- 8.10.2014

Elämme pilvimurroksen kynnyksellä

Olemme Meteoriitissa huomanneet ison siirtymän viimeisen vuoden sisällä. Monet niistä asiakkaista, jotka aikaisemmin olivat ehdottomasti omien palvelinten kannalla, ovat vähintäänkin harkitsemassa pilvipalveluiden hyödyntämistä. Intranetin, yrityksen sisäisen sosiaalisen verkoston tai vaikkapa tiedostojen säilytyspaikan sijoituspaikaksi valitaan yhä useammin pilvipalvelu. Uskomme, että jatkossa vain murto-osa intraneteistä tehdään enää yrityksen omiin ympäristöihin. Mikä tähän on johtanut?

Pilven läpimurto on nyt käsillä

Yleinen asenneilmapiiri on muuttunut pikku hiljaa pilvimyönteisemmäksi. Esimerkiksi Microsoftin Office 365 -palvelu on saavuttanut varsin hyvän kypsyysasteen, eikä enää tarvitse pelätä olevansa ensimmäisten joukossa hankkiessaan vaikkapa SharePoint Online -pohjaisen intranetin pilvestä. Yritykset alkavat myös pikkuhiljaa herätä siihen tosiasiaan, että kännyköillä halutaan tehdä muitakin työasioita kuin lukea sähköposteja. Vapaa-ajalla olemme myös tottuneet puoli-ilmaiseen lähes rajattomaan pilvitallennustilaan (kuten Dropbox, Google Drive tai OneDrive), ja kaikkien näiden tarjoaminen muualta kuin pilvestä on useimmiten käytännössä mahdotonta.

Monia palveluita ei ole enää edes mahdollista hankkia muualta kuin pilvestä. Yrityksen sisäisiä sosiaalisia verkostoja rakentava työkalu Yammer oli ensimmäisiä Office 365:n laajennoksia, joka on saatavilla ainoastaan pilviratkaisuna. Hiljattain lanseerattu Delve on esimerkki konseptista, jossa pilven mahdollistamaa laskentakapasiteettia hyödynnetään tavoilla, jotka eivät ennen olleet mahdollisia. Myös lähiaikoina lanseerattava Office Video on hyvä esimerkki palvelusta, joka on laajuudessaan mahdollinen vain pilvestä hankittuna. Pilvisovellusten tarjoamat edut yrityksille ovat jo niin konkreettiset, että ne kannattaa ottaa huomioon kaikessa kehittämisessä.

Microsoft on myös itse herännyt siihen, ettei pilvisiirtymä aina ole yrityksille täysin saumaton ja pilviprojektit saattoivat joissain tapauksissa venyä vuosien mittaisiksi. Siksi Microsoft on luvannut auttaa ilmaiseksi jokaista asiakasta Office 365 -käyttöönotossa, kunhan yritys hankkii vähintään 150 lisenssiä. Nopealla, tuhansilla yrityksillä testatulla käyttöönottomallilla on mahdollista tehdä tarvittavat palvelinasetukset, käyttäjänhallinnanratkaisut ja muut asennustoimenpiteet vaivattomasti ja riskittä.

Mikä muuttuu?

Lyhyesti sanottuna: varsin moni asia muuttuu. Moni asia, joihin yritykset aikaisemmin tarvitsivat paikallista kumppania it-palveluita hankkiessaan, on nyt mahdollista hankkia suoraan Microsoftilta (tai muilta isoilta toimijoilta) ilman välikäsiä. Muutos ei kuitenkaan tule tapahtumaan sormia napsauttamalla, ja moni seikka on vielä vailla vakiintumattomia käytäntöjä ihan perinteisistä vastuunjakomatriiseista, kumppanin tukipalvelusta ja monitoroinnin vastuista lähtien. Opittavaa on varmasti sekä asiakkaan että palveluita toimittavien kumppaneiden puolella.

Toisaalta nopeasti muuttuva pilvimaailma aiheuttaa myös tuskaa. Palveluna tarjottavat yrityssovellukset lanseeraavat uusia ominaisuuksia hengästyttävällä tahdilla, ja kontrollin menettämisen pelko tuskin on ihan aiheeton. Toisin kuin vaikkapa Facebookissa, työntekijällä ei ole mahdollisuutta lakata käyttämästä yrityksen sähköpostia. Palvelun toimivuus ja helppo käytettävyys täytyy myös kyetä takaamaan paitsi palvelusta toiseen sujuvasti surffaavalle diginatiiville, myös kirvesmiehelle tai kokille, jota viimeisimmät it-trendit eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Onko kumppanilla roolia tulevaisuudessa?

Nykyaikaisten kumppaneiden rooli onkin enenevässä määrin auttaa yrityksiä hyödyntämään palveluita heidän omassa liiketoiminnassaan. Kun kumppani on samoja palveluita hyödyntäen rakentanut lisäarvoa satojen yritysten liiketoiminnalle, on helpompi kertoa myös uudelle asiakkaalle, miten vaikkapa yrityksen sisäistä sosiaalista verkostoa voisi hyödyntää kenttätyöntekijöiden aktivoinnissa. Myös ihan puhtaalla koulutuksella ja uusista palveluista informoinnilla on merkittävä rooli.

Me Sinisessä Meteoriitissa uskomme, että pilvipalveluiden lopullinen läpimurto tapahtuu tämän talven aikana. Tiedämme myös, että tämän läpimurron kääntäminen toimiviksi käytännöiksi vaatii uusia palveluita myös meiltä toimittajilta. Tähän tarpeeseen vastaa uusi Office 365 -palvelutarjoomamme. Palvelupaletista löytyy sopivia ratkaisuja sekä niille yrityksille, jotka haluavat hyödyntää Office 365 -palveluitaan nykyistä paremmin että niille, jotka vasta harkitsevat pilvipalveluiden käyttöönottoa.

Lue lisää nettisivuiltamme, osallistu avoimeen webinaariin ja tilaa uutiskirje:

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)