Olen tässä viimeaikoina käynyt puhumassa useammassa paikassa siitä, miten käyttökokemus vaikuttaa asiakaskokemukseen. Aika yksinkertaisella ”googletuksella” löytää useamman esimerkin siitä miten pienillä asioilla voi saada asiakkaan joko rakastumaan tai vihastumaan palveluusi.

Käytän yhtenä esimerkkinä vesihanaa, jonka viereen on tulostettu käyttöohjeet. Siis, jos vierailija ei osaa käyttää hanaa ilman ohjeita, on hanan käytettävyydessä mennyt jotain pahasti pieleen. Liian usein design meneekin käytettävyyden edelle ja loppukäyttäjä unohtuu täysin.

Suurin osa käyttökokemukseen liittyvistä epäkohdista tulisi korjattua, jos yritykset joutuisivat itse käyttämään omia järjestelmiään.
– Janne Gylling

Miksi käytettävyys sitten unohtuu? Joudun käyttämään erästä tunnettua taloushallinnon ohjelmistoa laskujen tekoon ja hyväksyntään. Sen käytettävyys hipoo sellaista alisuoritusta, että olen täysin varma ettei kyseisen yrityksen johtoryhmän jäsenet ole koskaan joutuneet itse käyttämään kyseistä tuotettaan.

Syökää omaa koiranruokaa, kuten sanotaan. Käyttäkää palveluita joita itse tuotatte. Kulkekaa itse läpi oma tilausprosessinne ja tehkää huomioita siitä miten sitä voisi parantaa.

Tässä muutama vinkki paremman käyttökokemuksen saavuttamiseen:

  • Ota loppukäyttäjät mahdollisimman nopeasti suunnitteluprosessiin mukaan
  • Älä rakastu omaan visioosi, vaan testaa ymmärtävätkö asiakkaasi sen
  • Tee aina kilpaileva vaihtoehto rinnalle ja testaa kumpi toimii paremmin
  • Jos se vaatii käyttöohjeen, se on yleensä huono
  • Yksinkertaista. Yksinkertaista. Yksinkertaista.

Näillä viidellä helpolla kohdalla pääset jo yleensä huomattavasti parempaan lopputulokseen.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)