Microsoft piti suomalaisittain varsin kehnoon aikaan viime viikolla, juuri helatorstain ja pitkän viikonloppuvapaan kynnyksellä, julkistustilaisuuden jossa se linjasi SharePointin ja OneDriven tulevaisuuden tuleville vuosille. Ehkä tärkeintä julkaisussa oli se, että Microsoft on hetken hiljaiselon jälkeen jälleen nostanut SharePointin uudelleen yritysten tietotyön keskiöön – SharePoint palautetaan jopa omalle paikalleen Office 365:n käynnistysvalikkoon vaihtamalla ’Sites’ muotoon ’SharePoint’.

SharePoint ja Mobiili – ei hetkeäkään liian aikaisin

Microsoftilta löytyy valmis mobiiliapplikaatio kaikkiin kuviteltavissa oleviin palveluihinsa (kuten nykyään on toki tapana), ja SharePoint oli pitkään poikkeus tähän sääntöön. Viime keskiviikkona San Franciscossa julkaistu mobiilappsi yhdistää samaan sovellukseen yrityksen uutiset, henkilöt, sivustot ja sisällön.

MobileApp

Käytännössä SharePoint Mobile sisältää listauksen itse seuraamistasi ja suositelluista sivustoista, mahdollisuuden selata yksittäisen sivuston viimeisimpiä editoituja ja lisättyjä dokumentteja, sekä henkilöhakemiston. Microsoft on nyt herännyt myös linkkien tärkeyteen organisaation viestintävälineenä, ja Office 365 -ympäristöön voikin tehdä linkkilistan joka näkyy sekä mobiiliapplikaatiossa että uudessa SharePointin kotinäkymässä (tästä lisää alempana).

Mobiiliapplikaatio on luvattu kesäkuun loppuun mennessä iOS-laitteille ja Androidille sekä Windows Phone -puhelimille vuoden loppuun mennessä. Uusi sovellus on toki toivottu lisä työntekijöiden tarpeiden palvelemiseen myös mobiilisti, mutta loppukäyttäjän osalta applikaation positiointi suhteessa Groups -applikaatioon ja Delve-applikaatioon vaatii varmasti pohtimista.

Työtilojen uusi tuleminen

SharePointin työtilat eivät toiminnallisessa mielessä ole juurikaan kehittyneet viime aikoina, ja moni olikin jo ehtinyt povata työtilojen kuolemaa modernien Groupsien tieltä. Microsoft kuitenkin esitteli työtiloihin koko joukon uudistuksia, liittyen muun muassa aikaisempaa viesuaalisempaan uutisten julkaisuun ja työtilan aktiviteettinäkymään. Myös työtilojen tilausta on helpotettu, ja jatkossa jokaiseen Groupiin on mahdollista liittää täysiverinen SharePoint-sivusto.

workspace

Uusi kehitysmalli SharePoint-laajennuksille

Positiivista oli myöskin, että julkistuksissa ei oltu unohdettu kehittäjiä ja SharePointin ympärille kasvanutta massiivista ekosysteemiä. Teknisistä yksityiskohdista kiinnostuneille on tarjolla paljon lisämateriaalia, mutta tiivistetttynä kyse on entistä paremmista mahdollisuuksista hyödyntää moderneja JavaScript-frameworkeja SharePointin toiminnallisuuksien laajentamiseen.

The-SharePoint-framework-an-open-and-connected-platform-3

Kehitysmalli on herättänyt kohtuullisen paljon keskustelua kehittäjäyhteisön keskuudessa, ja sen hyödyntäminen edellyttää kehittäjiltä kokemusta esimerkiksi JavaScriptistä, TypeScriptistä ja muista moderneista kehitysparadigmoista. Sinänsä näissä ei kuitenkaan ole mitään sellaista, mitä Sinisen Meteoriitin kaltainen teknologisen kehityksen aallonharjalla kulkeva taho ei olisi jo vuosia hyödyntänyt.

SharePointin uusi koti

Uudistuneen tiimisivustojen ulkoasun lisäksi Microsoft julkaisi uuden SharePointin ”kotinäkymän”, joka tarjoaa uuden näkymän käyttäjälle relevantteihin sivustoihin sekä organisaation määrittelemiin linkkeihin. Uudistuksen on tarkoitus helpottaa asioiden löytämistä SharePointista, sekä tarjota parempi kanava omien työtilojen tapahtumissa mukana pysymiseen.

SharePoint-home-page-with-activity-zoomed-out-for-more-cards

Dokumenttienhallinta

Dokumenttien hallinnan uudistukset ehtivät hiljattain tulla käyttöön First Release -asiakkailla, ja olemmekin jo ehtineet pureutua niihin tarkemmin aikaisemmassa blogikirjoituksessamme. Tärkeänä yksityiskohtana voitaneen kuitenkin todeta, että metatietojen hallintaa ei ole dokumenttien yhteydessä unohdettu – metatietojen selattavuuteen ja ennen kaikkea helppoon editoitavuuteen on uudessa ulkoasussa panostettu merkittävästi.

newdoclib

Flow

Varsin merkittävä rooli on myös hiljattain julkaistulla Flow-palvelulla. Flow on Microsoftin tekemä yritysmaailman vastine IFTTT:lle, joka tarjoaa rajapintoja eri palveluiden yhdistämiseen. Esimerkkejä palveluiden yhdistämiseen on helppo keksiä: Automaatti joka tekee uuden liidin CRM:ään intran liidilomakkeen kautta tai vaikkapa sähköpostiosoitteeseen saapuvien työhakemusten tallentaminen SharePoint -työtilaan.

NewFlow

Flow ei varmasti jatkossakaan tule korvaamaan täysin tarvetta yrityskohtaisille sovelluksille tai esimerkiksi Nintexin kaltaisille työnkulun voimaratkaisuille, mutta se tulee mahdollistamaan entistä paremman Microsoftin ja muiden yrityspalveluiden yhteenliittämisen tietoteknisten osaajien toimesta ilman erillistä koodausta.

 

Yllä mainittujen pääkohtien lisäksi julkaistiin paljon muitakin uudistuksia, ja tulemmekin palaamaan niihin tarkemmin muun muassa tuotteistetun Valo-intranetimme kannalta.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)