Vietin viime viikon European SharePoint Conferencessa Barcelonassa. Tapahtumassa ei nähty isoja julkistuksia, niiden paikka oli maaliskuun Las Vegasin konferenssissa. Tällä matkalla itseäni mietitytti erityisesti pilvipalveluiden kehitys ja Microsoftin palveluiden helppokäyttöisyyden ja elämyksellisyyden kehittyminen.

Pilvi tulee, mutta matkalla nähdään runsaasti hybridiratkaisuja

Microsoftin vahva viesti kaiken siirtymisestä pilveen sai edelleen vahvistusta. Kaikki uudet piirteet toteutuvat ensin pilveen ja pilven ehdoilla. Microsoft rohkaisee etenkin suurempia asiakkaitaan tekemään siirtymää asteittain, siten että uudet piirteet viedään mahdollisuuksien mukaan pilveen ja omilla palvelimilla olevat tiedot ja toiminnallisuudet siirretään sinne askel kerrallaan liiketoiminnan tarpeiden lähtökohdista.

Puhtaiden pilviratkaisujen sijaan useimmat keskikokoiset ja suuret yritykset tulevat elämään pitkään hybridiratkaisujen kanssa, koska pilvi ei vielä pysty vastaamaan kaikkiin yritysten tarpeisiin tai yritykset eivät sinne syystä tai toisesta voi tai halua kokonaan siirtyä.

Hybridiratkaisujen haasteina on eheän käyttökokemuksen turvaaminen ja IT-infrastruktuurin asteittainen kehittäminen ja hallinta. Nämä haasteet tulevat todennäköisesti ensi vaiheessa kasvattamaan monien yritysten IT-budjettia – puhtaan pilven tarjoamat kustannushyödyt eivät ole vielä kaikkien ulottuvilla.

Microsoftin fokus on siirtynyt pilvi-infran rakentamisesta käyttökokemuksen kehittämiseen

SharePointin ja muiden Microsoftin tarjoamien tuotteiden käyttöön on mahtunut loppukäyttäjän kannalta tuskaisiakin hetkiä. Esimerkiksi SharePoint 2010 oli vielä vahvasti ”kankeiden yritysjärjestelmien aikakauden” tuote ja sen käyttäjien arjessa on näkynyt se, että Lync-, Office- ja SharePoint-tuotteita on kehitetty erillään ja niiden välisiä integraatioita ei toteutettu riittävän käyttäjälähtöisesti. Barcelonassa näkemissäni demoissa näkyi se, että Microsoft on alkanut tehdä ohjelmakehitystä käyttäjälähtöisesti pilveen – tavoitteena saumaton käyttökokemus eri käyttötilanteissa ja päätelaitteilla. Office 365 -tuoteperheen eri elementit, kuten sivustot, dokumentit, Yammer ja OneDrive alkavat vihdoin yhdistyä yhtenäiseksi käyttökokemukseksi.

Esimerkki käyttökokemuksen kehittymisestä voisi olla vaikkapa tilanne, jossa haluat jakaa esityksesi halutulle joukolle satunnaisia ihmisiä. Aiemmin ehkä laitoit dokumentin sähköpostin liitteeksi, tai veit dokumentin työtilaan ja jaoit sitten linkin haluamallasi tavalla. Office 365 -maailmassa asian voi jatkossa tehdä siten, että jakaessasi dokumenttia SharePoint kysyy, viedäänkö dokumentti omaan OneDrive for Business -pilveesi ja saavatko muut muokata sitä. Tämän jälkeen ihmisille lähtee linkki kirjoittamasi viestin saattamana. Dokumenttiin linkittyy saumattomasti Yammer-keskustelu ja dokumentti nousee jaettujen ihmisten huomioon Office Graph -toiminnallisuuden kautta. Intuitiivista – näinhän tämän pitäisikin toimia!

Pilven hyödyt kristallisoituivat Barcelonassa selkeämmin kuin koskaan aiemmin. Useimmat Microsoftin ratkaisut toimivat jatkossa kaikilla päätelaitteilla mukautuen eri käyttöjärjestelmiin ja näyttökokoihin. Demojen rakentaminen on helpompaa ja nopeampaa. Eri tuotteita on helppo kokeilla, pilotoida ja ottaa käyttöön. Kaikki ei vielä taivu pilveen, mutta siellä on tulevaisuus. En ole aina ollut vakuuttunut pilven autuudesta, mutta kieltämättä viime viikko avasi silmiä – pilvi tuo mukanaan valtavan potentiaalin niin käyttökokemuksen, liiketoiminnan kehittämisen kuin ohjelmistokehityksen ja IT-ratkaisujen hallinnankin näkökulmasta.

En ole koskaan aiemmin kuullut Microsoftilta myöskään näin selvää viestiä kehittämisen prioriteeteista. Kaiken IT-kehityksen tulisi olla liiketoiminta- ja käyttäjälähtöistä. Eli jos vaikkapa olet siirtymässä SharePoint 2013 -ympäristöön, niin isoin haasteesi ei ole se, kuinka päivität ympäristön ja teet migraation, vaan se kuinka liikutat bisnestäsi eteenpäin. Jos työnteon ja liiketoiminnan tekemisen tapa ei muutu, on järjestelmän päivitys oikeasti ihan turhaa. Mitkä ovat yrityksesi tavoitteet ja mikä on tietotyön rooli niiden edistämisessä? Kuinka aiotte yhdessä oppia hyödyntämään välineiden tarjoamat mahdollisuudet?

Mutta, viimeinen kysymykseni on tämä. Oltaisiinko kohta ensimmäistä kertaa sellaisessa tilanteessa, että intranetin käyttö olisi paitsi hyödyllistä, myös miellyttävää ja jopa elämyksellistä? 🙂

Lue lisää:

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)