Vuosi 2017 oli vauhdikas vuosi. Mukaan mahtui monen monta asiakastoteutusta ja saimme kovia vahvistuksia henkilöstöömme. Mukana oli myös muutamia paluumuuttajia. Once you go Meteorite, you’ll never leave the orbit! Vai miten se sanonta menikään.

Tässä muutama poiminta vuodelta 2017 ja sen jälkeen muutama villi ennustus vuodelle 2018. Ilman tinaa.

Valon maailmanvalloitus

Vuosi 2017 oli Valon vuosi. Valo Intranetilla riitti vauhtia ja vientiä. Valo valittiin jälleen Euroopan parhaaksi intranet/extranet- ratkaisuksi.

Valo Intranet ESPC 2017 palkinto

Maailmanlaajuinen kumppaniverkostomme kasvoi kovaa tahtia ja nyt maailmalta löytyy jo yli 120 kumppania, yli 30 maassa. Toiminnan hurjan kasvun myötä päätimme perustaa uuden yhtiön Pohjois-Amerikkaan, Montrealiin. Vapise Pohjois-Amerikka, täältä tullaan!

Saimme myös erittäin kovia vahvistuksia Valo-tiimiin. SharePoint MVP Vlad Catrinescu ja Office Server and Services MVP Elio Struyf liittyivät mukaan tiimiin.

Itse tuote kehittyy myös huimaa vauhtia. Valon viimeisimmän releasen 1.14 Diamond Dustin mukana tuli mm. uusi Teamwork 2.0 moduuli, joka kokoaa uudella tavalla yhteen kaikki ryhmätyökalut.

Valo-toteutuksia tehtiin vuoden 2017 aikana useita. Tässä muutama poiminta ja case-esimerkki:

Valmet – Intranet-projekti maaliin ilman sähköpostitulvaa

Helsingin Diakonissalaitos – Intranet sisäisen viestinnän ytimessä

Savon Voima valitsi Valon

Mistä tekoälyt unelmoivat?

Jatkoimme suosittua Digityö 2020 -tapahtumasarjaamme. Vuoden 2017 tapahtumissa teemoina olivat Design ja Tekoäly. Tapahtumasarja jatkuu ensi keväänä taas tutussa paikassa eli Kämpin Peilisalissa. Jos haluat saada tiedon tulevista tapahtumista hyvissä ajoin, suosittelen tilaamaan meidän uutiskirjeemme. Tapahtumien paikat varataan loppuun yleensä hyvissä ajoin.

Jos haluat tietää vastauksen kysymykseen ’Mistä tekoälyt unelmoivat’ voit tutustua’ voit tutustua syksyn puheenvuoroihin täällä.

Hackathon

Joskus vaan pitää saada nopeammin aikaan jotain konkreettista. Tänä päivänä suunnittelu on yhä vähemmän leiskaa ja entistä enemmän järjestelmiä, strategioita ja protoja. Vuoden 2017 aikana toteutimme asiakashackathoneja, joissa yhdessä asiakkaidemme kanssa ratkoimme haasteita yhden päivän sisällä. Yhden päivän irroittaminen kalenterista on toisinaan haastavaa, mutta kokemustemme perusteelle se todellakin on sen arvoista.

Blogin kuhinaa

Meteoriitin blogi täyttyi vuoden 2017 aikana muun muassa työpäiväkokemuksesta, asiakaskokemuksesta, tiimityöstä ja uusista työkaluista. Tässä muutama poiminta.

Mika Berglundin Azure-artikkelisarjassa syvennyttiin Azuren pilvipalveluihin. Mika kertoo miten Azuren palveluilla voidaan ottaa sovelluskaaos haltuun. Tutustu artikkelisarjan ensimmäiseen osaan.

Microsoft julkisti syksyn Ignite -tapahtumassa Skypen ja Teamsin yhdistymisestä. Avasimme blogissamme mistä on kyse. Lue mitä muutos todella tarkoittaa.

Sari Soinoja oli Ignitessa paikan päällä. Hän kirjoitti blogiin tärkeimmistä julkistuksista.

Juutilaisen Juho kirjoitti miksi myös IT tarvitsee tänä päivän enemmän designia. Lue mistä on kyse.

Toimitusjohtajamme Pekka Walkama ihmetteli blogissamme miksi kaikki puhuvat asiakaskokemuksesta, mutta vain harvat puhuvat työpäiväkokemuksesta. Lue miksi myös työpäivä tarvitsee muotoilua.

