- 4.5.2015

SharePoint 2016 – mitä jo tiedämme siitä?

Microsoftin suurtapahtuma Ignite -konferenssi Chicagossa on alkanut, ja jo ensimmäisen päivän aikana on julkaistu useita yksityiskohtia SharePoint 2016:sta. Ennen konferenssia Microsoft tiedotti SharePointin seuraavan version julkaisun viivästyvän ensi vuoden toiselle kvartaalille, joten myös konferenssissa toistaiseksi esitellyt demot ovat olleet käyttöliittymän osalta varsin viimeistelemättömiä.

20150503_104722_HDR

Office 365:stä tuttu App Launcher -valikko tulee myös on-premises ympäristöihin  SharePoint 2016:n myötä

 

Lyhyesti tiivistettynä tärkeimmät uudistukset ovat:

  • Hybridiskenaariot. Hybridi-OneDrive, Hybridi-extranet ja Hybridi-tiimisaitit on kaikki toimintoja joista osa on tulossa jo 2013 -versioon ja osa vasta 2016 -versioon. Esimerkiksi sekä pilvi- että on premises-saittien näkyminen samassa Sivustot-näkymässä julkistettiin.
  • Ulkoisten käyttäjien hallinta. Microsoftilla on ymmärretty, että ainoastaan mahdollisuus kutsua ulkoisia käyttäjiä Microsoft-tunnuksilla (entinen LiveId) ei ole monelle organisaatiolle riittävä vaihtoehto. Omasta AD:sta synkronoituja käyttäjiä voikin jatkossa ’merkitä’ ulkoisiksi käyttäjiksi, joille näkyviä muita käyttäjiä (ja muita toimintoja) on rajoitettu. Uudistus otettaneen riemulla vastaan, mutta tämän mallin lisenssoinnista ei ole vielä tarkempaa tietoa.
  • Helpompi asennus ja konfigurointi. Liittyen etenkin edellä mainittuihin hybridiskenaarioihin, Microsoft on tehnyt paljon töitä sen eteen että konfigurointi olisi yksinkertaista. Demossa näytettiin jopa yhden klikkauksen asennus-wizardia – jonka käytännön toimivuus toki jää vielä nähtäväksi.
  • Aito integroitu haku. Tästä on tulossa lisätietoa myöhemmin konferenssin aikana.
  • Hybridi-Delve. Delve tulee jatkossa tukemaan myös hybridiympäristöjä. Jo Build-konferenssissa demottiin Salesforce CRM-tiedon näyttämistä Office 365:n Delve-korttinäkymän osana. Vastaavia toteutuksia, joissa Delveen yhdistetään dataa eri järjestelmistä, tulemme varmasti näkemään jatkossa lisää nyt kun myös rajapinta tiedon päivittämiseen on julkaistu.

Mitä sitten ei vielä tiedetä? Esimerkiksi seuraavan version ulkoasusta ei näytetty vielä mitään. Myöskin asioita kuten ”improved user experiences” ja ”hybrid taxonomy” mainittiin, mutta näistä ei vielä kerrottu mitään konkreettista. Täydennämme blogikirjoitusta vielä seminaarin aikana julkaisujen tarkentuessa.

Lisää yksityiskohtia tämän päivän julkaisuista voi lukea myös IT-Unityn blogista.

Päivitys / 6.5.2015: SharePoint 2016 -version uusia ominaisuuksia on käyty konferenssin aikana läpi useammassakin sessiossa. Käytännössä kaikki uudistukset näyttäisivät keskittyvän helpompaan ylläpitoon ja päivitettävyyteen sekä hybridiskenaarioihin, kuten ylempänä jo kuvasimmekin. Ylläpitäjien arkea helpottamaan on luvattu toiminnallisuuksia kuten päivitysten asentaminen ilman palvelinten uudelleenkäynnistystä, roolipohjainen SharePoint -palvelinten asennus, 5 000 listaelementin rajan kasvattaminen sekä paljon tuskaa aiheuttaneen käyttäjäprofiilipalvelun poistuminen.

Myös hybridihakua kuvattiin tarkemmin – käytännössä luvassa on toiminnallisuus, jolla yritysten omassa hallinnassa olevien SharePoint -ympäristöjen sisältö voidaan indeksoida osaksi Office 365:n ja SharePoint Onlinen hakua. Tämä mahdollistaa ensimmäistä kertaa skenaariot, joissa loppukäyttäjälle näkyy hakutulokset aidosti samassa näkymässä riippumatta siitä onko tiedostot pilvessä vai omalla palvelimella.

Loppukäyttäjälle konkreettisesti näkyviä muutoksia ei edelleenkään ole suuremmin esitelty. Jokaiselle tiedostolle tulee uniikki linkki joka ei muutu tiedostoa siirrettäessä. Myös käyttöliittymän muuttamisesta responsiiviseksi oli muutamia mainintoja, mutta tämän osalta ei valitettavasti ollut tarjolla juurikaan konkretiaa.

Kerron lisää SharePoint 2016:sta webinaarissamme 13.5. klo 9-11. Tervetuloa kuulolle!

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)