”Cloud. Mobile. Social.” luki isoin kirjaimin SharePointin tuotekehityksestä vastaavan Jared Spataron selän takana uuden SharePoint 2013 -version julkistustilaisuudessa SharePoint Conferencessa Las Vegasissa. Sanat eivät ole yllätys kenellekään IT-alaa seuraavalle.  Kaikki tutkimuslaitokset listaavat juuri nämä kolme trendiä kärkeen kuumimpien IT-trendien listoillansa ja Microsoft on laittanut uusien julkistustensa myötä kaiken peliin viedäkseen asiakkaansa pilveen, mobiiliin ja sosiaalisiksi.  SharePointilla on uuden version myötä keskeinen rooli Microsoftin strategiassa.

Mutta mitä oikeasti tulee tapahtumaan – muuttuuko todella kaikki SharePoint-maailmassa? Teen viisi ennustusta vuodelle 2013. Oletko eri mieltä? Ota rohkeasti kantaa!

Ennustus 1: Sosiaalinen intranet

Ensiksi on hyvä hieman pohtia mistä tämä IT-alaa ravisteleva murros juontaa juurensa. Miksi kaiken pitäisi olla mobiilia, sosiaalista ja mielellään vielä pilvessä?

Koska työ on muuttunut.

Elämme ajassa jossa yrityksiä koskettavat muutokset ovat nopeita ja vaikutuksiltaan suuria. Globaali reaaliaikainen toimintaympäristö tekee organisaatiot haavoittuvimmiksi ulkoisille muutoksille kuin koskaan. Menestyäkseen yritysten ja organisaatioiden täytyy toimia niin ketterästi ja mukautuvasti kuin mahdollista. Jäykistä suunnitteluprosesseista ja rakenteista täytyy päästä siihen, että organisaation osaaminen ja päätöksenteko saadaan kohdistettua ketterästi sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan – ratkaisemaan asiakkaiden ongelmia, auttamaan pulassa olevia kollegoita tai pohtimaan miten organisaation toimintaa pitäisi kehittää.

Minulla on ollut ilo tehdä vuosia yhteistyötä Suomen johtavan tietotyön asiantuntijan Esko Kilven kanssa. Esko puhui jo puoli vuosikymmentä sitten siitä, miten organisaatioiden täytyy rakentaa tulevaisuuden kilpailuetunsa kaikille avoimen, organisaatiorajat rikkovan, ajasta ja paikasta riippumattoman vuorovaikutuksen varaan. Kovin vähän vielä silloin ymmärsin miten perustavanlaatuinen muutoksesta tuleekaan. Tämä oli siis aikana, jolloin paras älypuhelin oli edellisen kerran Nokia ja SharePointin uunituore versio 2007  edusti intranet-kehityksen huippua. Omalla kohdallani kaikesta siitä mistä Esko jo kauan sitten puhui tuli arkea Sinisessä Meteoriitissa vuosia myöhemmin Yammeriin tutustumisen myötä. Yammer on meille tällä hetkellä täysin bisneskriittinen työkalu, ja sen käyttö on oikeasti hauskaa!

SharePoint 2013 merkittävin näkyvä muutos koskeekin juuri uusia sosiaalisia ominaisuuksia. SharePoint mahdollistaa ensimmäistä kertaa koko organisaation kattavan, sähköisiin työtiloihin kytkeytyvän sosiaalisen intranetin rakentamisen. Tulevaisuudessa Yammerin rooli Microsoftin kaikkien tuotteiden ”sosiaalisena moottorina” tulee muovaamaan käsitystä siitä miten vuorovaikutamme organisaatioiden sisällä ja asiakkaiden ja kumppanien kanssa.

Ensimmäinen ennustus: Yleisin syy käynnistää SharePoint 2013 intranet-projekti vuonna 2013 liittyy sosiaalisen intranetin kehittämiseen.

Ennustus 2: SharePoint pilvestä

SharePoint 2013 on Microsofitn mukaan ensimmäinen SharePoint-versio, joka on tehty ensisijaisesti pilveen.  Pilvipalveluiden edut ovat kiistattomia – käyttöönoton nopeus ja helppous ja automaattiset versiopäivitykset näistä muutaman mainitakseni. Jos itse perustaisin nyt oman startup-yrityksen, en varmasti investoisi omiin palvelimiin ja niiden ylläpitämiseen, vaan hankkisin koko IT-infran pilvestä.

Jostain syystä isommat organisaatiot eivät kuitenkaan ole vielä laajamittaisesti siirtyneet pilvi-SharePointin käyttäjiksi. Siinä missä sähköposti ja Lync uskalletaan jo antaa Microsoftin hoidettavaksi, SharePoint halutaan edelleen usein pitää omilla palvelimilla. Sinisen Meteoriitin asiakaskunnasta suurille asiakkaille vielä tällä hetkellä jokaista SharePoint Online -pilviprojektia kohti toimitamme 10 paikalliseen konesaliin asennettavaa SharePoint-projektia. Pienempien yritysten kohdalla jakauma on paljon tasaisempi. Olen ihmetellyt mistä isojen organisaatioiden hidas siirtymä johtuu. Uskon kuitenkin että vuonna 2013 pilvi vihdoin tulee aidoksi vaihtoehdoksi useimpiin intranet-projekteihin, varsinkin silloin kun asiakas tyytyy SharePointiin valmistuotteena.

