- 18.2.2018

Office 365 Keep on Track -webinaari helmikuu 2018

Jälleen kerran on yksi Office 365 Keep on Track webinaari takana. Omasta ja Sarin puolesta haluan osoittaa ison kiitoksen kaikille osallistujille! Kiinnostusta näyttää olevan, ja monen mittarin mukaan teemme oikeita asioita. Se saa meidät tietysti tekemään kaikkemme, että jatkossakin Keep on Track webinaarit olisivat teille yhtä antoisia.

Ennätysyleisö

Tällä kertaa webinaarissamme oli ennätysyleisö. Rekisteröityneiden määrä jäi harmittavan vähän alle sadan, ollen 96 torstaina aamulla. Ensi kerralla vedetään yli 100, eikö niin?

Näistä 96 rekisteröityneestä webinaariin osallistui 76 henkilö. No-show prosentti, n. 20%, onkin ihan kiitettävän alhainen. Mikä itseäni kuitenkin yllätti kaikista eniten oli se, että 65 minuutin webinaarissa, keskimääräinen osallistumisaika oli 59 minuuttia! Vaikka itse olen sitä mieltä, että tunti on aika pitkä aika, niin silti jaksoitte mukana loppuun asti.

Kysymykset webinaarin aikana

Webinaarin aikana saimme mukavasti kysymyksiä joita koitimme suorassa lähetyksessä vastailla. Tässä alla kuitenkin vielä tiivistetysti kysymykset ja niihin vastaukset.

Kysymys: Lähetätkö linkit vielä erikseen?

Ehdottomasti. Tähän artikkeliin on koottu kaikki tarpeellinen aineisto, ja linkki tähän artikkeliin on lähetetty kaikille webinaariin rekisteröityneille.

Kysymys: Onko mahdollista siirtää keskusteluita Yammerista Teamsiin historian kera?

Yammer ja Teams on kaksi erillistä sovellusta (vaikkakin taustalla on paljon yhteisiä rakennuspalikoita nykyään, esim. Office 365 ryhmät), jotka tallentavat keskusteluita eri tavalla. Microsoftilla ei meidän tietääksemme ole suunnitelmia mahdollistaa Yammer -keskusteluiden siirtämistä Teamsiin.

Kysymys: Onnistuuko SharePoint -datan migrointi Office 365 -tenanttien välillä?

Tähän löytyy useita työkaluja, useimmat kaupallisia, joilla voi tenanttien välillä migroida SharePoint -dataa. Meillä viime aikoina tällaisissa toimeksiannoissa on eniten käytetty ShareGate -nimistä työkalua. Microsoft julkaisi hiljattain myös oman SharePoint Migration Toolinsa, mutta sillä voi toistaiseksi migroida SharePoint -dataa ainoastaan on-premise -ympäristöistä Office 365:een.

Kysymys: Onnistuuko jaetun kansion luominen, jonka sisällä on erilaisia oikeuksia?

Tämä kysymys liittyy OneDrive for Businessiin. Kansion voi jakaa usemmalle henkilölle, ja jaettaessa voi päättää sallitaanko tiedostojen muokkaus, vai pelkkä luku. Eli, asiakkaalle voi lähettää linkin kansioon joka mahdollistaa asiakkaalle kansiossa olevien dokumenttien muokkaus. Samaan kansioon voi lähettää toiselle henkilölle linkin, joka sallii sille henkilölle vain lukuoikeudet kansion sisältöön.

Kysyjä tarkensi toisessa kysymyksessä, että hänellä ensisijaisesti oli mielessä sisällön jakaminen oppilaille niin, että eri oppilailla on erilaiset oikeudet eri kansioihin. Se on toki mahdollista, että tehdään kansio, esimerkiksi ”Tehtävät”, johon opettaja tallentaa tehtäväaineiston oppilaille niin, että heillä on vain lukuioikeus aineistoon. Tämän lisäksi luodaan ”Tehtävät” -kansion alle erilliset oppilaskohtaiset kansiot, johon ainoastaan opettaja ja ko. oppilas pääsevät muokkaamaan sisältöä. Tämä on kuitenkin aika vaivalloista ja työtä vaativaa, minkä kysyjä itsekin totesi. Tähän nimenomaiseen tapaukseen ei valitettavasti tällä hetkellä ole apuja.

Tässä kohtaa pitää kuitenkin ottaa esimerkkinä vanhin poikani, joka jo nyt neljännellä luokalla opiskelee saksankieltä virtuaalisesti OneNote:n avulla. Koko luokka pääsee muistikirjaan käsiksi, johon opetusaineisto aina luettavasta tekstistä tehtäviin on tallennettu. Lisäksi kullakin oppilaalla on omat osiot muistikirjassa johon vain oppilas ja opettaja pääsee.

Tämä on toteutettu OneNote for Educators -tuotteella. Teamsistakin löytyy oma versio oppilaitoksia varten. Nämä ovat suunniteltu nimenomaan oppilaitoksia varten. Näihin kannattaa ehdottomasti tutustua vaikkapa tämän linkin kautta.

https://www.microsoft.com/fi-fi/education/products/onenote/

Kysymys: Siirtyvätko käyttöoikeudet siirrettäessä dokumentteja uudella siirto-toiminnolla?

