Lyhyen ajan sisään on ollut kaksi, henkilökohtaisesti ja työni kannalta, erittäin merkittävää tilaisuutta, Microsoftin Ignite -konferenssi ja Nordic Business Forum. Edelliseen en tänä vuonna valitettavasti päässyt, jälkimmäisen tajunnanräjäyttävää vaikutusta pääsin tänään ja huomenna paikan päällä ihastelemaan. Molemmissa tapahtumissa puhuttiin asioista, joiden vaikutus näkyy työssäni merkittävästi ja tässä kirjoituksessani käsittelen erästä niistä konkreettisella tasolla sekä laajempana kokonaisuutena.

Viime viikolla nimittäin julkaistiin Igniten myötä kauan odotettu, joskin toistaiseksi vielä beta-versiossa oleva, SharePoint mobile app Androidille ja Windows Phonelle. Aikaisemmin tänä vuonna SharePoint-applikaatio oli jo ilmestynyt iOS:lle, mutta Android-käyttäjänä päätin tutkia hieman tarkemmin, miltä uusi mobiilisovellus näyttää ja tuntuu. Mobile first on ollut yksi Microsoftin sloganeista jo hyvän aikaa – ja syystäkin. Tänään NBF:ssä sain oikein herkullisen konkreettisia esimerkkejä siitä, miksi se on niin tärkeää.

Mutta ensin siihen konkreettiseen sisältöön!

SharePoint mobile app for Android

Microsoftin SharePoint mobiiliapplikaatio koostuu Sivustot, Linkit ja Henkilöt-välilehdistä sekä, kenties oleellisimpana, hausta.

Mobiiliapplikaation välilehdet

Sivustojen alle koostuvat viimeisimmät käyttämäsi sivustot sekä seuraamasi sivustot, joista pääsee navigoimaan kyseiselle sivulle. Linkit-välilehdeltä löytyvät kirjautumaasi tenantiin kuuluvat sivustokokoelmat ja Henkilöt-välilehdeltä työkavereidesi lisäksi myös ainakin osa Outlook-yhteystiedoistasi.

Näkymä henkilön profiilivälilehdeltä

Yhteystietojen lisäksi pääsee katsomaan, minkä dokumenttien ja keiden kanssa organisaatioosi kuuluva henkilö on viime aikoina työskennellyt, joka on Delve-profiilista tuttu ominaisuus. Henkilölistaus saattaisi olla helpompikäyttöinen, mikäli yhteystiedot olisivat aakkosjärjestyksessä, tämänhetkisestä järjestysperiaatteesta en ihan saanut kiinni. Ignitessa kerrottiin myös, että mobiilisovellukseen on hyvinkin pian, ainakin iOS:lle, tulossa News-näkymä siitä lisää jahka se ilmestyy…

Kun navigoi esimerkiksi johonkin työtilaan, näkyvissä olevat välilehdet ovat Toiminta, Tiedostot, Luettelot sekä Sivustossa siirtyminen. Toiminta-välilehti saattaa aiheuttaa käyttäjille eniten hämmennystä, sillä jos kyseisessä sivustossa ei ole koskaan aiemmin tehnyt mitään, tämä välilehti on tyhjä. Sivustossa aktiivisemmin heiluneet käyttäjät sen sijaan näkevät kyseisellä välilehdellä dokumentit, joita ovat viime aikoina tarkastelleet. Tiedostot-välilehti listaa, nimensä mukaisesti, sekä viimeisimmät että suosituimmat dokumentit.

 

Työtilan välilehdet

Dokumenttien suosituimmuusjärjestyksellä on yhteneväisyyksiä SharePoint onlinen selainversion uudistetulla Site contents –sivulla näkyvään analytiikkaan. Luettelot-välilehti listaa tietysti kaikki listat/luettelot, jotka sivustosta löytyy ja Sivustossa siirtyminen ajaa selainkäyttöliittymän vasemman navigaation (current navigation) virkaa.

Kun avaa jonkin kirjastoista Sivustossa siirtyminen välilehdeltä, puhelin avaakin kirjaston melko eleettömästi suoraan OneDrive-mobiilisovellukseen (mikäli sinulla on käytössäsi sellainen). Integraatio on toteutettu hienosti ja samalla on tuotu kaksi eri sovellusta lähemmäs toisiaan paremman käyttökokemuksen saavuttamiseksi. Pieniä asioita, mutta mobiilikäytössä tärkeitä ominaisuuksia.

