Olen nähnyt läheltä useita markkinointiautomaatio hankkeita ja teknologian käyttöönottoja. Näiden kokemusten perusteella listaan muutamia askelmia ja vinkkejä markkinointiautomaation onnistuneeseen käyttöönottoon blogiteksti kerrallaan. Tässä ensimmäinen askel.

Ymmärrä asiakkaan matka

Asiakaskokemus tulee olemaan yrityksen merkittävin erottautumistekijä vuoteen 2020 mennessä. Useimmilla toimialoilla, joilla kilpailu on globaalia, tuotteet, palvelut ja hinnat ovat samat se on sitä jo tänään:

2020 cx.jpg

Elämyksellisen asiakaskokemuksen tuottamisen eräs tärkeimmistä kulmakivistä on asiakkaan koko matkan ymmärtäminen aina inspiraatiosta faniuteen.

No miten tämä oikein liittyy markkinointiautomaation onnistuneeseen käyttöönottoon?

Siten, että markkinointi ja sitä myötä myös markkinointiautomaatio eri muodoissaan kulkee asiakkaan rinnalla koko asiakkaan matkan, esimerkiksi:

  1. Markkinoinnilla herätetään inspiraatio ostoon ja luodaan tarvetta.
  2. Markkinoinnilla tehdään yritys löydettäväksi ja tunnetuksi ostopäätöksen hetkellä.
  3. Markkinointiautomaatiolla (esimerkiksi www-sivujen kävijäseurannalla) voidaan seurata ja optimoida asiakkaan verkkokäyttäytymistä, ostopolkua ja esimerkiksi saada selville verkkokaupassa ostoskorissa tuotteita käyttäneet, mutta ostotapahtumansa keskeyttäneet asiakkaat.
  4. Markkinointiautomaation avulla voidaan seurata asiakkaan verkkokäyttäytymistä asiakkaan matkan kaikissa vaiheissa, esimerkiksi ennen kontaktia yrityksen asiakaspalveluun.
  5. Markkinointiautomaation teknologioilla, kuten sosiaalisen median sekä verkonkuuntelulla, voidaan seurata millaista keskustelua yrityksestä verkossa käydään. Toisaalta samalla teknologialla voidaan tuottaa automaattisesti liidejä myynnille verkosta läpi koko asiakkaan matkan.
matka

Kaikki data koko asiakkaan matkalta, jota mm. markkinointiautomaation teknologioilla kerätään, tallennetaan yrityksen CRM-järjestelmään, jolloin yrityksellä on mahdollisuus muodostaa asiakkaasta 360-asteen näkemys aina ensimmäisestä kontaktista yrityksen kanssa siihen, että asiakas käännetään asiakkaasta faniksi.

Vain ymmärtämällä koko asiakkuuden elinkaaren, voit hyödyntää tietoa jokaisessa kohtaamispisteessä.

Keskustelu markkinointiautomaatiosta keskittyy mielestäni ainakin Suomessa todella paljon asiakkaan matkan alkupäähän. Tällä tekstillä haastan sinua miettimään asiaa laajempana kokonaisuutena asiakkaan kokeman ja asiakkaan matkan kautta. Oletko siis valjastanut koneesi myös lisämyynnin ja asiakaspalvelun käyttöön?

Haluaisitko kuulla lisää?

Ota yhteyttä

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)