- 29.9.2017

Oletko kuullut tarinan konesalin peikosta?

Me suomalaiset olemme hyvässä digi-iskussa Microsoftin ja PwC:n tekemän tuoreen selvityksen mukaan. Pärjäämme mittelöissä jopa maailmanluokan vertailussa.

Kyseisessä selvityksessä oli mukana isoja kotimaisia organisaatioita mm. Finnair, Kone, SOK, Posti ja VR. Tämä selvitys tehtiin Suomessa nyt ensimmäisen kerran. Maailmanlaajuisesti se on toteutettu jo kymmenen kertaa, ja näin Suomea voitiin verrata maailman indeksiin.

Hyvältähän tämä näyttää, mutta… Mutta mitä?

Missä peikko luuraa?

Eräs asia pomppasi esille. Selvityksen mukaan vain 12 prosenttia yrityksistä kokee hyödyntävänsä tehokkaasti asiakasdataa omassa liiketoiminnassaan. Microsoft Suomen toimitusjohtaja Pekka Horon mukaan kyse voi olla, että dataa ei ole riittävästi. Tai kaikkeen dataan ei ole pääsyä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi koneoppimista ei päästä hyödyntämään tiedon käytössä.

Oli dataa riittävästi tai ei, niin monet organisaatiot varmasti painivat saman ongelman kanssa. Konesalin hämärässä asustaa peikko, joka ei halua nähdä päivänvaloa. Eli tiedätkö missä kaikkialla yrityksesi data sijaitsee, ja missä se liikkuu? Onko sinulla pääsy kaikkeen yrityksesi dataan, ja voitko hyödyntää sitä?

Kone ei opi ilman dataa. Eikä tässä ei ole minkäänlaista oikotietä onneen. Kysymys onkin, miten sinun yrityksesi tietojärjestelmät tukevat muutosta? Millainen peikko teidän konesalissa asustaa?

Onko sinulla pääsy kaikkeen yrityksesi dataan, ja voitko hyödyntää sitä?

Muutokseen voi valmistautua eri tavoin. Usein ensimmäinen ratkaisu ei ole korjata kaikkea kerralla, uudistaa koko pakka yhdellä kertaa. On parempi lähteä liikkeelle pienin askelin, uudistaa palanen kerrallaan. Kunhan suunta on ensin selvänä.

Miten konesalin peikko kesytetään?

Ciscon vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan IT arvioi yrityksessään olevan käytössä keskimäärin noin 50 erilaista pilvipalvelua. Todellisuudessa luku on yli kymmenkertainen. Lisäksi, arvioiden mukaan vuonna 2020 yli 20 miljardia asiaa ja esinettä ovat kytköksissä toisiinsa – arviot vaihtelevat 20 miljardista 50 miljardiin.

Miten arvioit, ovatko yrityksesi tietojärjestelmät valmiita tulevaan? Onko sinulla valmiudet tavoitella kilpailuetuja, joita uusi teknologia parhaimmillaan mahdollistaa? Jos haluat pysyä vauhdissa mukana, sinun täytyy huomioida eri kanavien ja laitteiden määrä.

Asiakastasi eivät peikot kiinnosta. Hän haluaa nopeaa, helppoa ja yhdenmukaista asiointia. Kanavasta ja laitteesta riippumatta.

Peikon kesyttämiseen on useita keinoja. Yksi tapa on rakentaa pilven avulla ratkaisu, jolla integroidaan tietojärjestelmät toisiinsa rajapintoja hyödyntäen. Tuodaan vanhat ja uudet järjestelmät yhteen, ja hyödynnetään mahdollisimman paljon olemassa olevia palveluita ratkaisun rakentamiseen.

Tällä tavalla saadaan aikaan kokonaisuus, jossa vanhat, todennäköisesti hyvin toimivat, järjestelmät voivat tarjota osaamistaan uusille. Eikä uusien järjestelmien tarvitse osata kaikkea heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Microsoftin Azure pilvipalveluympäristö tarjoaa useita täysin valmiita palveluita edellämainitun kaltaisen ratkaisun rakentamiseen. Ja perusfilosofia on tämä: hyödynnä mahdollisimman paljon olemassaolevaa, ja käytä vain sen verran kuin tarvitset.

Koneoppimisen hyödyntäminen vaatii potkua. Mutta ennen kaikkea, se vaatii dataa. Älykkyys ei asu koneessa. Se tarvitsee dataa, josta kone oppii ajan saatossa löytämään erilaisia trendejä ja poikkeamia.

Tämä on asia, jota koneet eivät pysty itsenään ratkomaan. Tarvitaan orkestraattori, kapellimestari, luotsi. Se voi olla pilvessä määritelty digitaalinen prosessi kaikkine sääntöineen. Mutta ennen kaikkea se on joku, jolla on näkemys miten kokonaisarkkitehtuuri saadaan palvelemaan liiketoiminnan etuja. Eikä vain tuottamaan lisää sähläystä ja kaaosta.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)