- 15.8.2014

SharePoint 2015 tulee ensi vuonna – vai onko se jo kohta pilvessä?

OfIsot laivat kääntyvät hitaasti. Ennen vanhaan Microsoft ja muut suuret IT-talot julkaisivat isoja softapäivityksiä muutaman vuoden välein, ja näistä ehkä joka toinen otettiin yrityksissä käyttöön. Työntekijöiden koneilla pyörivät samat softat vuodesta toiseen, ja toimintamallit pysyivät samoina.

Pikkuhiljaa kuitenkin työelämän valtaa sukupolvi, joka on tottunut sujuvasti käyttämään tietotekniikan palveluja myös siviilielämässään. Kovin moni ei enää yritä järjestää jalkapalloseuran harjoituksia pelkän sähköpostin varassa. Facebook on käytännössä korvannut suurimman osan perinteisistä keskustelufoorumeista, ja tekstiviestejä ei juuri enää lähetetä. Jos työnantaja ei tarjoa yhtä helppoja työkaluja omaan työhön, siirretään oma työ samoihin palveluihin. Harva se päivä tulee vastaan asiakkaita, joiden tiedostot ovat siirtyneet Dropboxiin, keskustelut WhatsAppiin ja työajanseuranta Harvestiin.

Microsoftilla ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin pysyä perässä. Kehitysprosesseja on muutettu sisäisesti, ja uudet toiminnot julkaistaan kun ne ovat valmiit, eikä muutaman vuoden päästä sellofaaniin käärittynä massiivisena päivityspakettina.

Pilvipalveluilla julkiset roadmapit

Tärkeänä osana nykyään sekä Office 365:sta että Yammerista on saatavilla julkiset roadmapit, joissa kerrotaan mitä toimintoja palveluihin on seuraavina kuukausina suunniteltu käyttöönotettavaksi, mitä on jo julkaistu ja mitä testataan osalla käyttäjistä:

Roadmapeihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos organisaatiollanne on suunnitelmissa Office 365- tai Yammer-käyttöönotto. Niistä voi myös päätellä sen, mihin suuntaan Microsoft kohdistaa aktiivisia kehityspanostuksia – esimerkiksi OneDrive for Business tuntuu saavan paljon rakkautta kehitystiimiltä. Paljon odotettuja toimintoja ovat esimerkiksi AD-federointi useammasta forestista, automaattinen tiedostojen kryptaaminen myös datakeskuksessa sekä tiedostojen synkronointi Mac-tietokoneille.

Entä sitten se SharePointin seuraava versio?

Microsoft on virallisesti ilmoittanut, että seuraava on-premises versio tulee vuonna 2015, ja myös jatkossa 2-3 vuoden välein. Kaikkia ominaisuuksia ei kuitenkaan enää olla tuomassa omille palvelimille asennettavaksi – esimerkiksi Office Video pohjautuu Azure Media Services -palveluun, eikä sitä siksi voi asentaa omille palvelimille. Microsoft rakentaa parhaillaan yhteensopivuutta pilven ja yrityksen oman SharePointin välille, jolloin uudet toiminnallisuudet voi myös ottaa käyttöön pilvestä, ja jatkaa vanhojen järjestelmien käyttöä omilla palvelimilla jatkossakin.

Jos aihe kiinnostaa, kannattaa katsoa Jari Pullisen erinomainen esitys SharePointin tulevaisuudesta. Microsoft kerää myös parhaillaan asiakkailta ideoita SharePointin seuraavaan versioon, ja myös Meteoriitti on syksyn aikana julkaisemassa blogikirjoituksia Office 365:n uusista ominaisuuksista. Asiakkaanamme saat toki viimeisen tiedon Microsoft-maailman tulevaisuudesta myös SharePoint-klubimme kautta.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)