Poliittiset päättäjät tähdentävät kasvun merkitystä Suomen kilpailukyvylle ja taloudelliselle asemalle. Kuitenkin Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan vain 4,4 prosenttia yli 10 henkeä työllistävistä yrityksistä on kasvuyrityksiä. Suomessa tehtyjen työtuntien kokonaismäärä ei kasva lähivuosikymmeninä vaan päinvastoin vähenee – joudumme kansakuntana ratkomaan länsimaisessa historiassa ennennäkemätöntä väestön ikärakennetta.

Suomessa tehtävien työtuntien määrän lisäämisestä käyty keskustelu saa mediassa paljon palstatilaa. Esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiaisen esittämän mielipiteen mukaan hyvinvointiyhteiskunta on väistämättä työhullu yhteiskunta. En kiistä Vartiaisen argumentteja mutta uskon, että tuottavuutta voidaan kasvattaa myös tekemällä työtä fiksummin – keskittymällä työtuntien laatuun. Puhtaasti työtuntien määrän kautta kasvamisessa olemme jo lähtökohtaisestikin heikoilla kansainvälisessä kilpailussa. Suomessa on huipputason osaamista tietotyön teknologioista ja toimintatavoista. Suomalaisista tietotyön tehostamisen innovaatioista voidaan ja kannattaa aktiivisesti rakentaa vientituotteita myös ulkomaille.

Uskon aidosti, että avoimella yrityskulttuurilla ja ihmisten välistä vuorovaikutusta tukevilla teknisillä ratkaisuilla voidaan luoda organisaatioille kilpailuetua ja parantaa työn tuottavuutta sekä työhyvinvointia. Tulevan huoltosuhdekriisin kautta meillä on oiva mahdollisuus löytää tapa tuottaa samat palvelut pienemmällä ihmismäärällä, huolehtia palveluita tuottavien ihmisten työssä jaksamisesta ja samalla tuotteistaa tehokkaasta tietotyöstä Suomelle vientivaltti.

Sinisen Meteoriitin tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä kasvun ja tietotyön innovaatioiden luomisessa. Käytännön esimerkkejä asiakkaidemme pitkäjänteisen kehitystyön lopputuloksina saavutetuista tietotyön toimintavoista esitellään nyt toukokuun lopussa Sinisen Meteoriitin järjestämässä tietotyön johtamisen huippuseminaarissa. Näkökulmina ovat mm. sosiaalisen intranetin ja sähköisten työtilojen ratkaisuiden hyödyntäminen johtamisessa ja työn tehostamisessa. Ilmoittautuneita tapahtumaan on jo lähes maksimi sata henkeä mutta muutama mattimyöhäinen ehtii vielä mukaan. Tulemme myös tässä blogissa raportoimaan seminaarin esitysten herättämistä ajatuksista.

Lisätietoja aiheesta

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)