3.6.2013

Näkökulma: SharePointin räätälöinti kuumentaa tunteita

 

SharePointin räätälöinti kuumentaa tunteitaYksi puheenaihe oli vuonna 2011 ylitse muiden SharePoint-asiakkaiden keskuudessa. Räätälöinnistä puhuttiin paljon, mutta yhteistä oli hämmennys ja jopa ahdistus sen monimuotoisuuden suhteen. Sotatarinoita onkin räätälöinnistä liikenteessä paljon. Meteoriitti.comin toimitus päätti sukeltaa ajankohtaiseen aiheeseen, ja ottaa ensimmäisenä piinapenkkiin myyntijohtaja Jari Pullisen. Sarjan seuraavassa osassa vastausvuorossa ovat Meteoriitin tekniset arkkitehdit.

Käytävillä puhutaan, että asenteet SharePointin räätälöintiä kohtaan ovat koventuneet. Meteoriitin myyntijohtaja Jari Pullinen, allekirjoitatko väitteen?

Jari Jari: Monella SharePointia pidempään hyödyntäneistä organisaatioista on huonoja kokemuksia SharePointin räätälöinnistä. Meille tulevissa tarjouspyynnöissä onkin nykyään monesti linjattu että palvelu halutaan tehdä SharePointin vakio-ominaisuuksilla, tai vähintään niin että räätälöintejä vältetään viimeiseen asti. Tämä on mielestäni erittäin tervetullut kehityssuunta. Onhan järkevää hyödyntää jo tehtyä lisenssi-investointia maksimaalisesti sen sijaan että jokaiseen tarpeeseen koodataan oma ratkaisu. Toimittajankin näkökulmasta räätälöinnit sisältävät aina riskejä, joten on yhteinen etu hyödyntää vakio-ominaisuuksia aina kuin mahdollista.

Myyntijohtajan teesit:
  1. SharePoint tarjoaa vakiona huikeasti ominaisuuksia – käytä niitä!
  2. Älä pelkää räätälöidä jos liiketoimintatarve edellyttää sitä, mutta muista että räätälöinti pitää tehdä fiksusti.
  3. Jos pilvivaihtoehto houkuttaa, selvitä integraatio- ja räätälöintitarpeet aikaisessa vaiheessa.

SharePointia hyödynnetään kuitenkin hyvin moninaisiin käyttötarkoituksiin. Katsoin meidän CRM:stä että meidän viimeisen vuoden halvin SharePoint intranet-käyttöönottoprojekti on maksanut 3 850 € ja kallein 250 000 €. Projektin hinta korreloi varsin hyvin intranet-käyttäjien määrän kanssa.

Isoissa organisaatioissa tarpeet kun ovat laajemmat kuin pienissä. Intranet-puolella haastavia vaatimuksia ovat esimerkkinä vaikkapa kansainvälisten intranetien monikielisyys- ja lokalisointivaatimukset, jotka ovat joskus mahdottomia toteuttaa SharePoint 2010:n vakio-ominaisuuksilla ja vaativat syvällistä suunnittelua ja räätälöintejä. Www-ja extranet-projektit ovat sitten vielä asia erikseen.

Toivonkin että tämän artikkelisarjan kautta pystymme avaamaan erilaisia näkökulmia SharePointin kehittämiseen ja näin helpottaa toimittajien ja asiakkaiden välistä vuoropuhelua projekteissa.

Aiemman SharePoint 2007 -version kohdalla räätälöinti oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Mentiinkö silloin mielestäsi vikaan?

Jari: Jari: Suuri osa asiakkaiden huonoista kokemuksista liittyvät nimenomaan MOSS2007 -projekteihin. Pitää muistaa että MOSS2007 oli se versio joka vasta nosti SharePointin suureen suosioon. Näin jälkikäteen lienee reilua sanoa että sekä tuotteen kypsyys että toimittajien osaaminen olivat silloin vielä kovin alhaisella tasolla asiakkaiden odotuksiin nähden.

