Järjestimme tiistaina 24.2. Helsingin Korjaamolla Verkkopalvelutrendit 2015 -aamiaisseminaarin. Seminaarin perusteella on helppo ennustaa, että seuraavaksi kuumaksi digimarkkinoinnin teemaksi nousee markkinointiautomaatio. Kehitys kohti keskitettyä markkinoinnin automatisointia on hyvin luonteva jatkumo viime vuosien tärkeimmälle digimarkkinoinnin kehityskohteelle sisältömarkkinoinnille, jossa samaan asiaan on pureuduttu sisällöntuotannon näkökulmasta.

Seminaarin avasi Googlen Suomen johtotehtävistä SEK & Greyn strategiajohtajaksi pian siirtyvä digisetä Tommi Pelkonen. Tommi haastoi yleisöä väittämällä, että vaikka käytännössä kaikki suomalaiset (lue: asiakkaat) ovat jo netissä, jostain syystä yritysten johtoryhmät eivät osaa johtaa digihankkeita. Tommi ihmetteli aiheellisesti, että miten markkinointi ja asiakaspalvelu voivat olla edelleen monessa organisaatiossa tukifunktioita, eivätkä strategisessa roolissa draivaamassa bisnestä, vaikka digitaalisuuden mahdollisuudet ovat kaikkien saavutettavissa juuri niiden avulla. Tommin väitteeseen ”teknologiasta tulee markkinoijan paras kaveri juuri nyt” onkin helppo yhtyä.

Mistä markkinointiautomaatiossa on konkreettisesti kyse ja miksi aihe on juuri nyt niin ajankohtainen, että jopa Kauppalehti kirjoittaa siitä?

Markkinointiautomaatiossa kaikki voittavat, mutta käyttöönotto on pitkäaikainen oppimisprosessi

Markkinointiautomaation lupaus on mainio. Siinä kaikki voittavat! Myyjä saa hoitaaksensa vain aidosti potentiaalisia liidejä. Markkinoijan työ puolestaan helpottuu, kun hän pääsee eroon lukuisista Excel-listoista ja useiden markkinointisoftien muodostamasta järjestelmäsekamelskasta. Asiakaskin on tyytyväinen, kun myyjät eivät enää soittele kylmäsoittoja, vaan yhteydenotto tulee vasta kun aihe on itselle oikeasti ajankohtainen.

Kauppalehden jutussa SOK:n johtaja Veli-Pekka Ääri hyvin kuvaa kuitenkin todellisen haasteen: ”Työkalut ovat pikku juttu, organisaation ja osaamisen uudistaminen isompi.”

Seminaarissamme Vaisalan Henri Kaukola kertoi Vaisalan digitaalisen markkinoinnin matkasta. Globaali, ja samalla hyvin perinteinen, insinööritalo on harjoitellut markkinointiautomaatiota jo kunnioitettavat 6 vuotta. Etenkin B-to-B puolella esimerkkejä on vielä todella vähän, joten Henrin konkreettista esitystä oli ilo seurata.

Henrin esityksen yksi keskeisistä opeista oli se, että markkinointiautomaation käyttöönotto on oppimisprosessi. Vaisalakin käytti kallista järjestelmäänsä ensimmäiset 3 vuotta lähinnä sähköpostikamppisten lähettämiseen. Onnistunut hyödyntäminen vaatii kuitenkin poikkeuksellisen tiivistä yhteistyötä markkinoinnin, myynnin, viestinnän ja substanssiasiantuntijoiden kesken. Jokaisella on kriittinen rooli prosessin eri vaiheissa.

Järjestelmät ja ekosysteemit kehittyvät kovaa vauhtia

Useat yhtäaikaa käytössä olevat digimarkkinoinnin ratkaisut voivat pahimmillaan muodostaa sekametelisopan, jossa tieto on siiloutunut useisiin eri järjestelmiin. Olennaista olisikin kyetä rakentamaan toimiva kokonaisuus, jossa markkinointiautomaatio yhdistyy CRM:ään, web-julkaisujärjestelmään ja mahdolliseen verkkokaupparatkaisuun.

Sinisen Meteoriitin Jussi Martikainen kertoi omassa esityksessään miten EPiServerillä voi tehdä henkilökohtaista kohdentamista ilman markkinointiautomaatiotakin. EPiServerin päälle rakennetut verkkopalvelut ja verkkokaupat voidaan myös helposti kytkeä osaksi markkinointiautomaatioratkaisua valmisintegraatioilla.

Markkinointiautomaatiokenttä on aiemmin ollut Salesforcen, Eloquan, Hubspotin ja Marketon kaltaisten toimijoiden hallussa. Microsoft-teknologioiden parissa työskentelevänä olen hyvin tyytyväinen, että myös Microsoft on lähtenyt voimakkaasti investoimaan markkinointiautomaatioon (Dynamics Marketing), sosiaaliseen kuunteluun (Social Listening), ja digitaaliseen asiakaspalveluun (Parature). Nämä yhdistämällä Dynamics CRM Onlineen (asiakastieto, myynti) ja EPiServeriin (web-sisällöt, verkkokauppa) muodostuu integroitu ratkaisu yrityksen digitaaliseen liiketoimintaan.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä, niin kerron lisää!

Seminaarin esitykset

Digi-Suomi 2015 – Missä mennään? from Tommi Pelkonen

Henkilökohtainen verkkokokemus kohdentamalla from Sininen Meteoriitti / Blue Meteorite

Seminaarin twiitit täältä.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)