Huvittuneisuus oli päällimmäinen tunne, kun kuulin yli vuosi sitten ensimmäistä kertaa, että Microsoft on tuomassa markkinoille uusia portaaliratkaisuja.

Useille meistä pidempään verkkopalveluiden ja intranetien kanssa työskennelleistä digisedistä ja -tädeistä sana ”portaali” ehti muodostua 2000-luvun alkuvuosina jo kirosanaksi epämääräisyytensä takia. Ja olihan SharePointkin pitkään portaali.

Mitä ihmettä Microsoft on siis tekemässä, kun se julistaa kovaan ääneen portaalien uudesta tulemisesta? Pääsin tutustumaan Microsoftin uusiin portaaleihin Ignite-tapahtumassa Chicagossa.

Uuden sukupolven portaalit

Microsoftin uuden sukupolven intranet-portaalit (NextGen Portals) ovat Office 365 -pilvipalveluun tulevia uusia ominaisuuksia. Onneksi enää ei siis ole kyse niistä 2000-luvun alun hirviöistä, joilla yritettiin tehdä kaikkea mahdollista. Microsoftin määritelmän mukaan uuden sukupolven portaalit ovat älykkäitä, sosiaalisia, mobiilikäyttöön suunniteltuja ja heti valmiita käyttöönotettaviksi.

Microsoft julkisti Ignitessa kolme valmisportaalia ja lisäksi tuen kumppanien toimittamille portaaliratkaisuille.

1. Office 365 Video

Ensimmäinen uuden sukupolven portaali, Office 365 Video, on jo saatavilla kaikille Office 365 -asiakkaille.

Office 365 Video on kuin organisaation sisäinen Youtube-kanava. Työntekijöillä on helppo pääsy videoihin Office 365:n  kautta, käytti sitten tietokonetta tai mobiililaitetta. Office 365 Video mahdollistaa videoiden jakamiseen yrityksen sisäisessä verkostoissa ja Yammer-keskustelua voidaan käydä jokaisen videon yhteydessä. Taustalla toimiva Azure Media Services huolehtii siitä, että videot näytetään aina verkkoyhteyden sallimalla parhaalla mahdollisella laadulla.

Mutta Office 365 Video on vasta alkua…

2. Delve People Experiences

Parhaissa intraneteissä ovat isossa roolissa ihmisten omat profiilisivut ja käyttäjien itse luomat sisällöt.

SharePointissakin käyttäjäprofiilit ovat olleet olemassa jo pitkään, mutta nyt Microsoft on laittanut uuden vaihteen silmään ja on rakentanut työntekijöiden omat sivut Delven yhteyteen. ”Ihmis-Delven” tarkoituksena on jatkossa auttaa löytämään: 1) kuka organisaatiossa tekee mitä, ja 2) kuka tietää mitä. Tähän Delve hyödyntää Office Graphia, joka pitää kirjaa käyttäjien tekemisistä ja vuorovaikutussuhteista.

Jatkossa työkaverit löytyvät helposti myös kännykällä

Delven henkilökortti sisältää jatkossa työntekijän kontaktitiedot, osaamisen ja koulutustason, työkokemuksen, mitä juuri tällä hetkellä on työn alla, sijainnin organisaatiorakenteessa, työntekijän oman blogin, linkkilistan sekä mahdollisuuden kiittää (Praise) työntekijää hyvästä työstä. Kuulostaa hyvältä. Voitaisiinko vihdoin heittää hyvästit intran puhelinluettelolle?

3. Articles, Boards, Microsites ja koodinimi Infopedia

Siinä missä Delve enimmäkseen nostaa esiin jo olemassa olevia sisältöjä, Microsoft kertoi samanaikaisesti kehittävänsä kokonaan uudenlaista tapaa Office 365-sisältöjen luomiseen ja luokitteluun. Artikkelit (Articles) tulevat tulevaisuudessa korvaamaan SharePointin nykyiset sisältösivut. Taulut (Boards) on puolestaan kevyt tapa koostaa yhteen Office 365-sisältöjä. Mikrosivustojen (Microsites) avulla yksittäisistä artikkeleista voidaan muodostaa sivusto, jolla on etusivu ja navigaatio. Microsoftin visiona on, että uusien ominaisuuksien avulla kuka tahansa pystyy luomaan visuaalisesti näyttäviä, kaikilla päätelaitteilla toimivia sisältöjä ja sivustoja Office 365:een.

Varsinainen Knowledge Management-portaali, jota Microsoft oli etukäteen mainostanut jäi vielä visiopuheiden tasolle. Projekti kulkee koodinimellä Infopedia. Ideana on koostaa eri lähteistä (esim. SharePoint-sivustot, Office 365-sisällöt) tietoa yhteen delvemäiseen käyttöliittymään. Infopedia tulisi sisältämään sekä personoituja sisätöjä, suositeltuja sisältöjä, että myös kuratoituja sisältöjä.

Vilkaisu koodinimellä ”Infopedia” kulkevan knowledge management -portaalin ulkonäköön

4. Kumppanien toimittamat portaaliratkaisut

Sen lisäksi, että Microsoft tuo saataville itse uuden sukupolven portaaliratkaisuja, Microsoft tukee jatkossa myös kumppanien toimittamia portaaleja entistä vahvemmin. Uusi Cloud App Model mahdollistaakin monipuolisten ratkaisuiden toimittamisen Office 365:een, ilman että vaarana on ratkaisuiden hajoaminen päivitysten yhteydessä.

Esimerkiksi Sinisen Meteoriitin intranet-valmisratkaisu Valo noudattaa Office 365:n uutta portaalistrategiaa. Valo on älykäs, sosiaalinen, suunniteltu mobiilikäyttöön ja on heti valmis käyttöönotettavaksi. Valo on toteutettu Microsoftin uuden Cloud App Model -kehitysmallin suositusten mukaisesti. Microsoft julkaisikin Valosta tapahtuman aikana globaalin case-kuvauksen, josta me tietysti olimme hyvin ylpeitä.

Jos haluat kuulla lisää uuden sukupolven portaaleista ja muista Igniten julkistuksista, tervetuloa Ignite Special -webinaariimme 13.5. klo 9-11!

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)