6.6.2013

Windows Phone 7 – uusi mahdollisuus Microsoft Partner -ekosysteemille?

 

Pekka Walkama Sinisen Meteoriitin hallituksen puheenjohtaja Petri I. Salonen on Dallasissa Yhdysvalloissa vaikuttava yrittäjä ja TELLUS International, Inc:n perustaja. TELLUS keskittyy Microsoft ekosysteemissä toimivien Microsoft kumppanien liiketoiminnan kehittämiseen sekä Microsoftin kanssa työskentelyyn eri Microsoft-maaorganisaatioiden kanssa.

Meteoriitti.comin toimitus kyseli Petrin mietteitä Nokian ja Microsoftin uudesta yhteistyöstä älypuhelinmarkkinoilla. Jutussa Petri visioi liiton kautta avautuvia mahdollisuuksia ja ennustaa tulevaisuudessa nähtävän mm. markkinapaikan SharePoint-sovelluksille mobiilikanavaan.

Miltä uutinen Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä kuulostaa Yhdysvaltain markkinoilta katsottuna?

Laaja yhteistyö Nokian kanssa on todella hyvä uutinen Microsoftin ja Yhdysvaltojen markkinoiden kannalta. Microsoft kohdistaa hyvin suuret odotukset Windows Phone 7:ään, mutta toistaiseksi sen näkyvyys Yhdysvaltain markkinoilla on ollut heikko. Yhteistyö antaa aivan uuden piristysruiskeen yhdysvaltalaiselle ohjelmistoteollisuudelle, sillä Nokian kautta Windows-mobiilisovelluksille aukeavat aivan uudenlaiset markkinat myös Euroopassa ja Aasiassa.

Yhteistyö antaa myös Nokialle uuden mahdollisuuden päästä USA:n markkinoille. Ilman yhteistyötä Microsoftin kanssa Nokian olisi ollut vaikeaa kiriä kiinni Androidin ja IPhonen etumatkaa älypuhelinmarkkinoilla.

Nokian ja Microsoftin yhteistyö muuttaa itse asiassa koko asetelmaa. Nykyiset toimijat tulevat olemaan toimissaan paljon aggressiivisempia, sillä ne haluavat ottaa hyödyn irti uusista mahdollisuuksista ja toisaalta joutuvat vastaamaan muuttuneeseen tilanteeseen.

Nokian ja Microsoftin yhteistyön uutisoinnissa on puhuttu paljon ekosysteemistä. Mitä se tarkoittaa ja mitä kaikkea Windows Phone 7 -ekosysteemi sisältää?

Ekosysteemillä tarkoitetaan tilannetta, jossa joukko yrityksiä toimii kumppaneina keskenään ja toimittaa markkinoille ratkaisun yhteistyössä. Windows Phone 7 -ekosysteemissä Microsoft on yksi kumppaneista.

Muut Windows Phone 7 -ekosysteemiin kuuluvat yritykset pääsevät kehittämään sovelluksia esimerkiksi SharePointin, Officen tai Xboxin päälle. Microsoftin tarjoamat kehittäjätyövälineet mahdollistavat myös Windows Phone 7 ja Windows Azure -pilviarkkitehtuurin yhteiskäytön. Tämä on kilpailumielessä suuri etu sekä Microsoftille sekä Nokialle. Uskon että Nokia tulee hyötymään merkittävästi Microsoftin pilviarkkitehtuurista, sillä Nokialla ei ole ollut pilviarkkitehtuuria ennestään.

Apple on siirtynyt tuotteissaan vähitellen kuluttajapuolelta työpaikoille. Lähteekö uusi Nokia-Microsoft -kumppanuus vahvemmin liikkeelle yrityspuolelta vai kuluttajapuolelta?

Windows Phone 7 oli alun perin kuluttajapuolen tuote. Arvelen, että nyt tullaan siirtymään voimakkaasti yrityspuolelle, sillä Windows Phone 7:ssä on natiivi tuki SharePointille ja Officelle. Windows Phone 7 mahdollista aivan uudentyyppisten sovellusten teon ja uskon että älypuhelimet tulevat kehittymään yleiskäyttöisiksi työvälineiksi, joita voidaan soveltaa sekä yritys- että yksityiskäytössä. Uskon myös, että tulemme näkemään sovelluskehityksen kiihtyvän eri vertikaalimarkkinoilla.

Kuvitellaan tilannetta vuoden kuluttua – miten palveluiden käyttötottumukset tulevat muuttumaan?

Uskon, että ihmisten mahdollisuus päästä käsiksi sovelluksiin ja tietoon tulee olemaan paljon helpompaa. Palvelujen käyttö muuttuu laiteriippumattomaksi (device agnostic), eli käyttäjä pääsee samoihin sovelluksiin tai dataan käsiksi laitteista riippumatta.

