- 9.3.2016

Episerverin ominaisuudet käyttöön: vierailijaryhmät

Episerver CMS sisältää useita hienoja ominaisuuksia, jotka kuitenkin tahtovat usein jäädä harmillisesti käyttämättä. Episerverin perustoiminnallisuudet otetaan yleensä hyvin haltuun projektin aikana, mutta asiat kuten vierailijaryhmillä personoitu sisältö, A/B – testaukset, dashboardin käyttö ja muita asioita jäävät usein pelkästään sivulauseessa mainituiksi ”kivaa olisi jossain vaiheessa” – prioriteetilla. Nämä ominaisuudet ovat kuitenkin usein hyvinkin helposti käyttöön otettavissa ja voivat tuottaa nopeasti lisäarvoa. Siksi tarkoituksenamme on tässä poistua Episentrumista ja esitellä Episerverin vähemmän vierailtuja lähiöitä. Aloitamme tänään vierailijaryhmistä, joka on yksi helpoimmista tavoista kohdentaa haluttua sisältöä.

Vierailijaryhmän sietämätön dynaamisuus

Vierailijaryhmä on tyypillinen Episerverin ominaisuus josta kyllä on kuultu puhuttavan mutta ei ole itse otettu käyttöön. Vierailijaryhmät (visitor groups) avulla voidaan helposti tuottaa dynaamista ja personoitua sisältöä verkkosivulle. Itse vierailijaryhmä ei sisällä käyttäjiä tavalliseen ryhmän tapaan, vaan siihen liittyy personointikriteereitä jotka kertovat minkälaisia käyttäjiä halutaan sisällyttää tähän vierailijaryhmään. Vierailijaryhmälle voi esimerkiksi määritellä että siihen kuuluvat käyttäjät jotka vierailevat sivustolla tiettyyn aikaan, tulevat tietystä osoitteesta tai tietystä maantieteellisestä paikasta, tai jotka ovat vierailleet tietyillä sivuilla sivustossa, ja paljon muuta. Näitä kriteereitä löytyy valmiiksi Episerveristä jo useita, ja lisää voi asentaa Episerverin valmiina add-onina: http://world.episerver.com/add-ons/visitor-group-criteria-pack/. On myös mahdollista tehdä räätälöityjä kriteereitä ohjelmallisesti, jolloin voidaan käyttää periaatteessa mitä vaan dataa mikä on saatavilla.

personalization-manager

Kun olemme valinnet yhden tai useamman kriteerin vierailijaryhmälle, voimme ruveta luomaan sivuille dynaamista sisältöä sen avulla. Episerverin sisältöeditorissa voimme kirjoittaa tekstiä tavalliseen tapaan, mutta valitsemalla editorista ”Personalized content” – työkalun, voimme valita että osa tekstistä näkyykin vain tietylle vierailijaryhmälle. Voimme myös valita kokonaisen sisältölohkon (block) ja määrittää se näkymään vain tietylle vierailijaryhmälle. Esikatselun avulla voimme tarkastella miltä sivu ja sisältö näyttää eri vierailijaryhmien näkökulmasta katsottuna. Nyt voimme siis helposti luoda personoidun tervehdyksen vaikka eteläsuomalaiselle Mac OS – käyttäjälle joka saapuu sivustolle perjantaina klo 14-15 Googlesta hakusanoilla ”villi viikonloppu”… mutta emme ehkä halua niin tarkalle tasolla mennä, ja mitä pohjoissuomalaiset linux-käyttäjät ajattelisivatkaan moisesta.

Personalize_Editor_Multiple_Groups_Fallback

Minulla on vierailijaryhmä, mitä tällä tehdään?

Kun vierailijaryhmien käyttöä esittelee ensimmäisen kerran uusille Episerver – käyttäjille, ensimmäinen reaktio on yleensä ihastunut ”Mahtavaa, tällähän voi tehdä mitä vaan!”. Pian sen jälkeen tämä muuttuu muotoon ”Apua, mitä minä halusin tällä tehdä meidän sivustolla!”. Episerver tekee lukuisten eri kriteereiden käyttämisen ja yhdistelemisen helpoksi ja voi luoda vaikka kuinka villejä vierailijaryhmäskenaarioita, mutta on syytä miettiä tarkemmin oman sivuston kohdeyleisöä ja mikä onkaan juuri meille sopiva tapa käyttää vierailijaryhmien mahdollisuuksia. Yleensä kannattaa pitää käyttö melko yksinkertaisena, varsinkin ensi alkuun.

Sininen Meteoriitti toteutti Veronmaksajain Keskusliitto ry:lle (www.veronmaksajat.fi) sivustokokonaisuuden uudistuksen Episerverin päälle. Projektin jälkeen esiteltiin asiakkaalle myös vierailijaryhmiä ja niiden käyttöä, sekä konsultoitiin heitä siitä miten heidän sivustollaan vierailijaryhmiä voisi parhaiten hyödyntää. Päädyttiin kahteen tapaukseen jossa vierailijaryhmiä käytetään:

  1. Veroilta – mainos. Veronmaksajat järjestää Veroilta – tapahtumia ympäri Suomea. Näissä illoissa on joku teema, esimerkiksi syksyllä usein kotitalousvähennys. Tällöin voidaan Kotitalous – sivulle tehdä useita sisältölohkoja jossa jokaisessa mainostetaan yhtä Veroiltaa tietyssä paikassa, ja vierailijaryhmien avulla näytetään näistä lohkoista vain ne joissa havaitaan että käyttäjän geolokaatio on maantieteellisesti lähellä Veroillan tapahtumapaikkaa.
  1. ”Viikonlopun kevennys”. Perjataina klo 14 ja lauantai klo 18 välisenä aikana näytetään tietyllä sivulla sisältölohko. Esimerkkinä taloustaito.fi – sivustolla voidaan viiniblogin yhteydessä näyttää Karmavuon viinivalitsin, jolla voi valita oman viikonlopun viettoon sopivan viinin.

Nämä ovat hyviä esimerkkejä siitä miten vierailijaryhmillä saa helposti ja yksinkertaisesti personoitua sisältöä Episerver-sivustolla. Näissä tapauksissa varsinainen työ on useimmiten miettiä miten vierailijaryhmiä kannattaa parhaiten käyttää, ja itse toteutus vaatii vain kliksuttelua Episerverin ylläpidossa. Vierailijaryhmille löytyy melko varmasti joku käyttötapaus melkein joka sivustolla.

 

Kenneth Krohn
Ohjelmistoarkkitehti

 

Lue myös:
https://www.meteoriitti.com/2016/02/18/episerver-cms-ja-markkinointiautomaatio-vol1/

episerver-cms-premium

 

Tietoa kirjoittajasta