Kaiken kaikkiaan sivustolta toiseen navigoiminen on helppoa ja yläreunan palkki ilmoittaa selkeäsi, millä sivustolla kulloinkin on. Haku toimii jopa yllättävän hyvin ja on kattava, tosin usein pitää klikata kohtaa Lisää tuloksia, jotta saa oikeasti relevantteja tuloksia näkymään. Sen jälkeen haku kuitenkin yleensä muistaa ja ehdottaa hakusanojasi, mikä on mukava lisä usein samojen asioiden parissa työskentelyyn. Hakutuloksina voi hakea joko sivustoja tai tiedostoja. Henkilön nimen perusteella tulokset ovat myös sivustoja ja tiedostoja. Haku löytää tiensä jopa responsiiviseen videoportaaliin, mikä on myöskin hyvä lisätoiminnallisuus, sillä Androidille ei ole vielä saatavilla Office 365 Videon omaa sovellusta (iOS: lle kylläkin löytyy).

Responsiivinen Office 365 Video -portaali

Asetuksissa pystyy, ainakin teoriassa, lisäämään myös muita tilejä ja asettamaan ne ensisijaisiksi, mutta pikaisen kokeilun tuloksena en ainakaan itse saanut toista ympäristöä toimimaan. Sovellukseen jäävän autentikaation vuoksi tilistä toiseen vaihtaminen lennosta on haasteellista. Toisaalta, peruskäyttäjillä ei luultavasti ole kovinkaan usein useampia tilejä.

Onnistuin kaivamaan applikaatiolla esille myös yhden vanhemmista demo-ympäristöistämme, jota ei ole aikanaan rakennettu responsiiviseksi.

Ei-responsiivinen ympäristö

Se tuokin näkyville jopa karmaisevasti sen, miltä vielä tänäkin päivänä moni käytössä oleva Office 365 pohjainen intranet voi organisaatioissa näyttää. Zoomailemalla ja näkymää edestakaisin liikuttelemalla oikeiden osioiden auki klikkailu ei luonnistu kovinkaan hyvin. Ja sitten vielä organisaatioissa hämmästellään sitä, miksi intrassa ei käy kukaan!

Josta pääsemmekin siihen laaja-alaisempaan kokonaisuuteen.

Gary Vee ja mobiiliapplikaatiot

Kuuntelin Nordic Business Forumissa Gary Vaynerchukia, joka puhui paljon, kiihkeästi ja täyttä asiaa. Oleellisin hänen sanomastaan voidaan tiivistää seuraavaan:

”Mobile is going to be the only game. We’re living in a mobile only world, whether you want it or not.”

Aamuisin, kulkiessani junalla töihin, vilkuilen ympärilleni ja lähestulkoon kaikilla aikuisilla on kädessään älypuhelin. Moni heistä varmasti selailee puhelimestaan jotain aivan muuta kuin työasioita, mutta osa porukasta voi yhtä hyvin lukea uusimpia viestejä Yammerista tai käydä katsomassa yrityksen viimeisimmät uutiset siihen tarkoitetusta omasta mobiilisovelluksesta. Ja joka kerta, kun kuulen asiakkaan toteavan, että eivät heidän työntekijänsä käyttäisi intraa tai yrityksen muita sovelluksia mobiilisti, vaikka mahdollisuus siihen olisikin tarjolla, ällistyn siitä, miten lyhytnäköisiä päättävissä asemissa olevat ihmiset voivat olla!

Ihmiset, kaikenikäiset ihmiset, kuluttavat aikaa koko ajan enemmän ja enemmän katse tiiviisti liimattuna älypuhelimiensa näyttöihin ja, piditpä siitä tai et, niin tulee olemaan jatkossakin. Asiaan, tähän faktaan, on aivan turhaa suhtautua tunteellisesti, että on se kamalaa, kun ihmiset ovat nykyään niin nenä kiinni ruudussa. Työ ei enää pitkään aikaan ole ollut vain kahdeksasta neljään puurtamista. Toiset, menestyvämmät ihmiset, näkevät sen mahdollisuutena uuteen tapaan ansaita tai sitouttaa ihmisiä. Ja he menestyvät jatkossakin. Ja, jos Garya on uskominen, ja miksipä ei olisi, heidän, jotka eivät sitä mahdollisuutta näe, bisneksensä tulee jäämään pahasti jälkeen, pahimmassa tapauksessa kuolemaan.

Responsiivisuus ja mobiiliapplikaatiot ovat erottamaton osa yritysten viestintää ja liiketoimintaa tänä päivänä, mutta niiden puuttuminen on myös viesti itsessään: meidän viestintäkulttuurimme ja liiketoimintamme eivät ole ajan tasalla. Meidän viestintämme ei edes yritä sitouttaa työntekijöitämme.

Mikäli tunsit piston sydämessäsi, olisiko aika tehdä asialle jotain?

Tietoa kirjoittajista

Product Owner

sari.soinoja@valointranet.com

Vieraileva kirjoittaja. Product Owner Valo-tuoteperheessä sekä Keep on Track -webinaarien vetäjä.

Kirjoitukset (20)

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)