Katsoin sunnuntai-illan ratoksi jokaisen toimistotyöntekijän klassikkokomedian Office Space, suomeksi Konttorirotat. Vuonna 1999 valmistunut raina oli paitsi hauska matka tietotyön menneisyyteen, se sai miettimään myös nykyisyyttä ja tulevaa.

Elokuva kertoo IT-firmasta, jossa kukaan ei oikein tee mitään eikä edes tiedä mitä on tekemässä. Peterin tehtävänä on koodata softaa, jotta pankit eivät kaatuisi millenniumin pelätyssä 00-kaaoksessa. Tätä hän tekee noin vartin päivässä. Muuna aikana Peterin aika kuluu mm. kiireisen näköiseen näytön tuijotteluun, firman haukkumiseen kahvitauoilla sekä ärsyttävän pomon välttelemiseen.

Office Spacessa asiakaspäällikkö ottaa vastaan asiakkaan palautteet, jotta insinöörin ei tarvitsisi olla kontaktissa ihmisten kanssa. Tieto ihmisten välillä liikkuu pääosin lerpuilla, fakseilla, tulosteilla ja kokouksissa. Joskus suorastaan cyber-ajalta tuntunut vuosi 2000 näyttäytyy kuin harmaana tetrispalikkana harmaan laatikkomaisen PC:n ruudulla.

Aasian konttorirotat syynissä

Toinen näkökulma nykypäivän työelämään löytyi lauantaina Hesarista, joka kertoi Intian ja Kiinan valtionhallinnon työstä. Digitaaliset työkalut on valjastettu Intian laiskojen virkamiesten ruoskimiseen. Valtavasta tehottomuudestaan syytetty julkishallinto on nimittäin luonut verkkosivun, jolla kuka vain voi seurata jokaisen virkamiehen läsnäoloa, lähes reaaliaikaisesti. Kiinassa puolestaan uutisoitiin viime viikolla, että maas­ta on löy­ty­nyt yli 160 000 haa­mu­vir­ka­mies­tä, jot­ka ovat saaneet palk­kaa te­ke­mät­tä ollenkaan töi­tä.

Kiinan ja Intian virkakoneiston yhteisen hukatun työ­ajan on laskettu vastaavan noin 4 500 suo­ma­lai­sen vuo­sit­tais­ta työ­ai­kaa – päivässä! Suomi on tuottavuuskriisissä, ja hieman hirvittää ajatella, miten suomalaisen kilpailukyvyn käy, kun Aasian jättimaat oppivat vielä tehostamaan tietotyötä.

Sitä odotellessa kannattaa tarttua hiireen ja toimia. Silloin tällöin Suomessakin käydään julkista keskustelua työelämän jatkuvasta huonontumisesta. Voivottelun sijaan olisi parempi nostaa panoksia työtapojen kehittämisessä. Aihepiiriä ruoditaan myös tänään julkaistussa Sitran trendilistassa 2014–2015.

Varastiko kollega nitojasi?

Tietotyön kehittämiseen ja pilvipalveluihin siirtymiseen perusteet, tai ylipäätään aiheesta keskustelu, ovat ehkä monelle puurtajalle kuitenkin EVVK. Skaalautuvuus, nopeat päivitykset ja tehokkuus? Ei kiinnosta. Ehkä enemmän tunteita herättävä peruste kehittää moderneja työtapoja löytyisi paljon arkisemmasta asiasta: en onneksi muista koska viimeksi tappelin printterin paperitukosta vastaan.

Itse olen kiitollinen, että en ole töissä vuodessa 2000 enkä Kiinassa. On innostavaa seurata kehitystä tässä ajassa ja aikanaan myös nähdä, millaista työelämämme on vuonna 2029.

Jos yllä oleva kohtaus on vielä osa sinun arkipäivääsi, ota yhteyttä!

Lue lisää ja tule mukaan seminaariin:

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)