Microsoftin Yammer-ostoksesta on vierähtänyt vuosi ja alkuvaiheen ihmettelyn jälkeen olemme viimekuukausina päässeet kuulemaan ja näkemään miten Yammer ja SharePoint tulevat jatkossa kuulumaan yhä tiukemmin yhteen. Jari mainosti aiemmassa blogikirjoituksessaan Microsoftin yhteisöllisten ratkaisuiden strategian perustuvan jatkossa ensisijaisesti Yammeriin. Haluankin osaltani valottaa näkemystäni siitä miten näitä kahta meidän mielestämme kannattaa käyttää yhdessä. Kerroin jo otsikossani mihin tulen päätymään. Nyt on kuitenkin syytä hiukan valaista miksi näin.

Vertailu – SharePoint Newsfeed vs. Yammer

SharePoint 2013 sisältää itsessään ihan hyvän sosiaalisen verkostoitumisen työkalun, jota kutsutaan Uutisvirraksi (engl. Newsfeed). Käytännössä SharePoint Newsfeed kilpailee Yammerin toiminnan kanssa, joten ensimmäiseksi on syytä ymmärtää näiden vahvuudet ja heikkoudet.

SharePoint Newsfeed:

 • Vahvuudet
  • Newsfeed tulee SharePoint 2013 mukana automaattisesti
  • SharePoint sisältää toiminnot (follow / share / tag), joiden avulla käyttäjä voi seurata uutisvirrassaan (Newsfeed) SharePointin sisältöjä (esim. sivut ja dokumentit) ja näiden muutoksia.
  • Sosiaalisen verkoston kokonaisuuden räätälöinti onnistuu paremmin kuin Yammerissa.
 • Heikkoudet
  • Käytettävyys ei yllä samalle tasolle Yammerin kanssa, esimerkiksi uuden keskustelukanavan luominen tarkoittaa käytännössä uuden sivuston luomista, mikä voi olla hiukan liikaa vaadittu loppukäyttäjältä.
  • Yhteisösivustot (Community) eivät toimi kuten muu keskustelu uutisvirrassa.
  • Koska Microsoft on laittamassa paukut ensisijaisesti Yammeriin, on odotettavissa että SharePoint Newsfeedin toiminnallisuudet eivät kehity yhtä vauhdikkaasti kuin Yammerin, jos ollenkaan
  • Mobiili- ja tablet-appsit ovat saatavilla kaikille yleisimmille älypuhelimille ja tableteille, mutta ne eivät ole toiminnoiltaan yhtä kattavia kuin Yammerin appsit

Yammer:

 • Vahvuudet
  • Yammer voidaan ottaa pienimuotoiseen käyttöön jopa ilmaiseksi. Maksullinen Enterprise-tilaus tarvitaan vasta kun tarvitaan kattavampia ominaisuuksia, kuten kertakirjautuminen, AD-tilien synkronointi tai integraatiot SharePointiin.
  • Peruskäyttö on äärimmäisen helppoa, mikä on yksi sosiaalisten työkalujen tärkeimmistä vahvuuksista.
  • Yammer kehittyy valtavalla vauhdilla ja pilvipalveluna käyttäjät näkevät nämä muutokset omassa käytössään heti.
  • Yammeriin löytyy erittäin monipuoliset ja helppokäyttöiset sovellukset kaikille yleisimmille älypuhelimille ja tableteille
 • Heikkoudet
  • Yammer ei tue SharePointissa tapahtuvien toimintojen, kuten dokumenttien muutosten, seuraamista. Vielä.
  • Integroituminen SharePointiin on vielä keskeneräistä, mutta etenee tällä hetkellä vauhdikkaasti.
  • Microsoft on ilmoittanut, että Yammer on tarjolla nyt ja jatkossa vain pilviversiona

Yhteenvetona voisi todeta, että Yammerin tähti loistaa jo nyt taivaalla kohtuu kirkkaana ja se on edelleen vahvasti nousussa. Se missä Yammer selkeästi häviää SharePointille kollaboraatiotyökaluna on järjestelmällisempi yhteistyö, kuten dokumenttienhallinta, tehtävienhallinta ja kalenteritoiminnallisuudet. Nämä toiminnot ovat perinteisesti olleet SharePointin vahvuuksia sen hyvien työtilojen kautta. Yammerin tehokkaan helppokäyttöisen sosiaalisen verkoston yhdistäminen SharePointin vahvuuksiin kuulostaakin siis varsin herkulliselta.

