Kerroimme toukokuussa Microsoftin julkaisemasta uudesta tulevaisuuden visiosta SharePointille osana Office 365 -ympäristöä. Myös tällä viikolla vuosittaisen Microsoft-konferenssinsa Igniten yhteydessä Microsoft käytti varsin paljon aikaa SharePointin ja OneDriven uudistusten esittelyyn.

Onkin ilo huomata että muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen SharePoint on selvästi palannut takaisin ensimmäisen luokan kansalaiseksi osana Office 365 -perhettä.

Ohessa muutama tärkeimmistä uudistuksista esiteltynä. Tarkemmin uudistuksista voi lukea myös Microsoftin omasta blogikirjoitussarjasta.

SharePoint -kirjastojen synkronointi

Dokumenttikirjastojen synkronointi omalle koneelle on perinteisesti ollut SharePointissa valitettavan haasteellista. Luotettavuusongelmista kärsinyt synkronointiohjelmisto on korvattu uuden sukupolven synkronointiclientilla (NGSC), mutta se ei valitettavasti ole tähän asti tukenut kuin OneDrive-kotihakemistojen synkronointia. Tällä viikolla julkaistaan myös SharePoint-kirjastojen synkronoinnista Preview-versio, ja lopullinen versio vielä ennen vuoden vaihdetta.

Ignitessä esiteltiin myös muita kehittyneitä toiminnallisuuksia synkronointisovellukseen liittyen, kuten automaattisesti valikoiva synkronointi. Käyttäjä pystyy jatkossa asettamaan haluamansa kirjastot ja tiedostot synkronoitavaksi vain tarvittaessa – kun jokin tiedosto avataan luettavaksi, se ladataan palvelimelta vasta lukemisen yhteydessä. Samalla mahdollistetaan luonnollisesti myös tiedoston muutosten tallentaminen. Tämä toiminnallisuus on toki mahdollista ottaa käyttöön ainoastaan valikoiduille tiedostoille ja hakemistoille.

20160926_144117-2

Kuva: Valikoiva synkronointi käytännössä

SharePoint-tiedostot OneDrive-näkymässä

Jo toukokuussa Microsoft kertoi, että OneDrivesta on jatkossa tulossa yhteinen näkymä kaikkiin tiedostoihin riippumatta siitä, missä ne asuvat. Tästä on nyt nähtävillä ensimmäisiä askelia, kun Microsoft rupeaa tuomaan OneDrive-selainnäkymään myös Sites-luettelon, josta löytyy suoraan kaikkien käyttämiesi SharePoint-sivustojen dokumenttikirjastot. Kun samalla on tuotu mukaan tekoälyä myös suositeltavan sisällön esittämiseen, voi hyvinkin olla että ensisijainen käyttäjän aloituspaikka tiedostoja käsiteltäessä onkin OneDrive esimerkiksi SharePoint-työtilan sijaan.

sharepoint-innovations-further-advance-intelligence-and-collaboration-in-office-365-1

Modernit tiimisaitit

Microsoft raotti myös hieman savuverhoa luvattujen modernien tiimisaittien osalta. Aikaisemmin jo esitellyn lisäksi tiimi-uutisia käytiin läpi tarkemmin, mikä on pähkinänkuoressa nykyisiä Announcements-uutisia, Newsfeediä tai Blogeja yksinkertaisempi ja uutta yksinkertaista sivunluontikokemusta (Authoring Canvas) hyödyntävä tapa tehdä helposti uutisia. Korostetusti modernien tiimisaittien etusivu tulee sisältämään ainoastaan käyttäjälle oleellista informaatiota aikaisempien ohje-tiilien ja saitista toiseen toistuvien vakiokuvien sijaan.

Myös uudistettu ’Henkilökortti’ osana SharePoint-sivustoa keräsi paljon kiitosta.

sharepoint-innovations-further-advance-intelligence-and-collaboration-in-office-365-3

Moderni tiimisaitti selaimella ja puhelimessa

Komplianssiuudistukset

SharePoint Online-sivustot tuodaan jatkossa Conditional Access -rajausten piiriin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että organisaatiokohtaisesti on mahdollista estää esimerkiksi dokumenttien tallentaminen ja tulostaminen muualta kuin yrityksen hallinnassa olevilta laitteilta. Tarvittaessa pääsy voidaan estää myös kokonaan vaikkapa tietyn maan ip-osoitteista.

enhanced-conditional-access-controls-encryption-controls-and-site-classification-in-sharepoint-and-onedrive-2-1024x483

Conditional Access -hallinta SharePoint Onlinessa

 

Yllä kuvasimme vain pienen otoksen uudistuksista, ja esittelemättä jäi esimerkiksi SharePoint Mobile -sovellusten Preview-versiot Andoidille ja Windows Phonelle sekä SharePoint 2016 -palvelinversion ensimmäinen Feature Pack -päivitys. Kerromme näistä ja kaikista muista Igniten tietotyöläisen uutuuksista tarkemmin ensi viikon keskiviikon Keep on Track -webinaarissamme klo 09-10:30, tervetuloa mukaan kuuntelemaan!

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)