Kirjoittelin viime vuodenvaihteessa näkemyksiä siitä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan niin Sinisen Meteoriitin kuin koko toimintaympäristömme näkövinkkelistä. Nyt kun suvivirsi raikaa, ajattelin luoda katsauksen siihen, miten asiat ovat vuoden 2013 ensimmäisen puoliskon aikana käytännössä menneet. Sosiaalinen teknologia, mobiilipalvelut, uudet päätelaitteet ja niiden mukaiset käyttöliittymätekniikat sekä pilvipalvelut listasin keskeisiksi osa-alueiksi, joihin uskomme. Ensimmäinen vuosipuolisko päättyy Meteoriitissa tavoitteiden mukaisena ja voidaankin sanoa, että kehitys on kulkenut aika pitkälti ennakoimaamme suuntaan.

Sosiaalinen teknologia on ollut keskeisessä roolissa niin organisaatioiden sisäisissä kuin ulkoisissa järjestelmissä. Tämän trendin uskomme kantavan vahvana myös tulevaisuudessa, kun tarkastellaan tietotyön kehittämisen kenttää. Oma tuotteistuspanoksemme kantoi hedelmää tähän liittyen uuden Valo 2013 -tuoteversion muodossa huhtikuussa. Valon keskeisiä fokusalueita ovat nimenomaan sosiaalinen intranet ja yhteisöllisten työvälineiden sekä prosessien tarjoaminen organisaatioiden tietotyön arkeen oli kyse sitten intraneteistä, ekstraneteistä, dokumenttienhallinnasta tai sähköisistä työtiloista. Myös Microsoftin tuore tutkimus tukee vahvasti näkemystä, että organisaatioiden työntekijät toivovat yhteisöllisiä työvälineitä. SharePointin ja Microsoftin aiemmin hankkima Yammer-teknologian tarjoamia sosiaalisia kyvykkyyksiä on mahdollista hyödyntää myös muiden bisneskriittisten järjestelmien tukena.

Toinen selkeä voittokulku vuonna 2013 on ollut mobiili- ja muihin päätelaitteisiin mukautuvien responsiivisten sivustojen yleistyminen. Pari viimeisintä responsiivistä saittia Sinisen Meteoriitin tuotantokoneistosta ovat Outokummun julkinen verkkopalvelu sekä oma julkinen sivustomme. Nämä palvelut kuvastavat mielestäni hyvin, mihin suuntaan julkisten modernien verkkopalvelujen kehitys on menossa. Responsiivisuus ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan organisaatioiden julkisiin verkkopalveluihin, vaan mobiilikäyttö ja esim. erilaiset tabletit ovat myös enenevässä määrin keskeisiä käyttötapoja yritysten sisäisissä järjestelmissä. Voidaankin kysyä, onko mitään syytä toteuttaa mihinkään käyttötarkoitukseen enää verkkopalvelua – sisäistä tai ulkoista – muuten kuin responsiivisena? Sinisen Meteoriitin Valo-intranet on jo lähkohtaisesti luotu responsiiviseksi.

Valo 2013 –version lisäksi vuoden alkupuolisko on tuonut mukanaan nipun uusia tuoteversioita tukemaan yllä kuvattuja trendejä. Uusi SharePoint 2013 näki päivänvalon niin on-premise-palvelimilla kuin pilvessäkin. Samoin EPiServer julkaisi uuden seiskaversion tuotteestaan. Rohkenen väittää, että uudistuneiden tuoteversioiden myötä edustuksessamme ovat markkinoiden parhaat Microsoft-pohjaiset tuotteet kaikkiin verkkojulkaisun käyttötarkoituksiin. Asiakkaamme saa vapaasti valita, haluaako ajaa järjestelmiään pilvestä, on-premise-palvelimilta vai niiden yhdistelmänä. Pilvipohjaiset ratkaisut ovat korostaneet edellen merkitystään ja kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa.

Sininen Meteoriitti järjestää tulevan syksyn aikana seminaarisarjan modernien verkkopalveluiden suunnittelusta ja toteutuksesta SharePoint 2013 ja EPiServer 7 -tuotteiden päälle. Uusien trendien tutkiskelua voi jatkaa mm. Talentum Eventsin eCommunication and UX Summitissa  syyskuussa, jossa esittelemme Outokummun responsiivisen verkkopalvelun suunnittelua ja toteutusta SharePoint 2013 –alustalla.

Sinisen Meteoriitin väen puolesta toivotan kaikille mahtavaa juhannusta ja sitäkin parempaa loppukesää!

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)