Talentum Eventsin Intranet ja digitaalinen työympäristö -seminaari pidettiin 17.-18.9. Helsingin Pörssitalolla. Paikalla oli jälleen kattava otos Suomen intranet-yhteisöä. Esiintyjiä ja osallistujia oli julkishallinnosta pörssiyhtiöihin ja intranettien toimittaja- ja konsulttiyrityksiin. Omasta ja Sinisen Meteoriitin puolesta kiitos kaikille hienosta tapahtumasta ja mahtavista keskusteluista! Käyn läpi neljää seminaarin pääteemaa ja esitän näihin liittyen neljä väitettä koskien ensi vuotta.

Mobiilikäytöstä ja responsiivisuudesta tulee intranetin perusominaisuus

Webipuolella 2013 oli vuosi, jolloin valtaosa organisaatioista havahtui siihen, että verkkopalveluiden mobiilikäyttö (älypuhelimilla ja tableteilla) alkoi kasvaa merkittävästi. Sivustoja alettiin urakalla muuttamaan responsiivisiksi ja mobiiliystävällisiksi.

Nyt sama kehitys on tapahtumassa myös intranet-puolella. Siinä missä viime vuonna vastaavassa seminaarissa mobiilikäyttö esitettiin puheenvuoroissa vielä tulevaisuuden tavoitteena, tämän vuoden seminaarissa nähtiin jo hienoja konkreettisia esimerkkejä mobiili-introista. Esimeriksi Sitran sosiaalinen intranet on työtiloja myöten täysin responsiivinen ja käytettävissä kaikilla päätelaitteilla. Sitran intra on saanut ylistävää palautetta seminaarin jälkeen sosiaalisessa mediassa, ja myös omasta mielestäni se on kuin opinnäyte siitä, millainen modernin intranetin tulisi olla. Yliasiamies Mikko Kosonen aloitti kuulemma välittömästi bloggaamaan kännykällään uuden intranetin käyttöönoton jälkeen.

Mobiilisuus on valtava mahdollisuus intranetien kehittäjille. Lähes kaikilla tietotyöläisillä alkaa jo olla käytössään älypuhelin. Älypuhelinten kehitys ja hintojen tipahtaminen on luonut historiallisen tilaisuuden ulottaa digitaalinen työ seuraavaksi kaikkien työntekijöiden, ei pelkästään tietotyöläisten piiriin. Uskon, että seuraava kehitysaalto intraneteissä tulee koskemaan nimenomaan ”työntekijäintroja”, jotka on suunniteltu suorittavaa työtä tekevän henkilöstön työn tueksi, ja joita käytetään ensisijaisesti älypuhelimilla.

Väite numero 1: Vuonna 2015 ”mobiilit työntekijäintranetit” nousevat intranet-kehittämisen ykkösteemaksi.

Sosiaalinen intranet on arkipäivää, mutta saattaa ahdistaa

Seminaarissa ei taidettu esittää yhtään esitystä, jossa ei jollain tavalla sivuttu sosiaalista intranetia. Sinisen Meteoriitin Heidi Selkäinaho esitti 10 konkreettista vinkkiä sosiaalisen intran toteuttamiseen SharePointilla.

Käytäväkeskusteluissa keskusteltiin paljon Yammerin roolista. Onko se osa sosiaalista intranetia vai erillinen enterprise social -ratkaisu? Oma näkemykseni on selkeä, kyse on eri asioista, vaikkakin ne on kätevä integroida myös keskenään.

Ahdistusta tuntui aiheuttavan se, että monet ovat heränneet sosiaalisten introjen ja Yammer-kokeilujen pohjalta siihen, että sosiaalisia työtapoja on vaikea juurruttaa arkeen ilman panostusta organisaatiokulttuurin ja toimintatapojen kehittämiseen. Virpi Oinonen kuvasi omassa esityksessään hienosti, mitä kompastuskiviä Yammerin käyttöönoton matkalla saattaa olla.

Organisaatioissa ei ole myöskään selvää, kenen sosiaalista verkostoa pitäisi johtaa. Oman kokemukseni mukaan erityisen tärkeä on yhteisömanagerin rooli, joka valitettavan usein vielä puuttuu. North Patrolin intranet-tutkimuksen mukaan vasta 19% intranet-käyttäjäorganisaatioista on nimennyt yhteisömanagerin.

Uskallan kuitenkin ennustaa, että vähitellen yhteisömanagerin tarpeellisuus tiedostetaan, ja rooli tulee normaaliksi osaksi organisaatioiden toimintaa.

Väite numero 2: Vuonna 2015 valtaosalla organisaatioista on jo nimettynä sisäinen yhteisömanageri.

Videoiden käyttö sisäisessä viestinnässä kasvaa

Videoista puhuttiin paljon, ja monet ovat tuoneet erilaiset johdon katsaukset, perehdytysvideot ja sisäiset esittelyt tekstimuotoisen esityksen sijaan videoina osaksi intranetia.

Monet tuntuivat hyödyntävän YouTubea tai Vimeota omissa introissaan, kuten myös kotimaista Dreambrokeria, joka lupaa myös SharePoint-integraation omalle ratkaisulleen. Microsoft on myös tuomassa oman videoportaalinsa osaksi Office 365:sta lähiaikoina.

Oli kanava mikä tahansa, sisällön esitystapana videot ovat kovassa kasvussa. Kuulin jopa organisaatiosta, jossa työntekijät ovat liian kiireisiä lähettämään sähköpostia toisilleen ja sen sijaan viestittävät videoiden välityksellä.

Väite numero 3: Vuoden 2015 seminaarissa videot ovat yksi seminaarin isoimmista keskustelunaiheista.

SharePointin hegemonia jatkuu edelleen

SharePointin voittokulku intranet-alustana näyttää edelleen jatkuvan, vaikka paneelikeskustelussa, johon myös itse osallistuin, North Patrolin Perttu Tolvanen ja Ambientian toimitusjohtaja Ville Availa kertoivat myös muista vaihtoehdoista. Etenkin Confluence nostettiin esiin SharePointin vaihtoehtona, vaikka toteutuksia Suomessa on varsin vähän.

Myös SharePoint-introja kehittävien näkökulmasta olisi minusta tärkeää, että seminaareissa olisi esittelyssä enemmän muilla alustoilla kuin SharePointilla tehtyjä introja tuomassa erilaisia näkemyksiä ja lähestymistapoja keskusteluun. Nyt seminaarin caseista yksi (Helsingin yliopisto) oli toteutettu Oraclen välineillä, Vattenfallin intranet OpenText Reddotilla ja Wmware Socialcastilla sekä F-Securen intranet Confluencella. Muut case-esimerkit HSY, Sitra, VR, Kemira, Kuusakoski ja Vaisala olivat kaikki SharePoint-introja.

Alustakeskustelussa itse asiassa eniten keskustelua käytiin siitä, millä Microsoftin ratkaisuilla intranet kannattaisi rakentaa – SharePoint 2013:lla, Office 365:llä vai Yammerilla, ja mikä on minkäkin rooli kokonaisuudessa.

Eli vaikka SharePointin rooli on murroksessa, ainakaan vielä ei näy merkkejä siitä, että muut toimijat olisivat pystyneet iskemään kovin isoa kiilaa Microsoftin rattaisiin.

Väite numero 4: vuoden 2015 seminaarissa 2/3 case-esittelyistä on edelleen SharePoint-introja.

Lue lisää:

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)