Toinen päivä Ignitessa alkoi melkoisella uutispläjäyksellä, eli Jeff Teperin luotsaamalla sessiolla, jossa julkistettiin SharePointin ja OneDriven uusia ominaisuuksia. Ja mitä kaikkea sieltä onkaan tulossa! Amerikkalaiseen tapaan ei voi muuta todeta kuin ”I’m super excited!” ja niin tuntui olevan moni muukin paikalla olleista. Aplodeja jaettiin tiuhaan ja ihastuneita hihkaisuja kuului jatkuvasti.

Seuraavassa omat suosikkini päivän julkistuksista:

OneDrive for Business Files on-demand ja tiedostojen jakaminen

Tällä viikolla OneDrive for Businessiin on tulossa uudistettu käyttöliittymä ja muutaman kuukauden sisällä ilmestyy Files on-demand -ominaisuus (joka on ollut jo muutaman kuukauden Windows Insiders käyttäjillä), jolla pilvessä oleviin tiedostoihin pääsee käsiksi ilman, että niitä tarvitsee ladata omalle koneelle. Uusi ominaisuus säästää huomattavasti tilaa kovalevyltä. Tiedostojen uusia statuksia on kolme:

  • Online-only, eli tiedostot sijaitsevat pilvessä niin kauan, kunnes avaat ne koneellesi, mutta voit silti nähdä ne file explorerissa;
  • Locally available files, eli tiedostot, jotka on ladattu koneellesi ja joita voit tarkastella myös silloin kun olet offline. Nämä tiedostot voi myös muuttaa takaisin Online-only -muotoon;
  • Always available files, eli tiedostot, jotka ovat aina saatavilla ja käyttävät kiintolevyn tallennuskapasiteettia.

File exploreriin on tulossa piakkoin myös samat jako-ominaisuudet kuin 1D4B:n web-versiossa sekä lyhennetyt jakolinkit. Tämä on mielestäni erityisen ilahduttavaa, sillä neljän rivin pituinen URL-osoite ei ole koskaan ollut kovinkaan kaunista jaettavaa…

Lisäksi tulossa on jakaminen vieraskäyttäjille ilman kirjautumista, joka tarkoittaa siis sitä, että yksittäiseen tiedostoon pystyy lähettämään linkin, joka ei enää vaadi kirjautumista vastaanottajalta. Lisäksi tiedostolinkin voi myös jakaa jatkossa vain tietyn henkilön kanssa siten, että vastaanottaja saa tiedostolinkin lisäksi sähköpostiinsa erillisessä viestissä koodin, jolla hän verifioi olevansa oikea henkilö avaamaan dokumentin.

Team collaboration ja modernit SharePointin sivustot

SharePointin moderneille tiimisivustoille on tulossa todella monia uusia ominaisuuksia, kuten mm. Microsoft Forms ja Planner -webosat sekä ylipäätään isompi valikoima uusia webosia sekä mm. asetusrattaan alle nappi, josta voi yhdistää tiimisivuston suoraan Teamsiin. Lisäksi uusittu tiedostojen esikatselu tukee yli 270 eri tiedostotyyppiä, eli lähes kaikkia mahdollisia mitä kuvitella saattaa. Moderniin dokumenttikirjastoon ladatuista zip-kansioista pääsee jatkossa esikatselemaan tiedostoja ilman, että niitä kaikkia tarvitsee ladata omalle koneelle.

Myös kuvien lisääminen esimerkiksi SharePoint news -sivustolle helpottuu huomattavasti, kun kuvan lisäämiseen tulee uusia vaihtoehtoja nykyisten kolmen (Site, Upload & From a link) lisäksi suoraan netistä tai OneDrivesta lataaminen.

Lisäksi uutisiin tulee saataville Promote-nappi. joka mahdollistaa uusien uutisten promoamisen paremmin käyttäjäkunnalle.

