- 1.12.2017

Slush 2017 – maailma menee uusiksi

Slush tapahtui taas. Startupit, sijoittajat ja muut uudesta teknologiasta kiinnostuneet tahot kokoontuivat jälleen saman katon alle keskustelemaan uudesta teknologiasta. Meteoriitti oli myös paikan päällä seuraamassa keskustelua.

Tapahtuma saatiin käyntiin kun Slush-yhteisö antoi satavuotiaalle Suomelle lahjaksi hashtagin #BragForFinland eli he kannustivat kaikkia suomalaisia kehumaan itseään. Presidentti Sauli Niinistö otti lahjan vastaan hymysuin.

Puheenvuoroissa nousi esille muutamia selkeitä teemoja. Mutta ehkä keskeisin oli tämä. Tässä ei ole kyse rahoituskierroksista. Täällä ollaan muuttamassa maailmaa.

Useissa puheenvuoroissa korostui uuden teknologian vaikutus poliittiseen ja ekologiseen ajatteluun.

Uuden teknologian sovelluksissa yrityksillä on suuri vastuu. Emme voi odottaa innovaatioiden tulevan julkisen sektorin puolelta, jossa kehitystyö on paljon kankeampaa. Yritykset rakentavat omilla esimerkeillä, omilla sovelluksillaan huomisen maailmaa.

Jokainen sovellus on jonkinlainen kannanotto maailman tilanteeseen. Meidän pitää ymmärtää ja pitää mielessä laajempi konteksti. Kysymys onkin, millaista maailmaa haluamme rakentaa sovelluksillamme?

Seuraavaksi muutama poiminta Slush 2017 puheenvuoroista.

Kestäviä sovelluksia

Päivän ensimmäinen keynote Al Gore korosti sitä, että ilmastonmuutos on jokaisen asia. Softan ja sovellusten kehittäminen ei ole irrallaan poliittisesta ja ekologisesta ajattelusta. Kestävän ajattelun vallankumous tehdään nimenomaan teknologian avulla.

Al Gore

Al Gore lavalla.

Esimerkiksi koneäly auttaa tekemään fiksumpia päätöksia liiketoiminnan osalta. Fiksummat päätökset usein tarkoittavat resurssien tehokkaampaa hyödyntämistä,  mikä taas osaltaan vaikuttaa positiivisesti ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen.

The will to change is a renewable resource. – Al Gore

Kaikella tekemisellämme on aina olemassa laajempi konteksti. Niin myös softan kehittämisessä.

Kestävä ajattelu läpäisi myös Miroslava Duman puheenvuoron, jonka yritys Fashion Tech Lab on erikoistunut kestävien muotisovellusten kehittämiseen ja rahoittamiseen. Muotiteollisuus on tällä hetkellä maailman toiseksi eniten saastuttavin teollisuuden ala. Tekemistä siis on.

Duma kertoi esimerkkien avulla miten uusi teknologia mahdollistaa kestävien, ympäristöystävällisten ratkaisujen toteuttamisen keinoälyä, nanoteknologiaa ja muita innovaatioita hyödyntäen.

Rules without rulers

Andreas Antonopoulos, Pamela Morgan ja Dr. Jutta Steiner keskustelivat hajautetun datan vallankumouksesta ja erityisesti blockchain-teknologiasta, kryptovaluutoista ja seuraavan webin, web 3.0, tulemisesta.

Antonopouloksen avaus oli aika lohduton. Suurta määrää dataa ei voi turvata kukaan. Sillä hetkellä kun alat keräämään asiakkaidesi dataa, mitä tahansa dataa, asetat asiakkaasi riskialttiiksi tietoturvauhkille.

Hajautettuun dataan ja hajautettuihin sovelluksiin perustuva arkkitehtuuri rakentaa uudenlaista, täydelliseen läpinäkyvyyteen pohjautuvaa maailmaa.

Feeding the planet in 2025

Keskustelua teknologian ja ruoan yhteisestä tulevaisuudesta.

Keskustelu loppui ajatuskokeeseen. Mieti mitä asiakkaillesi, yrityksellesi tai perheellesi tapahtuu, jos yrityksesi kaikki data varastetaan.

Yrityksiä voidaan rakentaan myös vastuullisesti. GDPR-uudistuksen myötä tämä kysymys on entistä ajankohtaisempi.

Koulu ja työ menee uusiksi

Myös koulujärjestelmät ja työelämä laitettiin uusiksi ensimmäisen päivän aikana. Esther Wojcicki, Saku Tuominen, Michael Bodekaer ja Marta Sjögren keskustelivat koulujen ja koulutusjärjestelmien kehittämisestä uuden teknologian avulla.

Kaikki keskustelijat olivat samaa mieltä siinä, että tarvitaan uusia tapoja opettaa ja opetuksesta pitää tehdä entistä henkilökohtaisempaa. Yksilölliset tarpeet pitää pystyä huomioimaan paremmin. Meidän pitää päästä eroon luentomalliin pohjaavasta opetuksesta.

Asiakaskokemuksesta puhutaan paljon. Tämä sama ajattelu pitäisi viedä myös kouluihin.

Yksi keskeinen ongelma opetusmenetelmien ja koulutusjärjestelmien kehittämisessä on näkvyväksi tekeminen ja tietoisuus. Maailmalta löytyy paljon onnistuneita esimerkkejä oppilaiden paremmasta sitouttamisesta uutta teknologiaa hyödyntäen. Innovaatiot ovat usein hyvin lokaaleja, pieniä kokeiluja, eivätkä onnistuneet kokeilut saa riittävästi näkyvyyttä tehdäkseen suurempaa vaikutusta.

Muutos ekosysteemin tasolla vie aikaa ja muutoksen ajurina tässä toimivat opettajat. Heidät pitää saada innostumaan uusista tavoista ja uuden teknologian hyödyntämisestä.

What is the UX of a country? – Karoli Hindricks

Karoli Hindricks puhui työelämän uudistamisesta ja oikeiden talenttien löytämisestä. Osaajien puute on suuri etenkin teknologia-alalla. Suomessakin meiltä puuttuu 7000 softan kehittäjää.

UX of a country

Karoli Hindricks puhuu työelämän tulevaisuudesta.

Hindricksin kehottikin palkkaamaan yli rajojen ja rakentamaan kulttuurillisesti monimuotoista tiimia. Tähän liittyen hän heitti ilmoille kysymyksen:”What is the UX of a country?”

Data on vieläkin uusi öljy

Lopuksi on vielä pakko mainita data, joka on kaikkien näiden sovellusten raaka-ainetta. Samsungin Young Sohn puhui datataloudesta ja toisti vanhaa mantraa, data on uusi öljy.

Vain 0,5 % maailman kaikesta datasta on analysoitu. Eli vanhassa mantrassa piilee edelleen totuus. Sohn puhui täydellisestä myrskystä. Datan, koneälyn ja uusien teknologioiden kautta avautuu huikeita mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvattamiseen, mutta ennen kaikkea maalman muuttamiseen.

Ja me suomalaiset voidaan ihan hyvin ottaa datatalous haltuun. Koska me ollaan niin hyviä. #BragForFinland. #SoftwareFromFinland.

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)