6.6.2013

SharePoint 2010 ja Office 2010

 

Microsoft julkisti maanantaina 19.10.2009 Las Vegasissa pidetyssä SharePoint-konferenssissa SharePoint 2010:n keskeiset uudet ominaisuudet sekä julkaisuaikataulun. Betaversio julkaistaan marraskuussa 2010, ja tuote tulee virallisesti markkinoille vuoden 2010 ensimmäinen puoliskon aikana.

SharePoint 2010:n virallinen nimi on siis yksinkertaisesti SharePoint Server 2010, ja nimi Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) jää historiaan. Uusi nimi kuvastaa entistä tiiviimpää integraatiota myös muiden tuotteiden kuin Officen kanssa.

SharePoint 2010 sisältää kymmeniä merkittäviä uusia toiminnallisuuksia sekä satoja parannuksia edelliseen versioon nähden. Keskeisiä uudistuksia ovat mm. seuraavat:

 • Kaksisuuntaiset liittymät taustajärjestelmiin (Business Connectivity Services)
 • Kehittynyt tuki keskitetylle informaatioarkkitehtuurille ja metatietojen hallinnalle
 • Kehittynyt tuki monikielisille sivustoille ja julkisten verkkosivujen toteutukselle
 • Offline- ja etäkäyttö uuden SharePoint Workspacen (ent. Groove) kautta
 • Parempi selaintuki ja saavutettavuus, ml. Web Content Accessibility Guidelines 2.0 -tuki sekä parannettu tuki mobiilipäätelaitteille
 • Raportoinnin ja Business Intelligence -analyysin ratkaisut ovat uudistuneet. Uusia välineitä ovat mm. PowerPivot-raportointi Exceliin, Visio Services ja PerformancePoint-tuotteen SharePointiin integroitu versio.
 • Sisällön arkistointi ja elinkaarenhallinta
 • Tuki rikkaille käyttöliittymille (Flash, Silverlight, videot, podcastit jne.)
 • Useista dokumenteista koostuvien kokonaisuuksien hallinta
 • Uusittu ja entistä tehokkaampi haku
 • Uusittu käyttöliittymä, ml. Office 2007 -ympäristöstä tuttu ”ribbon”-pohjainen käyttöliittymä
 • Web 2.0 -henkisyys ja sosiaalinen media (ml. käyttäjien profiilit, sisällön arvostelu ja tagitus sekä jaetut kalenterit, kontaktit, tehtävälistat, läsnäolotiedot)

Loppukäyttäjien kannalta keskeinen uudistus on entistäkin tiiviimpi integraatio Office-tuoteperheeseen. Uudistukset keskittyvät luonnollisesti sisällön tuotannon ja jakelun tehostamiseen, mutta Office 2010 -kokonaisuus tarjoaa myös aivan uudenlaisia tapoja tietotyöhön.

Esimerkkejä uutuuksista ovat tuki usean käyttäjän yhtäaikaiselle dokumenttien ja esitysten muokkaukselle, selaimessa toimivat versiot tutuista Office-tuotteista sekä tuki keskitetysti hallituille metatiedoille ja sosiaaliselle medialle. Lisäksi sekä työasemalla ajettavien että selaimessa pyörivien Office-tuotteiden käyttöliittymää on ajanmukaistettu ja yksinkertaistettu. Esimerkiksi dokumenttienhallinnan kaltaiset perustoimenpiteet tapahtuvat SharePointissa nyt ilman turhia sivunlatauksia.

SharePointin kannalta erityisen tärkeä muutos on, että kehittäjä- ja pääkäyttäjäkokemusta on uudistettu. ”SharePoint 2010 korjaa monia niitä ongelmia, jotka loivat riskejä 2007-versiolla toteutettuihin projekteihin. Erityisesti versiopäivitysten ja monitoimittajaympäristöjen hallinta on uudessa versiossa merkittävästi kehittyneempi.” kertoo Sinisen Meteoriitin teknologiajohtaja Jouni Heikniemi.

2010-version myötä myös Microsoftin pilvitarjooma saa lisää potkua, sillä uusi SharePoint toimii aiempaa luontevammin myös organisaation ulkopuolelle vietynä. ”Mielenkiintoinen lisä on mahdollisuus räätälöidä Microsoftin palvelimilla ajettavia SharePoint-asennuksia. Näin SharePointin mukauttaminen asiakaskohtaiseksi ei edellytä edes omia palvelimia, ja pilvipalveluiden kustannushyödyt voidaan tuoda myös intranet-ympäristöihin.” Heikniemi visioi.

Sininen Meteoriitti on yksi Suomen johtavista MOSS 2007 -osaajista. Osaamista kuvastaa esimerkiksi se, että kaikki yrityksen aloittamat MOSS 2007 -projektit on toimitettu onnistuneesti.  ”Olemme luonnollisesti panostaneet vahvasti SharePoint 2010 -ympäristöön perehtymiseen ja eilisen julkistuksen myötä panostukset tulevat luonnollisesti entisestään kasvamaan.” kommentoi Sinisen Meteoriitin hallituksen puheenjohtaja Aki Antman.

”Pääpaino talven ja kevään projektitoimituksissamme on luonnollisesti vielä 2007-versiossa. Nyky-ympäristöjen osalta olemme jo pitkään pyrkineet mahdollistamaan Asiakkaillemme kevyen päivityspolun tulevaan versioon. Tulemme kuitenkin aloittamaan useita määrittely-, suunnittelu- ja toteutusprojekteja SharePoint 2010 -alustalle lähiaikoina, ja ensimmäisten Asiakkaiden osalta työ on jo käynnissä.” Antman jatkaa.

Lisätietoja

www.microsoft.com/sharepoint

Sininen Meteoriitti Oy, Aki Antman, 040 743 2377, etunimi.sukunimi@meteoriitti.com