Vauhtikestävyys on juoksukoulun paras anti ja treenien tuskaisimmat metrit.  Miten innostavaa on kiihdyttää vauhtia ylämäkeen, suoristaa itsensä ja ottaa käsistä voimaa vielä juuri ennen mäen huippua. Voi sitä riemua kun tasainen osuus taas alkaa, ja henki edelleen kulkee. Joukossa löytää itsestään uusia voimia. Monta kierrosta on juostu voimien äärirajoilla ja hyvin lyhyillä tauoilla. Kun muut hiipuvat mäessä meillä vauhti kiihtyy!

Miten tähän on tultu?!  “Ei oo mun juttu” olen vuosia sanonut juoksuun hurahtaneille tutuille. Onhan se puuduttavaa ja yksinäistä puurtamista, ja minkä ihmeen takia! Kesken pimeimmän ja märän talven silmään osuu ilmoitus työpaikan juoksukoulusta. Työyhteisössä joku on koko ajan menossa maratonille tai juuri juossut sellaisen. Se tuntuu aika kaukaiselta maailmalta. Ehkä sitä juoksemista kuitenkin voisi kokeilla, jos on muitakin noviiseja osallistumassa. Omia asenteita on hyvä tarkistaa välillä.

Juoksukoulu alkaa keskellä pimeintä märkää talvea viikolla 3/2015. Varusteet aiheuttavat päänvaivaa. Tarkeneeko talvella juosta? Kokeneemmilta juoksukavereilta ja ohjaaja Joonakselta saa kuitenkin toimivia ohjeita pukeutumisen suhteen. Jo ensimmäisellä kerralla huomaan että juostessa ei tule kylmä!

Osa juoksee rennosti ja juttelee keskenään. Ajatus, että voisin juostessa puhua yhtään mitään, on utopiaa – hyvä kun saan henkeä. Keskityn vain siihen, että pääsisin ensimmäiselle etapille, jossa ohjeita jaetaan. Se on saavutus, kilometrin matka puolijuoksua liukastumatta. Mutta siitä harjoitukset vasta alkavat! Lohdullista on, että aluksi peruskestävyyttä harjoitellaan hitaalla juoksulla koko alkuvuosi. Tekniikkaa ehtii miettiä ja tehdä havaintoja samalla kun lihakset kehittyvät ja kunto kohenee.

Juoksuharrastuksen hyvä puoli on se, että voi yhteisten harjoitusten ohella juosta silloin kuin omaan aikatauluun sopii. Kehitystä tapahtuu usealla osa-alueella. Harrastus on helppo yhdistää työntekoon ja siitä on selkeää hyötyä. Keskittymiskyky, ryhti ja yöunen laatu paranevat. Kilpailua ei tarvitse olla, kun jokainen juoksee oman kuntonsa mukaan.

Sinisen Meteoriitin työntekijöiden ensimmäinen juoksukoulu toteutettiin keväällä 2015. Pätevä ohjaaja hankittiin juoksua aktiivisesti harrastavan ohjelmistosuunnittelija Perttu Halisevan aloitteesta. Tammikuussa aloitimme Joonas Laurilan ohjauksessa Helsingin Kalasataman toimiston lähimaastossa. Kevät juostiin yhdessä kerran viikossa, satoi tai paistoi. Harjoitusten edetessä osallistujamäärä vakiintui lähemmäs kymmentä. Kiitos hyvistä vinkeistä ja kaikesta palautteesta kuuluu juoksukoulun vetäjälle Joonas Laurilalle. Oheisharjoitukset kuntosalilla antoivat hyvät valmiudet käyttää hyväksi lyhytkin vapaahetki tehokkaaseen harjoitteluun.

Oli upeata juosta niin innostuneiden ja hyväkuntoisten työkavereiden vanavedessä ja nähdä työkavereita, joiden kanssa harvoin kasvokkain kohdataan.

Koskaan ei ole myöhäistä huomata olleensa väärässä – juokseminen ON kivaa!

Juoksukoulu

Onnellisia juoksijoita Cooperin testin jälkeen

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)