- 9.11.2017

Vastaus kysymykseen ’Mistä tekoälyt unelmoivat?’

Marraskuun 8. päivä pidimme Hotelli Kämpin Peilisalissa Digityö 2020 -seminaarin otsikolla ’Mistä tekoälyt unelmoivat?’. Seminaarissa käsiteltiin tekoälyn ja asiakaskokemuksen suhdetta.

Vastauksia aiheeseen haettiin eri näkökulmista. Jo mediasta huomaa, että keskustelu tekoälyn ympärillä velloo ääripäästä toiseen. Olemmeko me tekoälyn soveltamisen kärkimaa vai ihan pihalla?

Ohessa tallenteet puheenvuoroista sekä linkit esitysmateriaaleihin.

Data, tekoäly ja ihminen

Kati Sulin kertoi DNA:n visiosta sekä tekoälyn ja ihmisen suhteesta. Viesti oli hyvin selvä: tekoäly ei korvaa ihmistä. Luovuus, intohimo ja empatia tulevat jatkossakin olemaan ihmisen erikoisuus. Digitalisaatiossa teknologialla kehitetään operatiivista tehokkuutta , mutta tunnetason vaikuttavuus tulee jatkossakin olemaan ihmisen vastuulla.

Tutustu esitysmateriaaliin: Case DNA – Tekoälyn, ihmisen ja datan suhde

Tekoäly kuuluu kaikille

Microsoftin Jani Savolainen aloitti puheenvuoronsa puhumalla laajemmin digitalisaatiosta. Jani viittasi Microsoftin ja PwC:n tekemään tuoreeseen tutkimusraporttiin, jossa selvitettiin suomalaisyritysten digitalisoitumisen astetta. Tekoälystä Jani otti esille konkreettisia esimerkkejä eri toimialoilta. Esitys päättyi Satya Nadellan ajatukseen tekoälyn demokratisoimisesta.

Tutustu esitysmateriaaliin: Asiakaskokemuksen syventäminen keinoälyn voimin

 

Ihminen ja kone yhdessä ovat enemmän

Johanna Sinkkonen ja Suvi Lindfors Lumoalta kertoivat miten tekoälyä voi hyödyntää asiakaspalautteen keräämisessä. Asiakaskokemusta mitataan paljon, mutta usein tulokset eivät johda minkäänlaisiin toimenpiteisiin. Koneäly voi auttaa yrityksiä suurten tekstimassojen analysoimisessa. Johannan ja Suvinkin esityksessä vastaus seminaarin otsikkoon löytyi jostain puolivälistä – paras ratkaisu yhdistää ihmisen ja koneen vahvuudet.

Tutustu esitysmateriaaliin: Asiakaspalautteista toimenpiteiksi tekoälyn avulla

 

Julkkistesti

Sinisen Meteoriitin Mika Berglund katsoi esityksensä alussa tulevaisuuteen, nimittäin vuoteen 2020.  Mikan vastaus seminaarin aiheeseen oli hyvin suoraviivainen: tekoälyn märkä päiväuni on data. Ilman dataa tekoälystä ei ole mihinkään. Esityksen loppupuolella tehtiin julkkistesti hyödyntäen Microsoft Azuren palveluita. Tekoäly tunnisti valokuvasta mm. Urho Kekkosen. Myös yleisöstä otettiin kuva, mutta tekoäly ei tunnistanut yhtään julkimoa yleisön joukosta. Ehkä ensi kerralla.

Tutustu esitysmateriaaliin: Olipa kerran tulevaisuus

Vastaus kysymykseen

Löydettiinkö seminaarissa vastausta otsikon kysymykseen? Ehkä keskeinen kysymys onkin, mistä me unelmoimme? Parhaat sovellukset perustuvat asiakkaiden, työntekijöiden ja liiketoiminnan tarpeisiin. Kysymys ei ole enää vain teknologiasta, vaan siitä mitä me haluamme teknologialla haluamme tehdä.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)