Kaukana ovat ne ajat, jolloin uuden intranetin hankinta oli massiivista, pelottavaa ja aikaa vievää. Kahisevaa kaadettiin laariin useita satoja tuhansia ja kädet ristissä toivottiin parasta. Istuttiin kyydissä kuin sokkona, saamatta heti mitään näkyvää tai hypisteltävää. Projektit kestivät puolesta vuodesta jopa useisiin vuosiin. Oikoreiteistä ei ollut tietoa, vaan rämmittiin läpi samat kuopat ja töyssyt kuin kaikki muutkin toivoen, että auto kestää ja kyydissä olijoiden hermot pitävät. Sitten oli edessä sisällön luomista, roolien jakamista, uuden intran lanseerausta, käyttäjien koulutusta ja siinä sivussa vielä avoimemman organisaatiokulttuurin boostaamista. Näihin piti löytyä voimia ja innostusta, joskus sitä oli enemmän ja joskus vähemmän.

Yllä oleva tositarina kuvaa räätälöityjä intranet-ratkaisuja, joille on paikkansa ja aikansa, silti niitäkään projekteja ei nykypäivänä tarvitse enää aloittaa tyhjältä pöydältä. Valmisratkaisut, kuten Valo Intranetin, voi nähdä joko oman intran rakentamisen aloituspakettina ja toisinaan se taas tarjoaa jo sellaisenaan kaiken tarvittavan, avaimet käteen -meiningillä. Valmisratkaisu ei tarkoita sitä, etteikö sitä voisi muokata asiakkaan tarpeisiin soveltuvaksi. Usein täysi kustomointi on vain nykypäivänä tarpeetonta, sillä valmisratkaisu vastaa asiakkaan useimpiin tarpeisiin intranetille.

James Robertson, yksi maailman tunnetuimmista intranet-asiantuntijoista ja -tietokirjailijoista, totesi alkuvuodesta 2016, että

”SharePoint-markkinat ovat suuressa murroksessa. 1-2 vuoden sisään SharePoint-projektit siirtyvät 90% kustomoiduista intranet-ratkaisuista 80-90% valmisratkaisuihin, jotka käyttävät SharePointia alustanaan.”

Mitä kaikkea tämä käytännössä tarkoittaa?

Teknisestä näkökulmasta katsoen intranet-projektit siirtyvät omilta palvelimilta kohti pilviratkaisuja. Siellä on tulevaisuus. Office 365 tarjoaa monipuolisemmin mahdollisuuksia viestimiseen, kuten Valoon nostetut Delven profiilit ja blogit, Office 365 videot, tiimityöhön tarkoitetut Groupsit ja sosiaalinen viestintäväline Yammer. Meteoriitin uudet intra-projektit toteutetaan 90% pilveen. Pilvipalveluiden hyödyntämisessä olemme Suomessa muuhun maailmaan nähden selkeästi edelläkävijöitä. Säilytetään etumatka ja näytetään me muille tietä.

Konseptuaalisesti intranetit muuntuvat yksipuolisesta uutiskanavasta sosiaalista vuorovaikutusta tukeviksi. Myös sisältö monipuolistuu: staattisen tekstipainotteisen sisällön ja dokumenttien pyörittämisen lisäksi visuaalisuus lisääntyy kuvien ja videoiden muodossa. Aiemmin intranetia käytettiin työpäivän aikana lähinnä omalta työpisteeltä ja työpöytäkoneelta. Jatkossa käyttö siirtyy yhä vahvemmin muotoon mistä vain, milloin vain ja millä laitteella tahansa. Tästä esimerkkinä Valo, joka on täysin responsiivinen ja kulkee mukanasi missä ikinä oletkin. Saatavana on myös natiivi mobiiliapplikaatio. Intranetit ovat jatkossa kaikkien käytössä, sekä tietotyöläisten että kenttätyöntekijöiden.

Tapa tehdä intranet-projekteja muuttuu myös. Pitkien, raskaiden ja kalliiden projektien sijaan tehdään ketterää kehitystä kevyemmin ja edullisemmin. Ennen intranetin rakentaminen aloitettiin aina tyhjältä pöydältä, pitkien määrittelyjen kera, tulevaisuuden tarpeita ennustaen ja teknologiaan keskittyen. Nykyisin valinta kohdistuu useimmiten valmiisiin konsepteihin ja paketoituihin ratkaisuihin. Keskiössä on teknologian sijaan liiketoiminnan kehittäminen digitalisaation avulla, parempien työpäiväkokemusten luominen, työtapojen modernisointi ja työyhteisön tietämyksen kokonaisvaltaisempi hyödyntäminen. Silloin jää aikaa ja voimia siihen kaikkeen oleellisimpaan – organisaatiokulttuurin muuttamiseen.

Tulevaisuus on intranet-valmisratkaisujen, joissa teknologian sijaan voidaan keskittyä avoimen yrityskulttuuriin luomiseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen – kohti parempia työpäiväkokemuksia.

Aiemmin intranet-projektit pyöräytettiin asiakasorganisaatioissa läpi noin kolmen vuoden välein, koska uusi SharePoint-versio, migraation tarve sekä uudet toiveet ja haaveet. Intranetin uudistaminen on tyypillisesti ollut IT- ja viestintäosastoille, intranet-omistajille sekä muille intran parissa työskenteleville työlästä ja stressaavaa.

Onneksi tämä on muuttumaan päin. Kun yrityksellä on käytössään Valon kaltainen ratkaisu, kehitys on jatkuvaa eikä ole tarvetta migraatioille – intrasi ei koskaan vanhennu. Valo Fresh takaa, että intrasi mukautuu alustan muutoksiin ja saat täyden hyödyn irti Office 365:n ominaisuuksista. Valon uudet featuret, joita julkaistaan neljä kertaa vuodessa, pitävät intrasi iskussa. Käytössäsi on myös Valon mobiilisovellus, jolla tavoitat työkaverisi helposti, kun notifikaatiot uutisista uivat suoraan kaikkien taskuun. Mielenrauha on taattu.

Vilkaise Valo Intranetistä kertova video ja tervehdi uutta tapaa tehdä työtä!

Onko Valo sinulle vielä mysteeri? Tutustu Euroopan parhaaseen intranet-ratkaisuun.

LUE LISÄÄ VALOSTA

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)