Kesäkuussa julkaistun digibarometrin mukaan Suomi vei toisen sijan digitaalisuuden yhteiskunnallisessa hyödyntämisessä. Pohjoismaat veivät barometrissa neljän kärjen: Norja ensimmäinen, Suomi toinen, Tanska kolmas ja Ruotsi neljäs. Teknologiaa löytyy, mutta entä työtapojen muutos?

Me tutkimme suomalaisten työtapojen digitalisoitumista vuonna 2016. Silloin lopputulema oli, että työtapojen muutos oli edelleen kovin vähäistä. Vaikka olemme edelläkävijä teknologian käyttöönotossa, yhteistyön ja työtapojen muutos hakee vielä muotoaan. Tekemämme tutkimuksen mukaan lähes 11% vastaajista koki, että oman organisaation työtapoja kehitettiin fiksusti yhteistyössä.

Meillä suomalaisilla on siis hyvä digipöhinä päällä, mutta emme mekään työpainajaisilta pääty.

Jos työskentelet tai olet työskennellyt vähänkin isommassa organisaatiossa, tiedät miltä kadonneen asiakirjan metsästäminen voi pahimmillaan tuntua. Tai, kuinka hankalaa omien menojen ja työkiireiden sovittaminen voi olla, jos joustavaa työaikaa tai etätyömahdollisuutta ei ole.

Tiedät varmasti myös tutut sanonnat mitä tulee itse kunkin tapoihin: ’vanha koira ei opi uusia temppuja’ tai ei ’pääse tiikeri raidoistaan’.

Tosiasia on kuitenkin tämä. Jos haluat nähdä vähemmän työpainajaisia, niin uusia temppuja on opittava. Ja raitoja vain pitää hinkata riittävän lujaa.

Työtapojen muutos ei lähde teknologiasta

Muistatko sen raskaan konferenssipuhelujärjestelmän, kalliilla ylläpidolla, jonka yhteydet pelittivät toisinaan?

Entä muistatko ne seitsemän liitetiedostoa, jotka sait sähköpostiisi konferenssipuhelun jälkeen? Liitetiedostojen yhteenlaskettu koko oli 24,8 megatavua, alittaen juuri ja juuri maagisen liitetiedostojen rajoituksen.

Käytämme lähes kolmasosan työviikostamme sähköpostien lukemiseen. Ja päätetyöskentelyn seurauksena vietämme päivästä keskimäärin jopa 9.3 tuntia turruttaen takamustamme. Istumme enemmän kuin nukumme.

Uusi teknologia tuo mukanaan uusia käyttäytymismalleja, uusia tottumuksia. Teknologia ja sen käyttöönotto ei automaattisesti tee työntekijöistäsi tuottavampia. Prosessien digitalisointi vaatii lopulta jonkun määrittämään ne prosessit. Jonkun pitää johtaa muutosta.

Uusi ja tehokkaampi työ on vanhan poisoppimista. Se on juuri sitä tiikerin raitojen hinkkaamista.

Me olemme mukana Microsoftin Fiksummin yhdessä -hankkeessa, joka tarkastelee työn tuottavuutta, yhteistyön tehostamista ja luovuuden lisäämistä työpaikoilla. Hankkeen ydin on yhteisessä tekemisessä ja fiksumman työkulttuurin kehittämisessä.

Mitä ’fiksummin’ oikeasti tässä yhteydessä tarkoittaa? Se tarkoittaa uusien teknologioiden ja toimintatapojen jalkauttamista läpi organisaation. Lopulta kyse on siitä, miten tietoa saadaan kulkemaan järkevästi ihmiseltä toiselle.

Mitä tietoa, millä välineellä ja milloin. Yrityksesi sisäinen viestintäkulttuuri ja kommunikaatio rakentuu näiden kysymysten varaan.

Eroon työpainajaisista

Kulttuuria ei kirjoiteta uusiksi. Muutokseen tähtäävä strategia ja käsikirjoitus ei ole mitään ilman käytännön tekoja ja kokeiluja. Ja kompastuminen on suotavaa ellei jopa pakollista.

Työn luonne tulee yhä muuttumaan radikaalisti uuden teknologian myötä. Pilvipalvelut, tekoäly, robotit lohkoketjut ja muut teknologiat eivät ole vanhan koiran herkkua.

Pointti on kuitenkin tämä. Teknologia ei ole vain kiva juttu. Työn ja prosessien digitalisointi antaa yrityksellesi strategisen kilpailuedun.

Ja työntekijäsi näkevät vähemmän työpainajaisia tiikereistä ilman raitoja.

Jos haluat eroon painajaisista, kehotan tutustumaan meidän Telakkaan.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)