Kaikkien tavoitteena on saada verkkopalvelun uudistus tehtyä nopeasti ja halvalla. Projekteilla on kuitenkin tapana paisua. Turhasta ei tietenkään kannata maksaa, mutta kannattaako hampurilaisen kanssa ottaa ranskalaiset ja juoma? Entä suuremmat ranskikset ja valtava juoma? Mitä on järkevää ottaa mukaan pienissäkin uudistuksissa? Tässä kirjoituksessa esittelen joitakin esimerkkejä kuvitteellisista lähtötilanteista verkkopalvelun uudistamiseen ja asioihin, jotka yllättävän usein näyttävät unohtuvan.

Nopeasti jotain näkyvää

Tämä on hyvä lähtökohta: mieluummin usein lyhyitä askelia kuin harvoin uhkarohkeita harppauksia. Nopeasti joitain näkyvää, onkin kattava yleisvaatimus kaikelle kehittämiselle. Kuten Paula kirjoitti palvelumuotoilun menetelmiä avatessaan, halutut tulokset on hyvä, konkreettinen lähtökohta. Vaikeus on tietysti valita kehittämisen ensimmäinen kärki ja se, ketkä jäävät toiveidensa kanssa odottamaan.

Yksinkertaistettu vastaus on, että tehdään se käyttäjien tarvitsema asia, josta on eniten hyötyä. Tämän pihvin löytäminen ei sitten välttämättä onnistukaan nopeasti, mutta ymmärryksen kasvattamisessa pääsee nopeasti alkuun esimerkiksi kohderyhmän haastatteluilla ja sisäisissä palveluissa verkkokyselyillä.

Vaihdetaan vain julkaisualusta, tehdään tämä sama uusiksi

Jos se ei ole rikki, niin miksi se pitää korjata? No, toki yhden toimittajan omaan julkaisualustaan sitoutuminen tai tolkuttoman huonosti käytettävä alusta tappaa kovimmatkin kehityshalut. Oikea kysymys tässä onkin, että mikä on verkkopalvelun rooli tulevaisuudessa. Jos tavoitteet eivät ole selvillä, voidaan turhaan ottaa liian pieni tai iso alusta.

Alustan valinnan tueksi kannattaa toiminnallisuuksien nimeämisen ja sivupohjien karkean hahmottelun sijaan ensiksi kirkastaa omia tavoitteita ja näkemystä palvelun tulevaisuudesta. Modernit julkaisujärjestelmät (eli Meteoriitin kohdalla EPiServer) ovat työkaluja, joiden avulla web on kiinteästi osa asiakkuuden elinkaaren kaikkia vaiheita. Toisin sanoen verkkopalvelullasi voit todennäköisesti tehdä ja saavuttaa paljon enemmän kuin nykyisin, ja vieläpä niin, ettei ylläpitoon kulu nykyistä enempää aikaa.

Kevyt ulkoasuuudistus ja responsiivinen toteutus

Mobiilikäytön kasvu on jo luonut aidon tarpeen mukautuville sivustoille. Hampurilaisateria-analogian mukaisesti esityskerrosta uudistettaessa on luonnollista päivittää myös ulkoasua. Mutta jos ulkoasu on vanhentunut, onkohan palvelussa jotakin muutakin jo mennyt parasta ennen -päiväyksen ohi? Ovatko sisällöt toisaalla ränsistyneet ja toisaalla villiintyneet? Kevyt sisältöinventaario ja uudelleenjärjestely parantaa myös käytettävyyttä.

Toinen tärppi on ”responsiivistamisen” yhteydessä varmistaa, etteivät isoille näytöille (desktop first) suunnitellut tärkeimmät polut palvelun sisällä vaikeudu. Toteutustavasta riippuen esimerkiksi päänavigaation kautta tapahtuvat siirtymät voivat vähentyä ns. mobiilikäytössä, joten ainakin tärkeimmät laskeutumissivut tulisi varmistaa. Me Meteoriitissa uskomme content first – mobile first -suunnitteluun, jossa tavoitteiden ohjaamat sisällöt ovat suunnittelun ja toteutuksen keskiössä.

Vuoden alussa Sinisen Meteoriitin järjestämässä Uudet tuulet -aamiaisseminaarissa todettiin, että nyt on hyvä aika laittaa verkkopalveluiden perusteet kuntoon. Suuret tekniset mullistukset eivät uhkaa perussivustoja. Jos mobiilikäyttö ja kapeat näytöt (lue: responsiivisuus) on huomioitu, verkkopalvelut elävät vakaalla pohjalla. Googlen lasien, puettavan teknologian ja teollisen internetin arkipäiväistymistä odotellessa on hyvä aika harkitulle uudistukselle.

 

Kirjoittaja: Jussi Martikainen

Tietoa kirjoittajasta