Suomalainen yritys teki intranetin Googlelle. Näin tuollaisen otsikon netissä ja uutisissakin siitä taisi olla. Jälleen todella hieno osoitus siitä kuinka kotimainen ohjelmistokehitys on maailmallakin huipputasoa. Koodia Suomesta, siis siinä alkuperäisessä ajatuksessaan.

Itseasiassa tässä tapauksessa he koodasivat intranetin Googlen palveluiden päälle, ei itsensä Googlen käyttöön, mutta silti kaikkiaan aivan uskomattoman hieno suoritus.

Kuten Gapps omassa tiedotteessaan nosti esille, Microsoftilla ei ole ollut oikeastaan selkeää kilpailijaa intranet-tarjonnassa. Me katsommekin täällä Sinisellä Meteoriittillä välillä turhankin siniset lasit päässä maailmaa ja on pelkästään hyvä että markkinaan herää uusia pelureita. Emme ole tähänkään mennessä nimittäin voineet auttaa niin paljon kuin olisimme halunneet sellaisia organisaatioita joilla on Googlen palvelut käytössä. Silti kannattaa muistaa että lähes jokaisessa isommassa organisaatiossa on Windows, Office ja muut Microsoftin välineet nyt ja edelleen suuressa käytössä. Varsinkin Office 365 näyttää selkeästi sellaiselta kokonaisuudelta johon luotetaan. Word, Excel, PowerPoint ja moni muu tuntuu meille monelle luontevalta käyttää.

Ja siitähän tietotyössä on pääosin kyse – että käyttäjät osaavat ja haluavat käyttää heille tarjottuja palveluita.

Siksi me tuotteistimme aikanaan Valo Intranetin. Intran joka on tehty juuri niin kuin Microsoft sen halusi tehtävän. SharePoint add-in model mahdollistaa ketterän intranet-kehittämisen siten että SharePointin ytimeen ei tarvitse koskea ja versiopäivitykset menevät läpi jouhevammin kuin koskaan aikaisemmin. Intranetin loistavasta käyttökokemuksesta tai laajennettavuudesta tinkimättä. Niin paljon Microsoft sitä arvosti, että nosti sen yhdeksi globaaliksi esimerkiksi siitä miten pilvipalveluita tulisi rakentaa.

Jokainen iso on ollut myös joskus pieni

Myönnän että myös itse näen Microsoftin suuruudessa välillä uhkaa. Gartnerin luvuissa Windows laitteita valmistettiin vuonna 2015 jopa 267 miljoonaa, kun Applen vastaava luku oli 20 miljoonaa. OSX, eli Applen käyttöjärjestelmä on 9% maailman tietokoneista ja lähes kaikki loput pyörivät Windowsin päällä. Onhan nuo melko huimia lukuja. Googlen Android taas hallitsee mobiililaitteiden tilastoja yli 80% markkinaosuudellaan.

Riippuen vähän siitä, mitä lukuja vertaillaan, nuo kolme hallitsevat aika isosti tällä hetkellä markkinaa. Adobe ja IBM ovat toisaalta suuria pelureita kentällä jossa taistellaan ohjelmistoista. Joskus huomasin että itse olen kaikista eniten naimisissa juuri Adoben suuntaan. Kaiken muun olisin voinut vaihtaa, paitsi Creative Cloud -tilaukseni.

Nojaamme suuriin

Isot pelurit hallitsevat markkinaa ja sen takia mekin nojaamme isoihin. Rakennamme kokonaisuuksia jotka keskustelevat keskenään. Jos suurin osa päivittäisestä tekemisestä kuluu jossakin isossa ekosysteemissä, on se sitten Microsoft, Google tai joku muu, niin on luontevaa kytkeä myös uusia palveluita siihen kiinni.

Autamme asiakkaitamme esimerkiksi palveluiden rakentamisessa Azureen. Azurea hyödyntämällä organisaatioiden on helpompi ja nopeampi rakentaa palveluita siten että esimerkiksi hyvään asiakaskokemukseen tarvittava tieto kulkee järjestelmien välillä ilman käsittämättömiä integraatiospagetteja. Virtuaalikoneet, tietokannat, käyttökapasiteetti, varmuuskopioinnit, koneoppiminen, analytiikka, testiympäristöt jne. rakentuvat Azuren pilveen avullamme nätisti.

Haluaisitko kuulla kenties aiheesta lisää? Sosiaalinen intranet, Azure tai vaikkapa työpäiväkokemuksen kehittäminen?

Ota yhteyttä

Tutustu Azureen

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)