Uusimmat trendit ja parhaat teknologiat kiehtovat minua aina. On innostavaa puhua enterprise socialista ja työntekijälähettilyydestä. Markkinointipäällikkönä koen, että tulevaisuuteen suuntaaminen on myös tärkeä osa työtäni, samoin kuin meillä koko organisaation on tärkeää olla perillä Delven tai Next Gen Portalsien uusista ominaisuuksista.

Silti suositan kaikille vastaavassa tilanteessa oleville kanssaihmisille ajoittaista ”reality checkiä”. Itse olen viime aikoina puhunut monien organisaatioiden kanssa, joissa digityön perusasioissa on vielä todella paljon tehtävää. Tätä keskustelua olen kuunnellut aika huolestuneena. Kuka haluaa työpäivään vartin lisää aikaa, jos tietotyön tuottavuutta voisi parantaa niin paljon yksinkertaisemmin?

Hälytys! Näistä merkeistä tunnistat, että jotain tarttis tehdä ja pikaisesti:

 1. Intran uutisten kommentointi onnistuu vain sähköpostiketjuissa
 2. Intraan tai vastaavaan kanavaan tietoa saavat julkaista vain harvat ja valitut
 3. Palaverien sopiminen on arpapeliä, koska et näe kollegoidesi kalentereita
 4. Palavereihin osallistuminen tarkoittaa sitä, että kaikki istuvat samassa neuvotteluhuoneessa
 5. Etätöihin suhtaudutaan ylipäätään hyvin epäluuloisesti
 6. Jokainen tekee omat muistiinpanonsa omaan ruutuvihkoon, eikä niitä jaeta toisille
 7. All company -sähköpostilista on monissa tilanteissa ihan relevantti viestintäkanava
 8. Tiimien omat sähköpostilistat ovat päivittäisessä käytössä
 9. Sovit kollegoidesi kanssa, missä järjestyksessä dokumenttia tällä kertaa muokataan
 10. Lähetät sähköpostilla liitetiedostoja – välillä pyydät vastaanottajaa muokkaamaan tiedostoa ja lähettävän sen takaisin
 11. Käytät useita minuutteja työaikaa siihen, että etsit aiemmin aloittamaasi tiedostoa verkkolevyltä
 12. Pääset intraan, työtiloihin ja muihin yhteisiin dokumentteihin vain työkoneellasi
 13. Mobiililaitteella voi lukea mailit, mutta mm. intran lukeminen sekä yhteisten dokkareiden muokkaus kännykällä lennosta tuntuu utopialta
 14. Osalla organisaatiosta on ”salaa” käytössä Dropbox, Yammer, Facebook-ryhmä tms., koska vastaavia työkaluja ei muuten ole tarjolla
 15. BONUS. Printtaat maileja, lähetät faksia tai säilöt kokousmuistioita kansioon.

Montako pistettä sait? Jos pisteitä kertyi useita, kannattaa ensin huokaista syvään ja sitten tarttua härkää sarvista. Ratkaisut ovat olemassa, eivätkä ne edes maksa hunajaa. Lopussa on kyse ennen kaikkea siitä, että lähdetään tekemään. Positiiviselta näkökannalta ajatellen heikossa lähtötilanteessa asiat voi tehdä kerralla oikein! Esimerkiksi voi jättää ihan suosiolla työkalukohtaiset koulutukset väliin, ja keskittyä sen sijaan oman organisaation kipukohtien ratkaisuun.

Ja minä muuten uskon, että organisaation digityön tavoilla on merkittävä vaikutus siihen paljon kaivattuun työntekijälähettilyyteen! Miten luulet esimerkiksi nuorten työntekijöiden suhtautuvan työtapoihin, joiden kypsyysaste on jämähtänyt vuosikymmenen taakse?

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)