Ensimmäisenä työviikkonani sain ilokseni tutustua uuteen toimialaan kahdessakin seminaarissa: keskiviikkona Microsoftin Business Summitissa ja torstaina Digibarometri 2014 -julkistamistilaisuudessa. Olisiko kyse IT-järjestelmien kuninkuudesta kiistelemisestä?

Digibarometrin lopputulos on hyvä lähtökohta päivien annin pohdinnalle. Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on kaikki edellytykset olla digitaalisuuden kärkimaa, mutta käyttö ontuu etenkin yrityspuolella. Digibarometrin mukaan vain yksi viidestä suomalaisyrityksestä jakaa sähköisesti tietoa toimitusketjussa. Julkisten sähköisten tarjousjärjestelmien käytön yleisyydessä Suomi on viimeisten joukossa. Tässä valossa on helppo ymmärtää, että julkistustilaisuuden yleisöstä joku huuteli koko homman olevan ihan höpöhöpöä. Jäbä Leisson se vaan kreaa ja duunaa?

Kahden vierailemani tilaisuuden perusteella positiivisiakin signaaleja onneksi löytyy. Tuotteiden nippelitietojen ja eri somekanavien esittelyn sijaan puhe kumpanakin päivänä oli oikeissa asioissa: palveluissa, asiakaskohtaamisessa, toimintatavoissa, johdon esimerkissä. Siinä miten digitaalisuus kuuluu kaikille, ei vain kuuluisille pelifirmoille. Ja ennen kaikkea siitä, miten digitaloudessa ei pärjätä vanhoilla liiketoimintamalleilla – on luotava oikeaa hyötyä, ei turhauttavia järjestelmiä vain siksi että voimme sanoa olevamme digitaalisia.

Suorastaan innostavia esimerkkejä kertoivat Aller Media, Vaisala ja Kemppi. Näissä yrityksissä johto tuntui ymmärtäneen, että pahimmat kilpailijat ovat vielä autotallissa ja että digitaalisuuden myötä on laitettava ylösalaisin koko firma.

Kempin toimitusjohtajalla firman uudelleenmuotoilu oli lähtenyt oivalluksesta: yrityksen tuote onkin hitsauksesta syntyvä valokaari, ei valokaaren tuottava laite. Oli siis panostettava siihen, että hitsaussauma ja sen myötä syntyvä data saadaan auttamaan asiakasta mahdollisimman tehokkaasti. Näinkin yksinkertaisten oivallusten kautta voidaan siirtyä digitaalisuuden edellytyksistä niiden hyödyntämiseen.

Miten Sininen Meteoriitti voi auttaa digitalisaatiossa?

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)