Mitä Yammerin käyttöönotto SharePointin kanssa tarkoittaa?

Yammerin käyttöönoton skenaariot eri SharePoint vaihtoehtojen kanssa vaihtelevat hiukan riippuen SharePointin versiosta (2010 / 2013) ja siitä onko kyseessä omaan konesaliin asennettu SharePoint Server vai SharePoint Online -pilviversio.

Yammer saadaan kaikissa em. tapauksissa luontevaksi osaksi SharePointia tuomalla Yammer web-osat halutuille SharePoint sivuille ja kohdistamalla nämä haluttuihin Yammerin keskusteluryhmiin. Yammer voidaan vaihtaa myös SharePoint 2013 version oletustyökaluksi, jolloin sivun ylälaidan apunavigaation “Newsfeed” linkki vaihtuu helposti Yammer muotoon. Näin käytettynä esimerkiksi työtilojen keskustelut voidaan käydä suoraan Yammerissa SharePointin uutisvirran sijaan ja SharePointin oma uutisvirta voidaan helposti korvata Yammerilla suurimmalta osaltaan.

Omassa konesalissa pyöritettävään SharePointiin saa jo nyt hakuintegraation, sekä “Jaa Yammerissa” painikkeen dokumenttivalikkoon. Näiden avulla Yammer tuntuu todella kiinteältä osalta SharePoint kokonaisuutta esiintyessään juuri siellä missä käyttäjä sosiaalista verkostoaan tarvitsee – etsiessään ja jakaessaan tietoa. Valitettavasti pilviversiossa yhtenäinen hakukokemus ei vielä ole mahdollista ja dokumentin jakaminen Yammeriinkin vaatii kolmannen osapuolen lisäsovelluksen.

Milloin Yammer kannattaa yhdistää SharePointiin?

Missä tapauksissa sitten kannattaa Yammer ottaa käyttöön ja missä pitäytyä SharePointin uutisvirrassa? Kannattaako joskus pyrkiä hyödyntämään näitä kumpaakin yhtä aikaa?

SharePoint 2010 –version sosiaaliset ominaisuudet ovat erittäin rajoittuneita, joten onkin erittäin tervetullutta, että Yammerin saa integroitua siihen yhtä sujuvasti kuin omaan ympäristöön asennettuun 2013 versioonkin. On selvää että SharePoint 2010 skenaariossa valinta sosiaaliseksi verkostoksi on ehdottomasti Yammer.

SharePoint 2013 -version kannalta asiassa on mielestäni kaksi merkittävää vaikuttavaa tekijää: Yammerin tuoma lisensoinnillinen lisäkustannus ja se käytetäänkö SharePoint Newsfeediä jo nykyisin aktiivisesti. Jos organisaatiossa ei vielä käytetä SharePoint Newsfeediä ja lisenssointiasiat ja pilvipalveluiden hyödyntäminen eivät ole kynnyskysymyksiä, on Yammer mielestäni erittäin varteenotettava vaihtoehto. Loppukäyttäjän kannalta päätyisin itse ehdottomasti vaihtamaan SharePointin uutisvirran Yammeriin. Tätä puoltaa myös erittäin vahvasti Microsoftin viesti Yammerin vahvasta roolista tulevaisuudessa. Vastaavaa viestiä on lisäksi tullut esiin myös muualta.

Yhtäaikainen SharePoint Newsfeedin ja Yammerin käyttö kannattaa mielestäni ainoastaan silloin kun organisaatiolla on jo aiemmin ollut laajassa käytössä ensin mainittu. Muussa tapauksessa kannattaa aina tehdä selkeä päätös joko tai. Omasta mielestäni päätös kannattaa suunnata yhä useammin Yammeriin.

Jos Yammer ja yhteisölliset työvälineet kiinnostavat, ota rohkeasti yhteyttä!

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)