- 16.6.2016

Kyllä me suomalaiset pärjätään

Vuosittainen Digibarometri julkaistiin tänään. Selvityksen mukaan Suomella on maailman parhaat edellytykset hyötyä syvenevästä digitalisoitumisesta.

Itseäni on ärsyttänyt viime vuodet Suomessa vellonut voivottelu ja vikinä siitä miten huonosti meillä asiat muka ovat. Digiasiantuntija toinen toisensa perään on valittanut alan seminaareissa, blogeissaan ja sosiaalisessa mediassa miten digitaalisuuden hyötyjä ei Suomessa ymmärretä, ja miksi siihen ei panosteta (miten niin ei?). Lisäksi meillä velloo myyttinen käsitys suomalaisista insinöörikansana, joka ei osaa tehdä maailmanmarkkinoilla kaupaksi käyviä tuotteita (miten niin ei?). Itsestäänselvyytenä pidetään sitä, että vaikka joku tuote saataisiinkin aikaan, me suomalaiset emme sitä kuitenkaan osaa myydä ja markkinoida.

Ketään ei kiinnosta kansalliset traumamme

Teen itse päivittäin töitä Valo Intranet -kumppaniverkostomme kanssa. Olemme kumppanien kautta läsnä 18 eri maailman maassa, mukaan lukien kaikki Euroopan päämarkkinat, USA, Australia ja myös esim. Israelissa ja Pohjois-Afrikassa.

Pakko myöntää, että kun lähdimme viemään tuotettamme maailmalle – marinoituani vuosikaudet itseni seminaareissa uskomaan suomalaisiin myytteihin – mietitytti että mitenköhän me pärjätään siellä isossa maailmassa, ja onko suomalaisuus tuotteelle haitta vai hyöty. Vähänpä tiesin.

Tietenkin aluksi sorruimme Suomi-kliseisiin. Vaikka palaverin aiheena oli Intranet-tuotteemme, oli mukamas pakko ensin murtaa jäätä jollain Suomeen liittyvällä kliseellä liittyi se sitten kylmään talveemme, rallienglantiin, tai Suomen huonoon jalkapallomenestykseen. Hyvin pian opimme, että sitä pöydän toisella puolella olevaa ihmistä ei kyllä kiinnostanut pätkääkään meidän kansalliset traumamme – mutta he olivat aidosti kiinnostuneita huippuosaamisestamme!

Arvatkaapa mitä? Meitä suomalaisia pidetään moderneina ja ennakkoluulottomina edelläkävijöinä ja luotettavina yhteistyökumppaneina. Ulkomaalaisten ensivaikutelma suomalaisesta ei olekaan mököttävä formulakuski, tai huonokäytöksinen turisti, vaan alansa edelläkävijä, rehellinen, osaava, palveleva ja aito ihminen. Huippuosaaja.

Eikä kukaan Suomen rajojen ulkopuolella ei ole kuullutkaan rallienglannista. Omien kokemuksieni mukaan jotain muuta kuin englantia äidinkielenään puhuvista ainoastaan ruotsalaisten, tanskalaisten ja hollantilaisten englannin kielitaito on samaa tasoa meidän suomalaisten kanssa.

Suomalainen osaaminen maailman kärkeä

Pilvipalveluiden, sosiaalisten kanavien ja digimarkkinoinnin hyödyntäminen on meillä Suomessa arkea ja teknologia- ja palvelumuotoiluosaaminen huipputasoa.

Esimerkiksi Saksassa digitaalisten työtapojen kehittäminen tulee vuosia Suomea perässä. Avoin ja keskusteleva organisaatiokulttuuri tuntuu utopialta. Philadephialainen yrittäjäkumppanimme kehuu miten hän pystyy kasvattamaan omaa liiketoimintaansa suomalaisen tuotteemme avulla. Hollantilaisen kumppanimme toimitusjohtaja puolestaan sanoi minulle, että halusi kumppaniksemme, koska haluaa oppia meiltä miten modernia markkinointia tehdään. Mitä ihmettä? oppia meiltä suomalaisilta, jotka olemme vuosia valittaneet toisillemme seminaareissa ettemme osaa myydä ja markkinoida?

Digikanavat ja pilvipalvelut tuovat globaalit markkinat kenen tahansa ulottuville. Osaavana, avoimena ja kielitaitoisena kansana tässä piilee meille suomalaisille aivan poikkeuksellinen mahdollisuus. Kunhan vaan lopetetaan kitinä ja käydään hommiin. Ja lähdetään rohkeasti maailmalle.

Kyllä me pärjätään, siskot ja veljet.

 

Kuva: Päivi Karhunen, kuviasuomesta.fi 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)