Talentum Eventsin järjestämän eCommunication & UX Summit 2013 -tapahtuman Intranet & Sähköinen työpöytä -ohjelmalinja tarjosi perinteiseen tapaan jälleen hyvän läpileikkauksen intranet-kehityksen tilaan Suomessa.

Hienoa, että tällainen foorumi löytyy, jossa asiakkaan ja toimittajan puolen edustajat sekä puolueettomat neuvonantajat voivat kokoontua vuosittain yhteen jakamaan kokemuksia ja verkottumaan. Toivottavasti tapahtuma saa jatkoa myös ensi vuonna!

Yleisesti ottaen intranetien tila vaikuttaisi olevan aika hyvä. Yleisöä oli salit täynnä ja keskusteluissa kävi ilmi että lähes kaikilla oli joko käynnissä tai suunnitelmissa intranetin uusiminen.  Toinen asia mihin kiinnitin huomiota, oli että intranetien kehityksessä käytetään kuitenkin edelleen yllättävän paljon aikaa (ja rahaa) perusasioihin.

Perinteisestihän intranet on koostunut viestinnällisestä osuudesta, työtiloista, lomakkeista ja työnkuluista ja ehkä raportointiosiosta. Johtamisen ja kokouskäytäntöjen ympärille rakennettu Sinisen Meteoriitin toteuttama Gasumin Gasnetti-intranet on tässä valtavirrassa todella raikas tuulahdus. Eipä ihme että palvelu on palkittu Suomen parhaana intranetina.

Mihin kehitys on sitten menossa tästä eteenpäin? Kirjasin itselleni ylös seuraavia havaintoja.

1. Sosiaalinen intranet pilkistää jo horisontissa

Kun perusasiat on saatu kuntoon, seuraavana kehitysaskeleena usein pohditaan miten lisätä organisaation sisäistä vuorovaikutusta intranetin avulla. Useassa intranet-konseptissa esimerkiksi blogit, ja uutisten kommentoinnit ja tykkäykset alkavatkin olla jo arkipäivää.

Yhteisöt, sosiaalinen keskusteluvirta, seuraamisineen ja tägittämisineen sen sijaan loistavat useissa konsepteissa vielä poissaolollaan. Muutos on kuitenkin tapahtumassa. Asiakkaamme Porvoon kaupunki (tehty yhteistyössä Kuntien Tieran kanssa) esitti seminaarissa toimivan sosiaalisen intranetin toteutuksen, jossa SharePointin Newsfeed oli nostettu isoon rooliin intranetin konseptissa. Newsfeed on otettu käyttöön oman sivuston ja työtilojen lisäksi Porvoon kaupungin intranetin etusivulla.

Mielestäni aika komeaa, että sosiaalisen intranetin edelläkävijä löytyy perinteisesti varsin jähmeänä pidetyltä kuntasektorilta!

2. Intraneteistä halutaan tehdä mobiileja ja responsiivisia

Lähes kaikissa puheenvuoroissa vilahteli intranetin mobiilikäyttön mahdollistaminen. Esimerkiksi Porvoon kaupungin ja Kelan intranetin käyttöliittymät ovat jo lähtökohtaisesti suunniteltu responsiivisiksi.

3. Pilvi-intranetit tulevat vihdoin

Aiemminhan jako on ollut varsin selkeä: SharePoint Online on ollut lähinnä pienten organisaatioiden valinta ja isot ovat jatkaneet perinteisellä on premises -polulla.

Oli ilahduttava kuulla, että VR:llä on käynnissä siirtymä pilvipalveluihin ja osana prosessia VR on tehnyt päätöksen rakentaa myös uusi Verstas-intranetinsä SharePoint Online -pilvipalveluun. Pilvipalveluita VR:llä perustellaan IT-infran kustannussäästöillä, mutta myös siksi, että VR:llä on paljon liikkuvia käyttäjiä, joille on tarkoitus avata pääsy intranetiin mobiililaitteiden avulla.

Käytäväkeskusteluissa kävi ilmi, että muitakin saman päätöksen tehneitä isoja organisaatioita löytyy.  Pilvi-intraneteistä taitaa nyt tulla totta myös isoissa organisaatioissa! Vihdoinkin!

4. SharePointin asema intranet-alustana horjumaton

Tehtiin intranetiä pilveen tai omille palvelimille, yksi asia ei muutu: SharePointin asema intranet-alustana on Suomessa edelleen horjumaton. Yhtään seminaarissa esiteltyä casea ei oltu toteutettu muulla intranet-järjestelmällä.  Lisäksi seminaarin rinnakkainen SharePoint-ohjelmalinja käsitteli pelkästään SharePointin kehittämistä eri näkökulmista.

5. SharePointia ei haluttaisi räätälöidä, mutta räätälöidään silti

Kestoaihe SharePointin räätälöinnit oli jälleen vahvasti esillä. Asiakkaiden tahtotilat projektiin lähdettäessä ja todellisuus sen päättyessä tuntuvat vaan olevan hieman ristiriitaisia. Tai sitten räätälöinnin käsite pitäisi määritellä tarkemmin. Esimeriksi Kelan intranet-projektin tavoitteeksi asetettiin räätälöintien välttäminen, mutta silti Kelan esittelemässä protossa SharePointin käyttöliittymät oli rakennettu pitkälti kokonaan uusiksi.

Mielenkiintoista, että asiakkaat eivät koe UI:n muokkausta SharePointin räätälöintinä! Mielelläni kuulisin tästä näkemyksiä laajemminkin. Ovatko käyttöliittymämuutokset ja käytettävyyden parantaminen SharePointin räätälöintiä, vai ei?

Lisätietoja Sinisen Meteoriitin palveluista

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)