Aloitin Meteoriitin matkassa uusilla linnunradoilla reilu kuukausi sitten. Kaverit ja sukulaiset kysyvät, miltä uusi työ on tuntunut. Tähän on vaikea vastata lyhyesti, koska omaan uuteen työhön tuntuu kytkeytyvän koko tietotyön ja viestintäammattilaisen roolin käynnissä oleva ja tuleva muutos. Pari ensimmäistä viikkoa uudessa työssä olivat silmiä avaavaa aikaa. Sain ensimmäistä kertaa tuta, miltä tuntuu kun ei oikein pysy kärryillä muutoksessa ja tietotekniikassa. Tunsin itseni tyhmäksi ja hitaaksi. Sinisessä Meteoriitissa nimittäin elämme kuten opetamme: kaikki keskustelut käydään Yammerissa, jossa kaikki ryhmät ovat avoimia. Tietoa on saatavilla niin paljon, että tuntui lähes mahdottomalta hahmottaa kokonaisuutta. Mitä tässä ”kaaoksessa” kuuluu seurata, mitä postata, mihin vastata?

Pikkuhiljaa hahmotan Sinisen Meteoriitin Yammerin käyttötavat ja kokonaisuuden. Pääsen normaaliin rytmiin, elämään ja hengittämään Sinistä Meteoriittia, digiä ja viestintää, ja innostun koko ajan enemmän. On hienoa todistaa maailman ja oman työn muuttumista sekä oman ammattikunnan uutta roolia! On hienoa nähdä, miten aktiivisesti ja omaehtoisesti meillä jaetaan tietoa! Sosiaalinen intranet todella toimii, eikä siellä jaeta kissavideoita, vaan toiminnalle kriittistä tietoa.

Tarvitaanko viestintäammattilaista tulevaisuudessa?

Uusien sisäisten sosiaalisten verkostojen yleistyessä on myös aiheellista miettiä, mihin viestintäammattilaista tulevaisuudessa tarvitaan. Tässä pohdinnassa on hyvä muistaa, että sosiaalinen intra ei muuta sitä, mistä puhutaan. Sen sijaan se tekee jokaisesta työntekijästä viestijän ja siirtää viestintäammattilaisen portinvartijasta valmentajaksi ja ylläpitäjästä yhteisömanageriksi.

Tämä muutos vaatii uutta ajattelumallia paitsi jokaiselta työyhteisön jäseneltä, myös viestintäammattilaiselta. Miten valmennan työyhteisön kohti uusia työtapoja? Miten varmistamme, etteivät organisaatiorajat estä osaamisen jakamista? Omalla esimerkillä, innostuksella sekä liiketoiminnan ja verkostomaisen työn ymmärryksellä pääsee varmasti pitkälle.

Jokainen oppii, kun tietää miksi

Yhteisömanagerin rooliin puolestaan sain tärkeät muistutukset ensimmäisinä viikkoinani uudessa työssä. Hitaammat tai iäkkäämmätkin varmasti oppivat, kunhan käyttötarkoitus on riittävä selkeä ja järjestelmä sellainen, jossa ei-diginatiivikin voi tekniikan sijaan keskittyä työn sisältöön.

Vertailukohta tähän löytyy läheltä, mutta työelämän ulkopuolelta: 85-vuotias isoisäni käyttää sujuvasti Facebookia ja Skypeä. Niillä on helppo pitää yhteyttä lapsiin ja lapsenlapsiin. Käyttötarkoitus on hänelle kirkas ja sisältö käyttäjälleen merkityksellinen.

Sinisen Meteoriitin tukea organisaatioiden yhteisömanagereille:

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)