Olen ollut IT- ja internet-yritysten johtotehtävissä viimeiset 15 vuotta. Parhaillaan toimin Sinisessä Meteoriitissa myyntijohtajana. Ihan ensiksi, haluan toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Sinisen Meteoriitin uuden Tietotyömaa-blogin pariin! Käsittelemme blogissamme tietotyön ja verkkoviestinnän kehittämiseen liittyviä aiheita. Tervetuloa mukaan!

Sitten teen rehellisen tunnustuksen. Johtajan uralleni on mahtunut sopivassa suhteessa satumaisia onnistumisia, järkyttäviä epäonnistumisia, ja kaikkea siltä väliltä. Suuressa osassa onnistumisistani, onnistuminen ei ole perustunut minun johtajana tekemään huolelliseen suunnitteluun ja suunnitelman täydelliseen toteutukseen, vaan onnekkaaseen sattumaan. Esimerkiksi siihen, että olen tavannut sattumalta juuri oikean henkilön, löytänyt sattumalta pienen onnistumisen ratkaisevan tiedonjyväsen, tai kesken elokuvan tajunnut täysin irrelevantissa yhteydessä asian, jota olen pohtinut päivätolkulla töissä mukamas loogisesti.

Puhkisuunnittelusta onnekkaiden sattumien johtamiseen

Meille johtajille tuputetaan ajatusta siitä että johtajalla pitää aina, kaikissa olosuhteissa, olla suunnitelma. Silloinkin kun johtajalla ei ole hajuakaan tilanteesta ulospääsystä, tärkeintä on että aina löytyy suunnitelma. Oikeastaan sillä mikä suunnitelma on, ei ole kovin suurta merkitystä, kunhan se noudattaa jotain päättelyketjua, joka voisi loogisesti johtaa onnelliseen lopputulokseen.  Jos suunnitelma ei johda toivottuihin lopputuloksiin, epäonnistumisen voi aina perustella itselleen, alaisilleen ja esimiehilleen siten että suunnitelma petti, koska jotain ennalta määrittelemätöntä tapahtui. Ikään kuin sattumat olisivat hyväksyttäviä syitä epäonnistumiselle ja olisi mahdollista määritellä kaikki tulevaisuuden tapahtumat etukäteen.  Sama se mitä oikeasti olisi pitänyt tehdä, kunhan selitys on looginen.

Oma kokemukseni on, että vaikka kuinka puhkisuunnittelisi oman ja yrityksensä tulevaisuuden, sattumalla on onnistumisissa todella iso rooli – halusi sen myöntää tai ei. Minua johtajana kiehtoo ajatus oikeiden ihmisten ja oikean tiedon kohtaamisissa syntyvien onnekkaiden sattumien johtamisesta.

Yrityksen sisäinen sosiaalinen verkostoituminen

Sinisessä Meteoriitissa otimme käyttöön Yammerin vähän yli vuosi sitten yrityksen laajuiseksi kysymys- ja vastauspalstaksi. Jos Yammer ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kyse on pilvipalveluna hankittavasta organisaation sisäisestä sosiaalisen verkottumisen työkalusta – vähän kuin työyhteisön sisäisestä Facebookista.

Yammerin käyttöönotto on mahdollistanut kolme asiaa: 1) asiakkaamme saavat meiltä nyt parempaa palvelua nopeammin, koska olemme mahdollistaneet organisaatiorajat rikkovan epämuodollisen kommunikaation asiakkaiden ongelmien ratkaisemiseksi 2) yrityksemme palvelut kehittyvät lähes reaaliajassa kun kehitysideat markkinoilta ja asiakasrajapinnasta ovat samantien kaikkien tiedossa ja 3) henkilöstön työtyytyväisyys on parantunut sisäisen tiedonvälityksen parannuttua. Yammerista on muodostunut myös kanava yhteiseen onnistumisista juhlimiseen.

Johtamisessa keskeistä on voiko johdettavaa tekemistä mitata.  Asiakkaat kysyvät minulta usein  miten mitataan yrityksen sisäisen sosiaalisen verkostoitumisen ROI:ta? Yksi vakiovastauksistani on, että sähköpostini määrä on romahtanut. Kun aiemmin sain n. 150 sähköpostia päivässä, saan nyt vain n. 50. Kiinnostavampia tuloksia syntyy kuitenkin kun mitataan välillisiä liiketoimintahyötyjä. Hyödyt voivat olla vaikka  50 kpl tarjousvoittoja tai 10 kpl palveluinnovaatioita, joita ilman organisaatiorajat rikkovaa sosiaalista verkostoitumista ei olisi ikinä syntynyt. Helppo vinkki onnekkaiden sattumien mittaamiseen esim. Yammerissa on tägätä kaikki yritystä hyödyntäneet innovaatiot ja muut voitot omalla hashtagillaan ”#voitto”.

Johtaja, kehotan että luot olosuhteet, joissa ihmiset joilla on annettavaa toisilleen, voivat olla jatkuvassa digitaalisessa vuorovaikutuksessa keskenään, ja katso mitä tapahtuu.

PS. Se on pakko vielä todeta että omasta mielestäni Yammer erillisenä sovelluksena ei ole pitkän aikavälin ratkaisu, koska se ei integroidu yrityksen muihin tietojärjestelmiin. Toisaalta koska tietotyön kehittäminen tapahtuu evoluutiona ja on enemmän toimintatapojen kuin tietojärjestelmien kehittämistä, kehoitan lämpimästi kokeilemaan ja myöhemmin ottamaan yrityksen sisäisen mikrobloggauksen käyttöön esim. SharePoint-intranetin sisällä.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)