Markkinoinnin automaatio. Termi joka ohjaa ajatuksia jo väärään suuntaan. Luo turhia mielikuvia siitä että automatisointi päästää meidät vähemmällä. Pitäisikö nimi olla siis ”markkinoinnin lisätyö”? Tämä antaisi realistisemman vaikutelma siitä mihin suuntaan automatisointi vie työmäärää. Pitäisi tehdä parempaa, enemmän ja useammin. Personoitua, A/B testattua, analysoitua ja kohdennettua sisältöä, ladattavaa materiaalia ja ostohaluja herättäviä uutiskirjeitä.

Vähemmän samaa kaikille ja enemmän kohdennettua – eli moninkertainen työmäärä.

Toki automaatiolla voidaan myös helpottaa ja automatisoida moniakin toistuvia prosesseja, mutta pääasiassa se lisää työmäärä eikä vähennä sitä. Mutta voisiko sen älykkyyttä lisätä ja samalla helpottaa omaa työmäärää?

Smart and Intelligence

Uskon että automaation äly kasvaa kaikista helpoiten aidolla myynnin ja markkinoinnin yhteispelillä. Samaan päätyyn pelaaminen jakaa yksittäisen henkilön vastuuta ja monelta turhalta juoksuaskeleelta voidaan välttyä. Analysoimalla asiakkaiden käyttäytymistä sekä ymmärtämällä myyntiprosessin toimintaa, voidaan luoda toimintaympäristö jossa automaatio hoitaa helposti toistuvia prosesseja. Se pitää mielessä, kontaktoi, profiloi ja herättelee nukkuvia. Parhaimmillaan automaatio kääntää uinuvia vanhoja asiakkaita uudestaan ostaviksi. Toisaalta, automaatiolla on myös helppo karkottaa viimeisetkin potentiaalit liiallisella aktiivisuudella, mutta tähän törmää yllättävän harvoin.

Iso osa automaatiosta on edelleen täysin riippuvainen sitä ohjaavasta ihmisestä. Se nojaa ihmisen luomaan etenemismalliin joka koostuu IF ja ELSE poluista. Todellinen älykkyys saadaankin aikaa vasta kun se integroidaan osaksi muita tietojärjestelmiä. Älykäs markkinointiautomaatio ymmärtää tuotannon, markkinan ja käyttäytymisen luoman kehyksen, johon nostetaan esille aidosti fiksuja sisältöjä aktivoimaan ostopolulle astumista.

Kohti älykkäämpiä automaatioita

Kaikki lähtee liikkeelle strategiasta, tarinasta ja kohderyhmistä. Siihen päälle synnytetään luovat ratkaisut ja sisällöt. Tämän jälkeen voidaan rakentaa oletetut polut, joiden toimivuutta testataan ja analysoidaan päivä päivältä.

Markkinoinnin automaatiossa teknologian osuus kokonaisuudesta on vain alle 20%.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)