- 4.5.2017

Mitä ”normityössä” käyvän kannattaa oppia työnsä luoneilta vloggaajilta ja bloggaajilta?

Huikeassa sisältömarkkinointiin keskittyneessä PING Helsinki Business Festival  -tapahtumassa oli mukana iso joukko eturivin verkkovaikuttajia. Sininen meteoriitti oli paikalla mahdollistamassa tapahtumaa yrityskumppanina.

Työpäiväkokemuksen kehittäjänä tapahtumasta jäi kiinnostamaan ajatus, mitä voin oppia täynnä intoa olevilta ja aikaansaavilta bloggaajilta ja vloggaajilta?

Työntekemisen näkökulmasta toimistoarjen ja lifestyle –bloggaamisen tai vloggaamisen välillä on toki helppo osoittaa eroja. Mustavalkoisessa maailmassa jälkimmäisillä ei ole korporaatiosääntöjä, päivät eivät täyty palavereista ja joskus turhan tuntuisista prosesseista. Johto ei määrittele työnteon raameja, vaan voi itse vaikuttaa milloin ja missä työnsä tekee. Onneksi paletissa on todellisuudessa paljon enemmän värejä. Sen vuoksi olisikin tyhmää jättää soveltamatta havaintoja myös perinteisempää työtä tekevien arkeen.

Vloggaajilla ja bloggaajilla tuntuu olevan loputtomasti paloa kehittää uutta ja saada ideat eteenpäin, mutta myös kyky lyhentää taskilistaa vaikka palloja on kerralla enemmän ilmassa kuin yksi. Samalla useat ovat rakentaneet vahvat verkostot, joista pystyy hakemaan ja tarjoamaan vertaistukea ja asiantuntijuutta. Rohkean persoonan lisäksi he pärjäävät, koska he ovat opetelleet useita keskeisiä kompetensseja joita työssään tarvitsevat.

Ota vastuu oman työn ja itsesi kehittämisestä

Kontekstia vielä hiukan laajemmalle levittäen, näillä oman työnsä luoneilla ihmisillä vaikuttaa olevan jo tänään OECD: nkin määrittelemät tulevaisuuden avainkompetenssit (PDF) hallussaan:

  1.  työkalujen vuorovaikutteinen käyttö (kieli, teknologia)
  2. vuorovaikutus heterogeenisten ryhmien kanssa
  3. autonominen toiminta

Lisäksi he ovat innovaatiovalmiita ja pystyvät luomaan lisää arvoa tekemäänsä. Esimerkiksi Harvardin yliopiston Innovation Lab:n oppimisasiantuntija Tony Wagner pitää koulujen vastuullisimpana tehtävänä kouluttaa ihmisiä, keillä on kyky kehittää tehtäväänsä ja itseään. Näitä mainittuja taitoja meidän kaikkien todella kannattaa hankkia tehtävästä riippumatta.

Digityön kehittäjän näkökulmasta usein kuitenkin törmää tilanteeseen, jossa yleinen diskurssi alkaa keskittyä siihen, kenen vika kaikki turha työ ja toimimattomat ympäristöt ovat, ja kuinka paljon sen vuoksi raadetaan ylimääräistä tauhkaa. Aika usein ja myös hyvin perustein syylliseksi löydetään digitaalisten työtapojen käyttöönoton heikko johtaminen, jota tehdään liian irrallisena arjesta ja organisaation strategisista tavoitteista. Turhautuminen – syytös -kehää sitten kierretään huomattavasti useammin kuin kerran, joskus jopa ikiliikkujaksi asti. Itse tavoite, oman työpäivän ja osaamisen kehittäminen jää lopulta kaiken taustalle.

Vloggaajien ja bloggaajien herättelemänä asiaa voi tarkastella toisesta suunnasta; vastuu omien työtapojen kehittämisestä kuuluu myös jokaiselle meille itsellemme. On täysin omissa käsissämme vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme toisten tukemiseen ja tarjottuun apuun, tulee se sitten organisaation sisältä tai ulkopuolisena koulutuksena. Meillä kaikilla on valtavat resurssit oppia ja omaksua uutta, myös tapoja ja rutiineja. Anna siis uudelle mahdollisuus ennen kuin tuomitset sen epäonnistuneeksi, osallistu uteliain mielin koulutuksiin, uusiin työkaluihin ja paremman työpäivän kehittämiseen. Koko organisaatioon vaikuttava muutos lopulta tapahtuu sinun aktiivisuuden ja sen hyvin johdetun muutosprosessin vuorovaikutuksessa.

Kiitos PING Helsinki Business Festival ja kaikki tapahtuman osallistujat!

 

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)