Esimerkiksi 11-vuotias tyttäreni ei mieti, minkä laitteen kautta hän menee käyttämiinsä palveluihin. Hän on syntynyt mobiiliaikakaudelle, jossa sovellukset toimivat oletusarvoisesti saumattomasti pilviarkkitehtuurin kanssa. Hänelle saumaton toiminta on yhtä itsestään selvää kuin meille vähän vanhemmille se, että lamppu syttyy kun painamme seinästä katkaisijaa.

On mielenkiintoista seurata, miten nuoret käyttävät älypuhelinta tiedon hankintaan ja henkilökohtaiseen viestimiseen ilman että he pitävät sitä mitenkään erikoisena. 16-vuotias poikani ei käytä sähköpostia vaan viestittää sosiaalisen median ja tekstiviestien kautta. Uskon että tulemme näkemään paljon innovointia erityyppisten sosiaalisen median viestintävälineiden saralla, koska nuorempi sukupolvi vaatii toimintaympäristön ja työskentelytapojen muuttamista. Se joka ei tätä myönnä, ei tule myöskään pärjäämään uuden sukupolven rekrytoinnissa.

Mobiililaitteiden kehittyminen ja pilvipalvelut näyttävät kulkevan käsi kädessä. Miten uskot niiden kehittyvän jatkossa?

Sovelluskehitys siirtyy yhä enemmän pilvimaailmaan ja Windows Phone 7 tulee olemaan osa loppukäyttäjien käyttökokemusta tulevaisuuden sovelluksille. Yhteistyössä Microsoftin kanssa sekä Nokia että ekosysteemiin kuuluvat pienemmät yritykset pääsevät hyödyntämään Microsoftin Azure-pilvialustaa. Tulemme näkemään ratkaisuja, joissa perinteisiä, omaan konesaliin asennettavia ratkaisuja liitetään pilveen ja niitä käytetään mobiililaitteiden kautta.

Uskon, että uuden aallon sovellukset tulevat olemaan niin yksinkertaisia, että käyttäjä voi helposti ottaa ne käyttöönsä palvelun kauppapaikasta. Kauppapaikkoja ylläpitävät joko palvelun tuottajat tai suuret pilvi-infrastuktuurin ylläpitäjät kuten Microsoft.

Mitä yhteistyö tarkoittaa Sinisen Meteoriitin kaltaisten suomalaisten yritysten kannalta?

Windows Phone 7 –ekosysteemiin kuuluvat Sinisen Meteoriitin kaltaiset yritykset voivat esimerkiksi alkaa rakentaa pilvipalveluna toimivia mobiilisovelluksia.

Sinisessä Meteoriitissa on jo nyt Windows Phone 7 -sovellusten tekemiseen tarvittavat kyvyt ja osaaminen. Olemassa oleva .NET ja Silverlight -osaaminen on hyvin nopeasti siirrettävissä Windows Phone 7:ään.

Kaiken kaikkiaan uusi yhteistyökuvio on mielestäni aivan valtava mahdollisuus! Me olemme suomalaisia ja tunnemme Nokian. Sininen Meteoriitti tuntee Microsoftin teknologiat ja ekosysteemin. TELLUS puolestaan on tehnyt yhteistyötä Microsoftin ja Microsoft ekosysteemin kanssa jo useampia vuosia ja on muun muassa kartoittanut kaikki Yhdysvalloissa olevat pilvitoimijat sekä ekosysteemin rakenteen.

Uskon vakaasti, että tulevaisuudessa ne yritykset tulevat olemaan voittajia, jotka osaavat toimia osana ekosysteemiä ja uskon myös että yksinäisten susien aika on ohi. Pitää osata liittoutua ja liittoutumiseen liittyy vahva usko ja luottamus kumppaneihin, joiden kanssa toimitaan.

Uuden tilanteen on ennakoitu avaavan paljon uusia mahdollisuuksia. Minkälaisia konkreettisia mahdollisuuksia näet?

SharePoint -kehittäjät pääsevät nyt tarttumaan mobiilin ympäristön mahdollisuuksiin. Tulevaisuudessa voimme toivottavasti ostaa Windows Phone Marketplacesta SharePoint-mobiilisovelluksia. Näemme jatkossa myös entistä enemmän sosiaalisen median sovelluksia ja erilaisia pelaamiseen ja viihteeseen liittyviä sovelluksia.

Milloin windows phone 7 -sovellusten tekeminen saavuttaa tason, jolla Android- ja iPhone-sovellusten tekeminen on nyt?

Arvelen, että seuraavat 6-12 kuukautta menevät siihen, että yritykset järjestäytyvät Uskon, että vuoden 2011 aikana aloitetaan runsain mitoin uusia projekteja, jotka eivät olisi ilman Nokian ja Microsoftin liittoumaa ikinä syntyneet. Viimeistään vuonna 2012 tulemme näkemään tämän yhteistyön hedelmiä!

Linkit

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!