Worldwide Partner Conference (WPC) on massiivinen tapahtuma, joka kokoaa kerran vuodessa Microsoft-kumppanit yhteen verkostoitumaan ja kuulemaan Microsoftin tulevaisuuden suunnitelmista. Tällä kertaa 16000 kumppania 160 maasta kokoontui heinäkuun helteillä Houstoniin, Teksasiin. SharePointin kanssa toimiville tapahtumassa annettiin selkeä viesti – Yammer on nostettu keskiöön Microsoftin tuotestrategiassa.

Sosiaalisuuden nousu

Yritysten yhteisölliset ratkaisut (Enterprise Social) on pilvipalveluiden, mobiliteetin ja Big Datan ohella yksi neljästä pääteemasta Microsoftin tulevalla tilikaudella.  Yammer olikin erittäin vahvasti esillä useissa puheenvuoroissa. Yammerin Sarah Gunderson ja Mike Grafham taustoittivat omissa puheenvuoroissaan, että vaikka Yammer ei ole Facebook, yhdistävä tekijä on ihmisten luontainen halu, sekä vapaa-ajalla, että työntekijöinä muodostaa yhteisöjä saadakseen asioita tehtyä. Yhteisölliset työvälineet mahdollistavat organisaatiosiilojen, maantienteellisen etäisyyden ja ajan muodostamien rajojen häivyttämisen.

Monet ovat jo heränneet sosiaalisuuden mahdollisuuksiin, Microsoftin mukaan 65% organisaatioista aikoo ottaa käyttöön vähintään yhden yhteisöllisen ratkaisun. Lopulta kuitenkin loppukäyttäjien sitoutuminen ratkaisee toteutuvatko yhteisöllisyyden hyödyt vai ei. Yhteisöllisten ratkaisuiden hyödyntämisessä ei olekaan kyse tekniikasta vaan uudenlaisesta avoimesta organisaatiokulttuurista ja uusista yhteisesti sovittavista toimintatavoista.

SharePointin ja Yammerin tulevaisuus

Minulla oli mahdollisuus päästä henkilökohtaisesti keskustelemaan SharePointin ja Yammerin tulevaisuudesta kyseisestä liiketoiminnasta Microsoftilla vastaavan johtajan Jared Spataron kanssa. En valitettavasti saa julkisesti kertoa kaikkea mistä keskustelimme, mutta se tuli selväksi, että Microsoftin yhteisöllisten ratkaisuiden strategia perustuu Yammeriin. Microsoftillahan on useassa tuotteessa yhteisöllisiä toiminnallisuuksia (esim. SharePoint Newsfeed), mutta jatkossa paukut laitetaan ensisijaisesti Yammerin kehittämiseen ja integroimiseen eri tuotteisiin.

SharePointin ja Yammerin kehitystä ohjaa tällä hetkellä taistelu loppukäyttäjien sieluista. Microsoft on herännyt siihen, että yksittäiset käyttäjät, tiimit ja isommatkin organisaation osat voivat nykyään tyydyttää toimintansa tarpeet erittäin nopeasti ja helposti ottamalla käyttöön pilvipalveluita, jopa oman IT-osaston tietämättä. Uudessa tilanteessa SharePointin pääkilpailijatkin ovat vaihtuneet isoista ja kankeista omista konesaleista ajettavista järjestelmistä Dropboxin, Basecampin, Google+:n ja Salesforce Chatterin kaltaisiin ketterästi pilvestä käyttöönotettaviin ratkaisuihin.  Tähän haasteeseen Microsoft vastaa siis Office 365:n ja Yammerin voimin. Pahinta Jaredin mukaan mitä voisi tapahtua, että SharePointista tulisi ”uusi Documentum tai FileNet”.  Siinä missä SharePoint päivittyi aiemmin 2,5 – 3 vuoden välein, Yammeriin tuleekin uusia ominaisuuksia useammin kuin kerran viikossa.

SharePointissa sisällöt ja Yammerissa keskustelut

Microsoftin tarkoituksena ei toki ole korvata SharePointia Yammerilla, vaan Yammerista tulee SharePointin rinnalle osa Office 365-pakettia. Jared määritteli varsin osuvasti että SharePoint on sisältöjä ja Yammer keskusteluja varten. Jatkossa nämä tarjotaan loppukäyttäjille yhtenäisellä käyttökokemuksella, ja toiminnallisuudet liitetään tiiviimmin yhteen. Käytännössä mm. SharePointin oman keskusteluvirran (Newsfeed) voi jo nyt korvata Yammerilla. Integraatio on tosin vielä tässä vaiheessa hieman vajavainen.  Vastaavat integraatiot on mahdollista toteuttaa myös omille palvelimille asennettuun SharePointiin.

Asiakkaiden näkökulmasta pohdittavaksi jää, että koska Yammerista ei ole tulossa omille palvelimille asennettavaa versiota, saadakseen käyttöön Microsoftin parhaat yhteisölliset ominaisuudet, asiakkaiden on pakko siirtyä vähintään osittain käytämään pilvipalveluita. Jos pilvi ei ole vaihtoehto, vaihtoehtona on toki käyttää SharePointin omaa Newsfeediä, mutta tällöin asiakas on ikään kuin sivuraiteilla Microsoftin kehityksessä. Vielä tällä hetkellä, kun organisaatiot vasta harjoittelevat yhteisöllisyyttä ja Yammerin ja SharePointin integraatio on vasta tulossa, SharePointin Newsfeed saattaa vielä olla useimmille riittävä ratkaisu. Pidemmän aikavälin suunnitelmia tehtäessä on kuitenkin syytä ymmärtää että Microsoftin Enterprise Social -strategia pohjautuu ensisijaisesti Yammeriin, ei SharePointiin.

Lisätietoja

Julkisesti saatavilla olevista artikkeleista tässä Jaredin blogikirjoituksessa on kuvattuna varsin kattavasti integraation etenemistä:

http://blogs.office.com/b/sharepoint/archive/2013/06/24/advancing-the-enterprise-social-roadmap-june-2013.aspx

Siinä missä SharePointin kehitysroadmap on aiemmin ollut lähes valtionsalaisuus, Yammerin uusien ominaisuuksien julkaisusuunnitelma ja tilannekatsaus on kaikkien luettavissa reaaliaikaisesti Yammerin sivuilta:

http://success.yammer.com/product-information/releases/

Yammer App for SharePoint on ladattavissa SharePoint Storesta:

http://office.microsoft.com/en-us/store/yammer-app-for-sharepoint-WA104090116.aspx?queryid=044fa5df%2Dc846%2D4d74%2Db463%2Dc7342406baed&css=yammer%20app%20for%20sharepoint&CTT=1

Ohjeet omille palvelimille asennetun SharePointin ja Yammerin integroimiseksi:

http://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=39357

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)