EPiServer julkaisujärjestelmästä julkaistiin viime keskiviikkona uusi versio. Näkyvin muutos on sisällöntuottajan käyttöliittymän uudistus, ja lisäksi uudessa versiossa on peruspakettiin mukaan tuotu aiemmin lisämoduuleissa olleita ominaisuuksia.

EPiServerin kauniin kuoren alta löytyy paljon verkkopalvelun hyödyntämisen työkaluja. Sivujen ja sisällön luominen on erittäin helppoa ja palvelun tehokkuuden testaaminen ja todentaminen onnistuu samasta käyttöliittymästä. Aika ja ajattelutyö voidaan nyt käyttää siihen mihin pitäisikin: palvelun kehittämiseen ja kysymyksiin miten verkkopalvelu toteuttaa tavoitteensa: miten sitä voidaan parantaa, mitkä tavoitteet tukisivat liiketoimintaa paremmin ja miten niihin päästäisiin.
[/aesop_content]

EPiServer on Suomessa vielä nouseva tuote, joten alkuun sitä huonommin tunteville kerrottakoon, että EPiServer on erityisesti web-palveluiden julkaisuun ja hyödyntämiseen tarkoitettu julkaisujärjestelmä. Laajan julkaisujärjestelmätuotteen (EPiServer CMS) lisäksi on myös tarjolla vähemmän Suomessa käytössä olevia sisartuotteita yhteisöllisten palveluiden ja intranetien (Relate) ja verkkokaupan (Commerce) pyörittämiseen. Näiden päätuotteiden lisäksi perheeseen kuuluu muita lisätuotteita (mm. hakuun ja kuvien hallintaan) sekä lukematon määrä kolmansien osapuolten ilmaisia ja maksullisia plug-ineja. Tässä kirjoituksessa käsitellään ainoastaan julkaisujärjestelmää EPiServer 7 CMS.

Käyttöliittymä

EPiServer on ennen kaikkea helppokäyttöinen ja helposti omaksuttava julkaisujärjestelmä. Omasta näkökulmastani vaikeinta on tuotteen nimen oikeinkirjoitus. Uuden version kehityksessä on erityisesti panostettu verkkosivuston ylläpidon helppouteen tavallisille käyttäjille, jotka tyypillisesti muokkaavat sisältöä olemassa olevilla sivuilla. Klikkaa ja muokkaa -periaate toimii tekstiin, drag & drop kuvien, linkkien ja muiden elementtien lisäämiseen sivuille. Sivustoa muokkaavaan käyttäjän näkökulmasta EPiServer toimii niin, että avaat sivustosi, kirjaudut sisään, selailet haluamallesi sivulle, klikkaat, muutat sisältöä ja julkaiset muutoksesi.

Rakenteen saa näkymään vasemmalla, kuvat, tiedostot ja blokit oikealla. Käyttöliittymän trendejä seuraava ulkoasu tulee Ruotsista

Konversio-optimointi ja A/B testaus

Verkkopalvelu on olemassa jotakin tarkoitusta varten. Joskus tämä tarkoitus on vähän hukassa, mutta yleensä tarkoitus ja tavoitteet konkretisoituvat verkkopalvelussa siihen, että käyttäjän toivotaan tekevän jotain tai menevän jollekin tietylle sivulle. Siis jättämään yhteystietonsa, tilaavan esitteen, jakavan sisältöä, tai tekemään jotain mikä hyödyntää yrityksen toimintaa.

Koska me kaikki olemme verkkopalveluiden käyttäjiä, on vaikea tietää mikä toimii yhdelle ja mikä miellyttää toista. Kuten käytettävyyden kanssa, tässäkin testaus voittaa valistuneet arviot. Esimerkiksi Amazon ja Google käyttävät menetelmää nimeltä A/B –testaus. A/B –testauksessa sivusta tehdään pari kolme eri versiota, joissa jokaisessa testattava kohta on hieman erilainen. Siis esimeriksi sanamuoto, kuva, painikkeen koko, sijainti tai väri vaihtelevat eri versioissa. Kaikki versiot julkaistaan, mutta vain yhtä näytetään aina yhdelle käyttäjälle ja vähän ajan päästä katsotaan minkä version nähneistä käyttäjistä suurin osuus on toiminut halutulla tavalla.

EPiServer on aiemmin tarjonnut A/B -testausta lisätuotteessaan EPiServer CMO, mutta nyt ominaisuus on mukana uudessa 7-version CMS:ssä . Tässä yhdistyy mielestäni EPiServerin parhaat puolet: helppokäyttöisyys ja verkkopalvelun tavoitteiden tukeminen.

Blokit – uudelleenkäytettävät sisältöelementit

Uutena konseptina EPiServer 7 CMS esittelee blokit (blocks). Blokit ovat teksti/kuva/mitä vaan sisältöä tai toiminnallisuutta sisältäviä uudelleenkäytettäviä komponentteja joita kerran luotuaan voi lisäillä drag & droppaamalla minne tahansa sivulle. Kun blokkia päivittää yhdessä paikassa, sisältö päivittyy kaikkialle. Käyttökohteita löytyy lähes kaikista verkkopalveluista: Aukioloajat, yhteystiedot, palvelumme, teaser-nosto jne. Blokeilla sisällöntuotanto tehostuu entisestään.

Mobile first ja responsiivinen design

Muotitermit mainittu! EPiServer 7 CMS laajentaa aiempaan 6 R2 versioon saatavilla olevan Mobile Packin toiminnallisuuksia ja nyt mitä tahansa sivua voi esikatsella ja muokata yleisimpien (mukana Lumia 920) mobiililaitteiden näyttöjä simuloiden. Näin sisällöntuottaja voi itse uusia sivuja luodessaan katsoa miltä esim. tekemänsä kampanjasivu näyttää iPhonessa ja miten se taittuu tyypillisessä Android-puhelimessa. Responsiivinen taitto tietysti edellyttää, että sivupohjat on toteutettu sitä tukemaan.

Sisällön personointi

Tämä ei itse asiassa ole uusi ominaisuus 7-versioon, mutta silti esittelemisen arvoinen: EPiServerissä sisällöntuottaja voi valita käyttäjien tietojen (esim. sijainti, kellonaika, aiemmat vieraillut sivustollasi, katsoi juuri ”Avoimet työpaikat”  -sivun) perusteella mitä sisältöä kenellekin käyttäjälle näytetään. Kuvitteellinen esimerkki voisi olla esimerkiksi sellainen että jos avaat viikonloppuna aamuyöstä pankin tai luottokorttiyhtiön sivun on perusteltua olettaa, että sinua kiinnostaa miten kadonneen kortin saa suljettua. Näin siis  EPiServerillä toteutetun palvelun etusivulla näytetään sopivina aikoina ensimmäisenä ”Kadotitko korttisi” –tyyppinen retorinen kysymys ja puhelinnumero korttien sulkupalveluun.

Lopuksi

EPiServer 7 CMS mahdollistaa paljon ja päästää tavallisia ylläpitotoimia tekevän käyttäjän helpolla. Samalla EPiServer tarjoaa kuitenkin kauniin pintansa alla paljon työkaluja verkkopalvelun sitomiseen liiketoimintaan, joten helppoon peruskäyttöön ei kannata tuudittautua. Kaikki alkaa hyvästä suunnittelusta, palvelun konseptoinnista ja tavoitteiden kirkastamisesta.

(Muokattu 8.11 Petrin kommentin mukaiseksi: ”EPiServer 7 CMS”, ei …CMS 7)

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista

 

Kirjoittaja: Jussi Martikainen

Tietoa kirjoittajasta