Moderneja listoja ei tarvitse enää sivuttaa, vaan oikean reunan vierityspalkki kasvaa sitä mukaa kun rullailee sivua alaspäin jos listalla on satoja kohteita. Myös listojen ulkoasua pystyy jatkossa muokkaamaan esim. antamalla tietyille soluille tehostevärejä.

SharePointin ulkoasun muokkaaminen

Tähän asti modernit tiimisivustot ja kommunikaatiosivut ovat ilmestyneet provisioituna ties millä väreillä eikä asiaan ole pystynyt vaikuttamaan. Jatkossa modernien sivustojen värimaailmaa pääsee muuttamaan ja provisiointiin voidaan käyttää valmiita (osittain) räätälöityjä sivupohjia.

Haku

Kuten jo ensimmäsenä Ignite-päivänä annettiin ymmärtää, SharePointin haku tulee saamaan uusia ominaisuuksia. Ensimmäisenä esiteltiin hakulaatikon uusi ominaisuus, joka osaa jo ehdottaa tiedostoja ennen kuin on alkanut kirjoittaa hakusanaa. Uudella hakutulossivulla näytetään dokumenttien lisäksi hakutuloksia listan kohteista sekä ihmisiä. Myös hakutuloksena näkyvä henkilökortti on uudistunut ja sen sisällä pystyy hakemaan lisää kyseiseen henkilöön kohdistuvaa sisältöä.

Lisäksi hakutulossivulla voi esikatsella hakutuloksia kaikissa yli 270:ssä tiedostomuodossa ja haku hakee myös kuvissa olevista teksteistä – esimerkiksi kuitista otetusta kuvasta pystyy hakemaan ravintolan nimeä. Tämä mahdollistaa käyttäjille helpomman tavan löytää tietoa, vaikkei kuvalle olisi annettu edes uutta nimeä.

Uusi SharePoint Admin center

SharePointin Admin center uudistuu viimein ja sen myötä myös mm. käyttöraportit. Mutta mikä kenties tärkeintä, Groupsit tulevat lopultakin mukaan Admin centeriin. Tämä helpottaa monen ylläpitäjän työtä. Lisäksi tulossa on ominaisuus, jonka myötä yksittäisen SharePoint-sivuston asetukset voidaan asettaa siten, että tiedostokirjastoista ei pysty jakamaan, synkronoimaan, lähettämään tai printtaamaan tiedostoja, mutta organisaation omat käyttäjät pystyvät kuitenkin avaamaan ja muokkaamaan tiedostoa sivuston sisällä. Erinomaisia uutisia kaikille tiedostojen jakamismahdollisuuksista huolestuneille!

SharePoint Hub sites

Kokonaan uutena ominaisuutena julkaistiin SharePoint Hub sites, jonka tarkoituksena on tuoda yksittäiset modernit SharePoint-sivustot yhteen ja mahdollistaa esimerkiksi navigaation lisäämisen sivustolle.

Hub sites mahdollistaa yksittäisten SharePoint-sivustojen linkittämisen toisiinsa ja samalla muodostaa niihin samanlaisen ulkoasun ja logon. Tarvittaessa sivuston irrottaminen hubista onnistuu myös helposti.

SharePoint Migration Tool

Microsoft julkisti myös tulossa olevan SharePointin migraatiotyökalun, jolla pystyy siirtämään tiedostoja on-prem SharePointista pilvi-SharePointiin tai OneDriveen.

Haluatko kuulla asiasta lisää?

Tähän joukkoon ei tosiaankaan mahdu kaikki tänään julkistetut herkut, niistä ja muista käyttötapauksista lisää seuraavassa Keep on Track Ignite Special -webinaarissamme.

Tietoa kirjoittajista

Product Owner

sari.soinoja@valointranet.com

Vieraileva kirjoittaja. Product Owner Valo-tuoteperheessä sekä Keep on Track -webinaarien vetäjä.

Kirjoitukset (20)

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)