Library New look banner

Office 365 First release -asiakkaat ovat saattaneet jo huomata SharePoint-kirjastoihinsa ilmestyneen uuden bannerin, ja ennakkoluulottomimmat yksilöt ovatkin jo varmasti painaneet Check it out-nappia huomatakseen, että kirjastojen uusi ulkoasu on yksi yhteen OneDrive for Busineksen (myöhemmin tuttavallisemmin muodossa 1Drive4B) ulkoasun kanssa.

Doc library new look

Ensireaktioni uuteen ulkomuotoon oli kahtia jakautunut: ”Hienoa, O365 muuttuu taas pala palalta yhtenäisemmäksi!” ja ”Voi ei, käyttäjät ovat pian ihan hukassa sen kanssa, missä he milloinkin ovat.”

Kokeneemmat käyttäjät ovat jo oppineet navigoimaan sujuvasti O365:n alati muuttuvilla vesillä ja SharePointin, joka on tähän asti pysytellyt vähän omana saarekkeenaan, on jo aikakin lähentyä muuta O365-maailmaa myös ulkoasullisesti. App launcher, eli sujuvasti suomennettuna Sovellusten käynnistin (a.k.a Vohveli), pitäisi olla jo sen verran vakiintunut tapa sujahtaa sovelluksesta seuraavaan, ettei muun navigaation puuttuminen pitäisi lamauttaa käyttäjäänsä, ainakaan pysyvästi.

Merkittäviä parannuksia uusi käyttöliittymä näyttää tuovan ainakin dokumenttien siirtelyyn kirjastosta (tai kansiosta) toiseen sekä nykyisten valintatyönauhasta (Ribbon) melko syvältäkin löytyvien toimintojen käyttöön, toimintojen ollessa nyt siroteltuina ehkä helpommin löydettäviksi eri valikoiden alle. Sarakkeiden kohdalta pääset muokkaamaan sarakkeita, dokumentin kohdalta, kolmen pisteen takaa, dokumentin asetuksia. Loogista. Oikealta yläreunasta saat selattua käytössä olevia näkymiä, joista voi valita perinteisten, metatiedoilla tehtyjen näkymien, tai uuden Grid-pohjaisen näkymän, väliltä.

Doc library new look edit view

Kirjastojen uusi ulkoasu on kuitenkin vielä preview-vaiheessa ja hartaasti toivon, että kerätty palaute tulee kehittämään vielä muutamia asioita, jotka tällä hetkellä tuntuvat kaipaavan kovasti ajatustyötä.

Uuden ulkoasun myötä kirjastoon mentäessä navigaatioyhteys muuhun sivustokokoelman sisältöön katoaa ja kirjastossa seikkailun jälkeen käyttäjän on palattava lähtöruutuun kulkematta käyttämiensä sivujen kautta. Keinoja tähän näyttäisi olevan App launcher, suosikkeihin manuaalisesti asetetut sivut (if you’re lucky) tai hiiren oikealla selaimen edellinen-nappia klikkaaminen ja sieltä oikean osoitteen valitseminen, joka on vähän sama kuin tupakan vaihtaminen nikotiinipurkkaan; pidemmän päälle ihan yhtä ärsyttävä tapa.

Kokemukseni mukaan juuri navigointi ja sen hahmottaminen, missä milloinkin on, tuottavat O365-maailmassa käyttäjille eniten haasteita. Sen vuoksi esimerkiksi Valo-intraneteissä on kautta aikojen helpotettu navigaatiota panostamalla globaalin navigaation ja vasemman navigaation käyttöön sekä esimerkiksi lisäämällä murupolku tietä viitoittamaan.

Tulevaisuudessa, kun globaali navigaatio on muutenkin jäämässä pois, myös muiden, vähemmän kokeneiden, käyttäjien täytynee vain oppia O365:n käyttökikat ja ymmärtämään Delven logiikkaa.

Yksi asia, joka ehkä kuitenkin harmittaa uudistuksessa, on se, että sota kansioita vastaan taitaa olla hävitty. Useita vuosia mahdollisuutena ollut tapa korvata metatietosarakkeilla kansioiden käyttö ei ilmeisesti ole ottanut riittävästi tulta alleen ja O365:ssä näytetään taas siirtyvän takaisin suosimaan kansioiden käyttöä, johon onkin jo ollut viitteitä 1Drive4B:ssä ja Groupseissa. Tämä johtaa pahimmillaan syvääkin syvempien kansiorakenteiden muodostamiseen, jonka mallia edelleen vaalitaan monilla omilla C-asemilla ja verkkolevyillä, ja sitten ihmetellään, kun sieltä pilvestä on niin vaikea löytää mitään. Onneksi O365:n haku ja Delven ominaisuudet auttavat tässä, mutta ihan ohuesti silti edelleen harmittaa.

Onneksi sarakkeita pääsee uudessakin käyttöliittymässä edelleen lisäämään ja muokkaamaan niillä tehtyjä näkymiä, ja muutoksen myötä toivonkin, että sarakkeiden lisäämisen mahdollisuus leviäisi myös 1Drive4B:hen.

Doc library new look add columns

Henkilökohtaisella tasolla sota kansioita vastaan on ehkä hävitty, mutta taistelu jatkuu!

Tietoa kirjoittajista

Product Owner

sari.soinoja@valointranet.com

Vieraileva kirjoittaja. Product Owner Valo-tuoteperheessä sekä Keep on Track -webinaarien vetäjä.

Kirjoitukset (20)

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)