Sain taannoin kutsun Great Place to Work -instituutin paneelikeskusteluun työnantajarändin rakentamisesta. Totta puhuen jouduin pari kertaa etukäteen miettimään, miten tämä edes liittyy minuun. Me emme ole Meteoriitissa ikinä rakentaneet ulkoista työnantajabrändiä. Toki viestinnällisesti aihealue nivoutuu esimerkiksi julkisten verkkopalveluiden palvelusuunnitteluun, jota teemme päivittäin – mutta koko ajatus organisaation kulttuurista ja toimintatavoista erillisestä työnantajabrändistä on absurdi. Todellisuudesta poikkeava mielikuva työnhakijoille johtaa vain pettymyksiin rekrytointivaiheen jälkeen.

Kulttuuri vs. ulkoisen mielikuvan rakentaminen – satanolla

Ajatusketjuni johti kuitenkin siihen, että itse asiassa työskentelen valtaosan ajastani työnantajabrändien rakentamisen parissa. Kun suunnittelemme asiakkaiden sisäisiä sekä sidosryhmien välisiä viestintä- ja toimintatapoja, rakennamme nimenomaan sitä organisaation todellista arkea. Nykypäivän nopean ja verkottuneen viestinnän maailmassa voidaan vetää yhtäläisyysmerkki yrityksen kulttuurin ja ulkomaailman havainnoimien arvojen välille. Roope Ankan rahasäiliön sisältöä vastaavilla panostuksilla on toki mahdollista rakentaa julkisivua, vaikka tälle on vaikea keksiä yhtään järkevää perustetta. Tyypillisesti kuitenkin totuuden löytämiseksi riittää se kaverin kaverin Facebookiin aiheesta tekemä päivitys.

Se, mitä ja miten teemme organisaatiossa sisäisesti, näkyy myös ulkoisille työnhakijoille ja sidosryhmille. Kun yrityksen pelimerkkejä jaetaan, neuvonkin pistämään niistä sata sisäiseen toimintatapojen kehittämiseen ja nolla erillisen ulkoiseen työnantajamielikuvan rakentamiseen.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)