Sivosen Jussi pureutui ajanhallinnan ja työpäivän organisoimisen eri tasoihin. Jussi myös lanseerasi termin digibujo. Lue teksti täällä.

Koivulan Juha pureutui intranetin kuumimpiin ja käytetyimpiin toiminnallisuuksiin. Lue mitä ihmiset haluavat introiltaan.

Mitä jännää luvassa vuonna 2018?

Ja kuten tapoihin kuuluu, niin heitetään muutama ennustus vuodelle 2018. Tina on kielletty, joten kysyin näkemuksiä kollegoiltani ja visonääreiltä Kristian Hentulalta ja Juutilaisen Juholta. Tässä lyhyt kiteytys.

Microsoft Teams

Microsoft panostaa Teamsiin isosti. Skype yhdistyy Teamsiin ja jatkossa kaikki sähköinen kommunikaatio onnistuu Teamsin kautta. Liittimet ja tekoäly tuovat tiimityöskentelyyn lisää kontekstia. Mitä jos koko (sähköinen) työpäivä onnistuisi yhden työkalun sisällä? Teams tulee, olit valmis tai et.

Tiimityö

Tiimityö tulee olemaan jokaisen menestyneen organisaation kovin valuutta. Uusi teknologia vaikuttaa erityisesti yhteistyön malleihin. Uuden teknologian sovellusten myötä, kuten esimerkiksi tekoälyn hyödyntäminen, empatiasta ja luovuudesta tulee yhä tärkeämpiä yhteistyön voimavaroja. Kompleksiset ongelmat vaativat entistä enemmän tiimityötä yksilötason sijaan.

Lukemisesta tekemiseen

Uudet työkalut voimauttavat sekä yksilöitä että tiimejä. Työkalut kuten Microsoft Flow ja PowerApps antavat käyttäjille voimaa. Siirrymme datan lukemisesta datan käsittelyyn ja datan esittämiseen. Kuka tahansa voi rakentaa automaattisia työnkulkuja ja tehostaa omia tai tiimin prosesseja ilman koodia. Lisäksi tiimit voivat itse rakentaa mobiilisovelluksia. Tulemme näkemään  monenlaisia mikroapplikaatioita.

Automaation ’pitkä häntä’

Tämä on suoraa jatkoa edelliselle. Pienet prosessit nousevat tärkeämpään rooliin liiketoiminnan kannalta. Automaation ja tekoälyn avulla toistuvat, rutiininomaiset tehtävät rasittavat vähemmän yksilöitä ja tiimejä.

Muutos tapahtuu alhaalta ylöspäin. Pieni ja ketterä on kaunista.

Älyä peliin

Palvelut saavat enemmän kontekstia ympärilleen. Ihmiset, tiedostot ja työkalut löytävät toisensa. Tekoälyn ja koneoppimisen sekä avointen rajapintojen avulla pienet asiat saavat enemmän merkitystä. Konkreettisesti tämä tulee näkymään esimerkiksi sähköisessä asioinnissa – tunnistautuminen, älykkäät lomakkeet jne.

Modular baby!

Yritykset haluavat eroon toimittajaloukuista. Tietojärjestelmistä ja palveluista tulee modulaarisempia. Yritykset hyödyntävät järjestelmäkehityksessä entistä enemmän valmiita palveluita, kuten esimerkiksi Azuren pilvipalveluita.

Alustatalous

Yritykset pohtivat järjestelmiä ja palveluita entistä kokonaisvaltaisemmin. Kyse on yhä vähemmän pistemäisistä järjestelmistä ja entistä enemmän alustoista, jotka mahdollistavat uusien palveluiden kehittämisen ja jonkinlaisen lisäarvon tuottamisen toiselle osapuolelle.

Kummallista uutta vuotta

Kiitos vuodesta 2017. Toivotamme sinulle oikein hyvää ja positiivisella tavalla kummallista uutta vuotta.  David Bowien sanoin ’Turn and face the strange, ch-ch-changes…’

Tietoa kirjoittajasta

We make digital work! Olemme koodareita, konsultteja ja digitaalisen teknologian asiantuntijoita. Autamme asiakkaitamme digitaalisen työn ja liiketoiminnan kehittämisessä. Maailmalla palkittu Valo-intranet on meidän tekemä.

Kirjoitukset (398)