- 11.11.2015

Mitä ihmettä? Microsoft nostaa SharePointin takaisin parrasvaloihin

Microsoftin iso pomo Jeff Teper avasi Tukholmassa pidettävän European SharePoint Conference 2015 -tapahtuman täynnä tarmoa. 1500 osanottajaa 50 eri maasta kuuli, miten Teper linjasi SharePointille (ja OneDrive for Businekselle) uuden tulevaisuuden. Paikalla olleet kuulijat olivat innoissaan, ja toisaalta vähän hämillään. Microsoft haluaa nimittäin nostaa SharePointin muutaman korpivaellusvuoden jälkeen takaisin parrasvaloihin.

Silloin kuunnellaan, kun Jeff puhuu

Ensin muutama sana Corporate Vice President Jeff Teperistä, ja miksi häntä kannatta kuunnella erityisen tarkkaan.

Amerikkalaisessa IT-alan mediajulkisuudessa Jeff Teper on tunnettu siitä, että hän oli se henkilö joka aikoinaan palkkasi nykyisen CEO:n Satya Nadellan Microsoftille töihin. Meille SharePointin kanssa työskenteleville hän on lähes tarunomainen hahmo, sillä hän keksi koko tuotteen ja on johtanut sitä lähes koko sen olemassa olon ajan. Teperiin viitataankin usein termillä The Founding Father. Tultuaan pääjohtajaksi 2014 Nadella nimitti entisen esimiehensä Teperin johtamaan Microsoftin strategiatyötä. Yllätys olikin melkoinen kun kesällä 2015 tiedotettiin Teperin siirtymisestä takaisin johtamaan SharePoint ja OneDrive -liiketoimintaa. Jo tuolloin asioista perillä olevat kuiskivat, että jotain isoa on tapahtumassa.

Jos muuten SharePointin syntyhistoria kiinnostaa, kannattaa lukaista tämä Teperin artikkeli vuodelta 2009, hetkeä ennen SharePoint 2010:n julkaisua.

Nykyään SharePoint on ISO tuote. 75.000 asiakasyritystä ja 160 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman käyttävät SharePointia intranet-, työtila-, dokumentinhallinta-, extranet-, jne. tarpeisiinsa – josta määrästä koko ajan kasvava osuus pilvestä Office 365:n kautta. Hetken aikaa asiakkaat olivat ihmeissään, sillä näytti siltä, että Microsoft haluaa haudata SharePointin. Jopa SharePointin brändi on häivytetty Office 365:ssä taka-alalle. Tukholmassa kuulimme jotain ihan muuta.

SharePoint modernisoidaan


Jeff Teperin visio SharePointille ja OneDrivelle on Modernized Content and Collaboration Platform. Saattaa kuulostaa siltä, että eikös tämä ole jo nähty. Olennaista onkin sana ”modernized”. Vihdoinkin. SharePointia ja OneDriveä kehitetään neljällä osa-alueella:

  1. Built for People on the Go – suunniteltu liikkuvia käyttäjiä varten
  2. Built for Teams & Networks – mahdollistaa työn tekemisen tiimeissä ja verkostoissa
  3. Built for Enterprise – täyttää suurtenkin yritysten vaativat tarpeet
  4. Built for Extensibility – ei ole kaikille sama vaan laajennettavissa ja mukautettavissa

 

espc2 Varsinaisia konkreettisia julkistuksia emme vielä kuulleet, mutta poimin muutamia esimerkkejä Teperin ja Seth Pattonin puheista, mitä he tarkoittavat sanalla ”modernized”:

  • SharePointin tiimisaitit uudistetaan (jee!). Tiimisaitit eivät kilpaile Office 365 Groupsien kanssa vaan ne tulevat täydentämään toisiaan. Oli jo aikakin kuulla tähän joku linjaus
  • OneDrive -mobiiliappseilla voi jatkossa käyttää myös SharePoint-kirjastoja
  • Dokumentteja voi jatkossa julkaista suoraan OneDrivestä SharePointiin
  • Delven älykkyyttä tuodaan mukaan SharePointin ja OneDriven käyttökokemukseen
  • Tavoitteena on kokonaisuudessaan moderni, mobiili intranet-kokemus
  • API-rajapintoja kehitetään, uusia tekniikoita otetaan käyttöön (mm. webhooks), vanhaa legacya puretaan

 

 

Ehkä isoin linjanmuutos liittyy SharePointin rooliin sovelluskehitysalustana. Samainen Teper julkaisi nimittäin 17.7.2012 blogikirjoituksen jossa kehoitti käyttämään SharePointia out-of-the-box-ratkaisuna aina kuin mahdollista – räätälöintien sijaan. Tukholmassa Teper julisti: ”SharePoint is a hard-core developer platform”. Ympyrä sulkeutuu.

Viesti oli selvä: SharePoint on Microsoftille tärkeä tuote ja siihen panostetaan. Edellä mainittuja asioita viedään eteenpäin n. 12 kk kuluessa. Ei ole varmaan sattuma, että Microsoftin seuraava megatapahtuma Ignite pidetään tasan vuoden kuluttua.

PS. Ainiin, julkistihan Teper yhden asian. Toiminnallisuuksiltaan 99%:sesti valmis SharePoint 2016 Beta 2 (on premises) julkaistaan marraskuun 2015 loppuun mennessä.

EDIT 12.11.2015 10:45: Jeff Teper avaa hieman lisää roadmapia tässä haastattelussa. Haastattelusta paljastuu mm. että Microsoft on edelleen kehittämässä uutta lomakeratkaisua Infopathin tilalle ja että tavoitteena on että Groups sisältää jatkossa täysiverisen SharePoint-tiimisaitin.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)