Mitä uuden SharePoint 2010 version myötä on opittu?

Jari: Jari: Tuote itsessään on kehittynyt paljon ja myös vakiintuneiden toimittajien tuoteosaaminen on parantunut. Monella vakiintuneella toimittajalla tekniset perusasiat ovatkin jo niin hyvin hallussa että teknisen osaamisen sijaan toimittajat kilpailevat erikoistumalla. Vinkkinä sopivaa SharePoint-toimittajaa etsivälle asiakkaalle voisi ollakin vertailla eri toimittajien omia SharePointin ympärille rakennettuja konsepteja ja tuotteistuksia. Ne aika usein kertovat toimittajan oman osaamisen kypsyydestä.
Itse olen sitä mieltä että kun puhutaan viestinnällisen intranetin tai työtilojen ympärille rakentuvista palveluista, tulisi nämä tarpeet ratkaista mahdollisimman pitkälle vakio-ominaisuuksilla tai tuotteistetuilla ratkaisuilla. Koska SharePoint 2010 ei vakiona sisällä kovinkaan kehittyneitä toiminnallisuuksia esimerkiksi uutisten ja tiedotteiden julkaisuun ja hallintaan tai työtilojen hallintaan, me olemme Meteoriitissa itse tuotteistaneet omia ratkaisujamme paikkaamaan näihin liittyviä puutteita tuotteessa.

Toisaalta SharePointin käyttöskenaariot ovat paljon laajempia kuin 2007-versiossa. Perinteisen viestinnällisen intranetin ja työtilojen ohella SharePointia hyödynnetään yhä enemmän liiketoimintakohtaisten ratkaisujen alustana. Mitä lähemmäs asiakkaan liiketoimintaa liikutaan, tulevat aina vastaan integraatiot taustajärjestelmiin, ja useammin joudutaan pohtimaan pystytäänkö asiakkaan taustalla oleva liiketoimintatarve täyttämään vakio-ominaisuudella vai vaatiiko se räätälöintiä. Kunhan ROI on kunnossa, en näe mitään syytä miksei räätälöintejä voisi tehdä. Tämän takia en usko että räätälöintitarpeet poistuvat SharePoint-projekteista koskaan.

Muuttaako pilvi asiaa?

Jari: Jari: Kyllä ja ei. Kesällä 2011 julkaistu Office 365 mahdollistaa todella nopeat käyttöönottoprojektit kun hyödynnetään puhtaasti vakio-ominaisuuksia. Otimme itse Meteoriitissa esim. SharePoint Online-pohjaisen myynnin työpöydän käyttöön parissa päivässä ja tämä muutaman tuhannen euron investointi on mullistanut meidän myynnin toimintatavat.
Joskus kuitenkin unohdetaan että vaikka pilvi mullistaa tavan toimittaa jatkuvaa palvelua, eivät asiakkaiden moninaiset liiketoimintatarpeet ole hävinneet mihinkään. Pilvessä räätälöinnit ja integroinnit ovat selvästi rajoittuneempia kuin omille palvelimille asennettavassa SharePointissa, joten toimittajan ja asiakkaan tulee yhdessä ymmärtää mitä palveluita pilveen kannattaa tässä vaiheessa viedä.

Missä asioissa haluaisit itse saada lisää ymmärrystä SharePointin räätälöinnin suhteen?

Jari: Jari:  Suoraa puhetta SharePointista, projekteista, koodaamisen haasteellisuudesta, projektimalleista, käytännön apuja siihen milloin kannattaa räätälöidä ja milloin ei.

Meteoriitti.comin toimitus ottaa Jarin ehdotuksista pallon, ja lähtee jututtamaan Sinisen Meteoriitin asiantuntijoita tästä aiheesta. Lisää juttua on siis tulossa. Stay tuned!

Artikkelisarjan seuraava juttu

SharePointin räätälöinti käytännössä

Kommentoi ja keskustele Facebookissa

http://www.facebook.com/meteoriitti

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Jari Pullinen (LinkedIn)

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista