Palvelumuotoilu ja uusien palveluiden synnyttäminen on aika monen pöydällä juuri tällä hetkellä. Tässä muutama ajatus minkälaisella prosessilla kannattaa edetä ja minkälaisella ryhmällä syntyy ilahduttavia lopputuloksia.

Palvelumuotoilun polku

 1. Valitse sopiva haaste tai ongelma jonka haluat ratkaista
 2. Ota käyttäjät mukaan
 3. Määrittele kohderyhmä ja tarkenna ongelmaa
 4. Ideoi ratkaisumalleja
 5. Tee nopea prototyyppi
 6. Testaa oikeilla käyttäjillä, oikeassa kontekstissa
 7. Kehitä protoa, ota palautetta, jatkokehitä
 8. Viimeistele ja ota käyttöön
 9. Analysoi, mittaa, testaa ja jatkokehitä

Lista on monella tavalla hyvin yksinkertainen. Määritellään, suunnitellaan, kokeillaan ja testataan. Iterointia iteroinnin perään. Helppo ja kätevä tapa suoraa oppikirjasta. Mutta miksi sitten malli ei tunnu toimivan?

Itse pidän myös suuresti seuraavasti etenemismallista.

 1. Ymmärrä
 2. Tunnista
 3. Määrittele
 4. Ideoi ja valitse suunta
 5. Prototypoi ja testaa
 6. Ota käyttöön

Jälleen kovin yksinkertainen lista asioita joita tulisi tehdä. Mutta arjessa kuitenkin jostakin syystä melko hankala toteuttaa. Mistä se sitten oikeastaan johtuu? Miksi iso osa sisäisestä palvelukehityksestä sammuu jo alkumatkasta, eikä koskaan näe maalia?

Olen verrannut uusien palveluiden synnyttämistä siihen oikeaan synnyttämiseen. Me tiedämme jokainen teoriassa että miten se tapahtuu, mutta harva meistä tekee sitä omin avuin. Haluamme että tilanteessa on ammattilainen hoitamassa operaation alusta loppuun asti. Vaikka lukisimme jokaisen kirjan synnyttämisen ihmeestä, se ei vielä tee meistä siinä hyviä.

Samalla tavalla siis yritämme synnyttää uutta – keskenämme omalla porukalla, omalla toimistolla. Ja kuitenkin ajattelemme että onnistumme siinä. Tiedämme teoriassa mitä tulisi tehdä, mutta lopputulos on silti onnistumisen ja epäonnistumisen ikuinen taisto.

Tarvitsemme kätilöitä

Ulkopuolinen taho auttaa lähes aina parempaan lopputulokseen. Näkemysten törmäyttäminen ja objetiivinen näkökulma tuo aina kokonaisuuteen jotakin hyvää ja hedelmällistä. En silti suosittele koko prosessin ulkoistamista. Jokainen kehityshanke pitää aina nähdä myös koulutus- ja oppimismahdollisuutena.

 

Pyydä meidät auttamaan teidän seuraavan hankkeen synnyttämisessä. Lupaamme kätilöinnin aikana vähintään 50 uutta ajatusta kokonaisuuteen.

Ota yhteyttä

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)