Lyhyesti: Eivät. Käyttöoikeudet pitää siirtämisen jälkeen luvittaa uudelleen.

Kysymys: Miten ppt esityksestä tehtyyn videoon lisätään äänet, esim. selostus, tarvitseeko mitään lisätyökaluja?

Tähän samaan aiheeseen tuli useita kysymyksiä, mutta vastaus tähän kysymykseen kattaa kaikki muut aiheen kysymykset.

Lyhyt vastaus kysymykseen on kyllä, selostuksen ja muut äänet saa vietyä mukaan videotiedostoon. Yksi näppärä tapa on tehdä selostukset niin, että jokaisen kalvon kohdalla lisää audio -elementin kalvolle. Sen äänityksen voi tehdä suoraan vaikka PowerPointista. Audion ajoituksiin pääset käsiksi animaatioiden kautta, josta saat audion käynnistymään heti kalvon vaihduttua, tai viiveen jälkeen. Kalvojen vaihto automaattisesti onnistuu transitioiden kautta. Hieman säätämistähän tuo on, että saa kaikki ajoitukset kuntoon, mutta onnistuu kyllä loppujen lopuksi aika helposti.

Kun teet esitystä johon haluat selostuksen tai audiota, ja jonka haluat viedä videoksi, niin tee esityksestä sellainen, että se etenee täysin itsestään loppuun asti käynistyksen jälkeen. Silloin se on helppo suoraan viedä videoksi. Viennin yhteydessä valitse että ajoituksina käytetään esitykseen tallennetut ajoitukset, niin videosta tulee samanlainen esityksesi kanssa.

Tässä alla video, joka on tehty PowerPoint -esityksenä, johon on selostus upotettu esitykseen.

Sitten vaan videoita PowerPointilla tuottamaan!

Palaute

Haluamme tehdä sellaisia webinaareja, jotka ovat sinulle mahdollisimman hyödyllisiä. Siksi meillä on palautelomake, johon toivomme sinun käyttävän hetken aikaa.

Vastaa palautelomakkeeseen tästä.

Palautteen analysointi

Jos tähän asti tulleita palautteita hieman analysoidaan, niin voidaan todeta, että kahden kuukauden välein pidettävä webinaari on enemmistön mieleen. 80% vastanneista on tätä mieltä.

Webinaarin kestosta (n. tunti) 73% vastanneista on sitä mieltä, että webinaarin pituus on juuri sopiva. Toisaalta, toiseksi eniten vastaajat ovat sitä mieltä (20%), että webinaari on liian pitkä. Selvä enemmistö on kuitenkin nykyisen pituuden kannalla.

Kolmas palautelomakkeen valintakysymyksista koskee sisältöä. Tässä hajontaa on hieman enemmän, mutta selkeitä linjauksia on kuitenkin nähtävissä. 40% toivoo käytännön ohjeita ja esimerkkejä, ja 26% on sitä mieltä, että pitäisi saada lisää demoja. Demojen kautta voimme siis tarjota käytännön ohjeita ja esimerkkejä, ja tyydyttää 66% vastanneiden toiveista.

Mikäli sinulla on jokin tietty asia josta haluaisit nähdä demoja tai esimerkkejä, niin laita meille viestiä palautelomakkeen avulla. Kiitos jo etukäteen panoksestasi!

Office 365 Keep on Track Studio

Kuten tuossa palautteen analysoinnissa totesin, niin palautteistamme käy selkeästi ilmi se, että moni on sitä mieltä, että tunti on liian pitkä aika. Itsekin olen osittain sitä mieltä. Tästä syystä lanseeraamme Office 365 Keep on Track -webinaareille ”sukulaisen”, joka tähtää juuri tähän kohdeyleisöön. Se tulee olemaan sarja tallennettuja studio -lähetyksiä, joissa ajankohtaisohjelma -tyyppisesti keskustellaan jostain tietystä aiheesta, Office 365 -aiheisesti tietenkin.

Ensimmäiset kuvaukset tehdään huhtikuun lopulla, ja ensimmäinen jakso julkaistaan maaliskuun alussa. Jos olet Keep on Track -uutiskirjeemme tilaaja, niin tulet saamaan tiedon siitä milloin ensimmäinen jakso julkaistaan. Ja jos et ole, niin käy tutustumassa Keep on Track -osioomme, josta voit myös liittyä uutiskirjeen tilaajaksi.

Webinaarin aineisto

Tähän lopuksi vielä linkit webinaarissa esitettyyn aineistoon.

Ja sitten tietysti itse webinaarin tallenne.

 

Tietoa kirjoittajasta

Arkkitehti, teknologiakonsultti

mika.berglund@valtti.com

+358 50 570 6237

Mika on toiminut IT-alalla 90-luvulta lähtien ohjelmistosuunnittelijana, teknologiakonsulttina ja arkkitehtina erikoisuusalanaan Microsoftin tuotteet ja palvelut. Viime vuosien aikana hän on keskittynyt auttamaan organisaatioita hyödyntämään Microsoft Azure ja Office 365 -pilvipalveluita.

Kirjoitukset (25)