- 5.5.2014

IT-päättäjä, tiedätkö jo mikä Cloud OS on?

Pilvipalvelut ovat jo osa monen yrityksen jokapäiväistä elämää. Yritysten IT-päättäjät ovat sovellusuudistusten yhteydessä usein saman päätöksen edessä: pilveen vai omille palvelimille? Globaalit pilvipalvelut kuten Azure houkuttelevat, mutta ajat ovat poliittisesti epävakaat, NSA-puheet mietityttävät, eikä latenssinkaan suhteen ole aina takeita. Kauanko se bitti mahtaa matkustaa sieltä pilvestä tänne Pohjolan perukoille?

Fujitsu tiedotti joulukuussa 2013 liittyneensä Microsoftin Cloud OS Networkiin. Cloud OS Network on Microsoftin pilvipalvelutoimittajien yhteenliittymä, jonka jäsenorganisaatiot tarjoavat infrastruktuuria ja Microsoftin alustaan perustuvia, liiketoiminnan tarpeisiin vastaavia palveluita tuottavuuden parantamiseen.

Oman Cloud OS -palvelunsa Fujitsu julkaisi 2.4.2014 Fujitsu World Tour -tapahtumassa. Cloud OS on käytännössä Fujitsun oma instanssi Microsoftin suositusta Azure-palvelusta. Eli Azuren palvelinkapasiteettipalvelua on nyt saatavilla Suomen rajojen sisäpuolelta.

Kolmas vaihtoehto: hybridi

IT-päättäjällä on siis valittavanaan oman konesalin ja Azuren lisäksi kolmas vaihtoehto: kotimainen Azure. Tai Fujitsun Esa Ahoa siteeratakseni: luomusovelluksia lähituottajilta. Fujitsun Cloud OS on kattavampi paketti kuin Azure; yritys voi tilata palvelinkapasiteettia joko itsepalveluna kuten Azuresta, jolloin käytössä ovat Azuren helpot ja monikäyttöiset hallintakäyttöliittymät (Cloud OS:n hallinta on teknisesti yksi yhteen Azuren kanssa) tai vaihtoehtoisesti palveluna, jolloin Fujitsu hallinnoi palvelimia ja asiakas saa käyttöönsä Fujitsun käyttäjätuen, monitoroinnin, 24/7-helpdeskin ja niin edelleen.

Microsoft on myös ilmoittanut, että kaikki Azureen tehtävät päivitykset tulevat saataville myös Cloud OS:ään. Tämä kertoo mielestäni paljon siitä, miten tärkeänä Microsoft näkee tämän tarjooman. Microsoft on siis ymmärtänyt, ettei Azure sellaisenaan sovi kaikille, vaan tarvitaan myös paikallinen vaihtoehto.

Intran palvelinalustan perustamisesta triviaalia rutiinityötä

Myös me Sinisessä Meteoriitissa olemme sisäistäneet Cloud OS:n mahdollisuudet meille ja asiakkaillemme. Suosittu intranet-ratkaisumme Valo on saatavilla myös Cloud OS:stä. Olemme tehneet viime kuukaudet yhdessä Fujitsun asiantuntijoiden kanssa kovasti töitä sen eteen, että Valo istuisi Cloud OS:ään kuin hansikas käteen. Ja siihen on myös päästy.

Uutta intranetia varten tarvittava infrastruktuurityö kuten palvelinten pystyttäminen, yhteyksien avaaminen ja sivuston rakentaminen ja konfigurointi on saatu virtaviivaiseksi ja toistettavaksi. Näin toistamme pilvessäkin Valon filosofiaa ”älä keksi pyörää uudelleen” ja teemme intranetin palvelinalustan perustamisesta triviaalia rutiinityötä. Asiantuntijoidemme tekemien koeasennusten perusteella Valo-konseptin mukaisen intranetin saa pystyyn Cloud OS:ään kymmenessä minuutissa! (*)

Cloud OS:n mahdollisuudet alustana eivät tietenkään rajoitu pelkkään Valoon. Cloud OS:ään saa helposti pystyyn esim. Exchange- tai Dynamics CRM -palvelimen, tai sinne voi perustaa yleiskäyttöisen palvelimen mitä tahansa erillissovellusta – vaikkapa internet-sivuston kuvapankkia – varten.

(*) Valon toimitusprojekti sisältää toki yhä tiettyjä asiakaskohtaisia räätälöintejä, mm. sivustorakenteen ja visuaalisen ilmeen suunnittelun yhdessä asiakkaan kanssa. Koko käyttöönottoprojektin kesto on yhä hieman pitempi kuin tuo puolituntinen.

Lue lisää:

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)