Toinen ennustus: Pienet organisaatiot ottavat vuonna 2013 SharePointin lähes aina käyttöön pilvestä. Isoissa yrityksissä edelleen valtaosa SharePointeista asennetaan omille palvelimille.

Ennustus 3: Mobiili-SharePoint

Älypuhelin löi itsensä läpi tietotyövälineenä 15 vuotta sitten kun pomoille ostettiin Nokia Communicator 9000-sämpylät.  Nykyään sähköposti kännykässä on itsestäänselvyys. Harva tietotyöläinen kuitenkaan käyttää edelleenkään älypuhelimellaan sähköpostin ohella muita yritysten sisäisiä tietojärjestelmiä, kuten intranetia. Merkittävä poikkeus tähän ovat Yammeria käyttävät organisaatiot. Yammerin erinomaisen mobiilisovelluksen kautta yrityksen sisäinen sosiaalinen keskusteluvirta soljuu yhtä luontevasti älypuhelimiin kuin sähköpostitkin.

On ennustettu että älypuhelinten määrä ohittaa neljän vuoden kuluessa Suomessa Windows PC-käyttäjien määrän.  Windows 8:n myötä on odotettavissa myös tabletien käytön yleistyminen työkäytössä.

Microsoft tuokin uuden SharePointin myötä Officen ja SharePointin kiinteäksi osaksi kaikkia älypuhelimia ja tableteja (myös iOS ja Android), sekä sovellusten, että kehittyneempien mobiiliselausominaisuuksien myötä.  Itse uskon että hittisovellukseksi muodostuu Microsoftin tuottama SharePoint Newsfeed -sovellus, joka tuo sosiaalisen intranetin keskusteluvirran puhelimeen ja tableteille.

Kolmas ennustus: Mobiili-intranet lyö vihdoin vuonna 2013 läpi SharePoint Newsfeed -sovelluksen myötä, joka tulee saataville kaikille mobiili- ja tablet-laitteille. Koko intranet ei kuitenkaan vielä siirry puhelimeen.

Ennustus 4: SharePoint web-julkaisujärjestelmänä

Älypuhelinten ja tabletien yleistyminen tulee johtamaan siihen, että organisaatiot uusivat vuonna 2013 ahkerasti julkisia verkkopalvelujaan tukemaan paremmin palveluidensa käyttöä eri päätelaitteilla.

SharePointin kasvava rooli webipalveluiden kehittämisessä on jäänyt Microsoftin markkinointiviestinnässä valitettavan pienelle huomiolle. Jo aiemmissa versioissa SharePoint on ollut vahva vaihtoehto julkisen verkkopalvelun alustaksi silloin kun IT on halunnut konsolidoida teknologiaratkaisujaan. Uuden SharePoint 2013-version kehittyneet CMS-ominaisuudet, tuki eri päätelaitteille ja uusi edullinen lisenssimalli nostavat SharePointin yhä vahvemmaksi vaihtoehdoksi myös julkisen webin projekteissa.

Neljäs ennustus: SharePoint tulee vuonna 2013 kasvattamaan merkittävästi markkinaosuuttaan julkisten verkkopalveluiden alustaratkaisuna.

Ennustus 5: SharePoint liiketoimintakriittisten sovellusten alustana

Omasta mielestäni suurin vielä hyödyntämätön potentiaali SharePointin hyödyntämisessä koskee taustajärjestelmiin integroituvia liiketoimintaratkaisuja. Esimerkiksi bisnes-extranetratkaisuja tehdään edelleen SharePointin päälle edelleen huomattavasti vähemmän kuin intranet-ratkaisuja. Tämä johtuu mielestäni siitä, että intranetin omistaa pääsääntöisesti viestintäyksikkö, eikä SharePoint näin ollen profiloidu bisnesratkaisuksi. Kuitenkin SharePointin hyödyntäminen myös liiketoimintaratkaisuiden alustana voi tuoda merkittäviä kustannussäästöjä ja tehokkuutta erillissovellusten hankkimisen sijaan.

Viides ennustus: Liiketoimintakriittiset SharePoint-ratkaisut yleistyvät, mutta ne ovat edelleen vuonna 2013 SharePointin alihyödynnetyin mahdollisuus.

Oletko samaa mieltä SharePoint-oraakkelin kanssa? Ota kantaa.

Kiinnostaako uusi SharePoint?

Paras tapa aloittaa tutustuminen uuteen SharePointiin on lukea Sinisen Meteoriitin asiantuntijoiden kirjoituksia Tietotyömaa-blogistamme. Asiantuntijamme ovat julkaisseet blogissa syksyn aikana useita uuden SharePointin ominaisuuksia esitteleviä kirjoituksia.

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)