17.9.2014

Juokseva Meteoriitti Berliinin maratonille: hyväntekeväisyyttä ja kaupunkikulttuuria

Sinisen Meteoriitin Perttu Haliseva suuntaa Berliiniin viidennelle maratonilleen tavoittelemaan omaa ennätystään. Matkaan päästäkseen hän keräsi varoja Saksan syöpäsairaille lapsille. Sininen Meteoriitti kantoi kortensa kekoon lahjoittamalla rahaa Pertun hyväntekeväisyyskassaan.

”Vuosi sitten Berliinin maraton oli hieno kokemus. Berliinissä on maailman nopein rata. Oli siistiä tulla maaliin ja huomata, että kisassa oli tehty uusi maailmanennätys samalla kun olin itsekin juoksemassa ”, Perttu muistelee. Siksi hän halusi lähteä juuri Saksaan tavoittelemaan omaa ennätystään.

Rahat kasaan joukkoistuksella

Berliinin maraton on kuitenkin niin suosittu, että mukaan pääsee arvonnan kautta ”vain” 40 000 juoksijaa. Arpaonni ei tänä vuonna suosinut Halisevaa, jolloin syntyi idea juosta mukana maratonin hyväntekeväisyyskiintiössä. Tähän mukaan päästäkseen juoksijan on itse kerättävä vähintään 700 euroa. Kerätty summa lahjoitetaan osallistujan valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen.

”Varojen kerääminen oli tehty helpoksi. Alvarum-järjestö tarjosi oman webbisivun, jonka linkkiä sitten jaoin kavereille, sukulaisille ja Siniselle Meteoriitille. 700 euron tavoite täyttyi nopeasti. Kohteeksi valitsin Saksan syöpäsairaiden lasten järjestön, koska se kosketti eniten. Jälkikäteen ajateltuna onkin hyvä, että arpa ei osunut kohdalle – tuntuu hienolta päästä juoksemaan hyvän asian puolesta!”

Vertaistuki ja ryhmäkuri löytyy perjantailenkeiltä ja Yammerista

Tällä kertaa Perttu lähtee reissuun yksin, mutta Meteoriitin juoksuporukka ”Sininen Meteoriitti Long Distance Running Appreciation Society” kannustaa etänä. ”Itse asiassa koko maraton-harrastukseni lähti muutama vuosi sitten firman virkistyspäivästä, jossa vain päätimme lähteä maratonille. Hyvä porukka ja yhteinen lupaus innostivat treenaamaan”, Perttu sanoo.

Meteoriitin juoksukerho treenaa kerran viikossa yhteisellä perjantailenkillä. Lisäksi juoksuvinkkejä ja -ajatuksia jaetaan Yammer-ryhmässä. ”Perjantaisin juoksemme usein sellaiset 10–20 kilometriä. Siinä on vertaistuki ja ryhmäkuri samassa paketissa.”

Moni juoksukerhon meteoriitti suuntaa ensi viikonloppuna Espoon rantapuolikkaalle, mutta Pertun maraton-juoksuihin kuuluu olennaisena osana myös matkustus. ”Pari maratonia vuodessa ja pari erilaista kaupunkia. Juoksu on kiva tapa nähdä paikkoja erilaisesta näkökulmasta. Ja onhan Berliinissä erityisen hyvät mahdollisuudet myös jälkipeleihin”, vinkkaa Perttu.

Maratonilla

Sinisen Meteoriitin juoksijoita keväällä 2014 Prahan maratonilla. Perttu toisena oikealta.