Nykypäivän muuttuvassa maailmassa asiantuntijayritysten vaikein tehtävä on pitää hallussaan parhaat asiantuntijat, joihin yrityksen osaaminen nojautuu. Sanotaan, että todelliseksi asiantuntijaksi kehittyy noin 10 vuodessa käytännön oppimisen kautta, eikä sitä voi juuri mitenkään nopeuttaa. Näille 10 vuoden asiantuntijoille, kutsuttakoon heitä senioreiksi, on kertynyt kokemuksen kautta sellaista hiljaista tietoa, joka on yritykselle liiketoimintakriittistä ja mitä on kuitenkin vaikea strukturoida ja opettaa koulutuksissa. Siksi seniorit ovat tärkein osa yritystäsi.

Mitä oma yrityksesi tekee näille harvoille kultaakin kalliimmille senioreille? Kasautuuko heille kasa vaikeimpia tehtäviä, mutta kuluuko silti suurin osa heidän ajastaan siihen, että he toimivat mentorina vähemmän kokeneille työntekijöille?  Ovatko he itse asiassa mentori jokaiselle työpaikkasi ihmiselle? Saavatko he kymmeniä sähköposteja päivässä ja ponnahteleeko heidän ruudulle jatkuvasti jonkun epätietoisen aloittama chat-keskustelu?

Toivottavasti vastauksesi viimeiseen kysymykseen on ei, koska se on varmin tapa menettää kyseiset asiantuntijat. Kuka haluaisi elää jatkuvassa, häiritsevässä kyselytulvassa etenkin silloin, kun tietää, että voisi käyttää asiantuntijuuttaan muuhunkin. Myös loppuun palamisen riski piilee, koska omat työt jäävät ehkä illalla kotona tehtäväksi, kun töissä ei ole rauhaa.

Mikä sitten ratkaisuksi, jos työpaikkasi seniori-juniori-suhde on vinksallaan ja yksi seniori mentoroi kymmeniä junioreita? Yksinkertainen vastaus kysymykseen on yrityksen sisäinen sosiaalinen media, jollaisena toimii esimerkiksi Yammer-työkalu.

On kaksikymmentä kertaa tehokkaampaa, että seniori käy keskustelun juniorin kanssa kaikkien nähtävillä yrityksen sisäisessä sosiaalisessa mediassa kuin että hän vastaa kahdellekymmenelle juniorille samaan asiaan erikseen. Itsekin yli 10 vuoden kokemuksellani asiantuntijajoukkoon kuuluvana olen huomannut, että juniorit mielellään kysyvät kysymyksiään henkilökohtaisesti, kun eivät välttämättä hoksaa, että vastaus saattaisi kiinnostaa muitakin. Hyvänä keinona olen tällöin huomannut, että huolimatta siitä, miten kysymys on tullut, vastaan kysymykseen yrityksemme sisäisessä sosiaalisessa mediassa eli Yammerissa. Juniorille olen lähettänyt linkin uuteen keskustelunavaukseen. Pikkuhiljaa tällä tavalla ohjaamalla kysymykset alkavat löytää tiensä sinne, mihin ne alunperinkin olisivat kuuluneet, eli Yammeriin.

Entäpä sitten se tilanne, kun kaksi tai useampi seniori keskustelee jostain ajankohtaisesta ongelmasta tai ideasta? Onko mielestäsi hedelmällisempää, että he tekevät sen suljetusti sähköposteissaan tai kokoushuoneessa vai avoimesti yrityksen sosiaalisessa mediassa?

Kun seniorit keskustelevat, hiljaista tietoa lentää suuntaan jos toiseenkin ja keskusteluun tulee varmasti ajatuksia henkilöiltä, joita ei olisi hoksattu pyytää kokoukseen. Vastaus on siis ilmiselvä. Ei ole parempaa tapaa omaksua yrityksen hiljaista tietoa kuin seurata asiantuntijoiden ajatuksenjuoksua ja ehkä heittää väliin jokunen tarkentava kysymyskin.

Eli seuraavan kerran, kun neuvot uutta työntekijäänne kääntymään ongelmassaan yhden kalleimman asiantuntijanne puoleen, ehdottaisitko sittenkin, että hän esittäisi kysymyksen yrityksenne sosiaalisessa mediassa? Saatat pelastaa seniorin hermoromahdukselta ja samalla auttaa kymmeniä muita kasvamaan itsekin senioriasiantuntijaksi.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)