- 21.3.2018

Hiljaisuus tappaa innon

Uuden aloittamisessa on omanlaisensa momentum. Draivi tekemiseen tuntuu syntyvän kuin itsestään, kun päästään aloittamaan jotain ihan uutta. Oli se sitten uusi lukuvuosi, projekti tai yritys. Innolle tuntuu kuitenkin olevan luonteenomaista sen laantuminen. Täytyykö niin olla?

Mitä, jos into voisikin olla pysyvä arjen tunnetila? Mitä jos intoa voisi lietsoa ja ylläpitää yli maanantaiden? Miten teknologia voisi tässä asiassa auttaa?

Jaettu into on moninkertainen

Melkein mitä tahansa tunnetilaa on helpompi pitää yllä ja lietsoa yhdessä muiden ihmisten kanssa kuin yksin. Ikävänä esimerkkinä tästä on someraivo. Mukavana esimerkkinä urheilujuhlan jälkeinen jaettu riemu. Työskennellessä riemua ja raivoa olennaisempi tunne olisi tekemisen into, jota voisi jakaa kollegoiden kanssa.

Etenkin innon ja innostumisen kannalta nopeus on tärkeää: kun joku innostuu, sitä intoa täytyy voida jakaa nopeasti. Muuten into ehtii laantua.

Meitä ajetaan kuitenkin usein itsenäiseen ja yksinäiseen työskentelyyn. Etenkin etäopiskelu ja -työskentely vie meidät kauas muista ihmisistä. Tällöin kommunikaatiomahdollisuuksien merkitys nousee arvoon arvaamattomaan. Kun yhteydenpitoa ei voi tehdä kasvotusten, sitä täytyy voida tehdä digitaalisesti.

Etenkin innon ja innostumisen kannalta nopeus on tärkeää: kun joku innostuu, sitä intoa täytyy voida jakaa nopeasti. Muuten into ehtii laantua. Kommunikaatiomahdollisuuksien tulisikin olla helppokäyttöisiä ja arjessa läsnä.

Opiskeluintoa katkeamattomasta kommunikaatiosta

Olen itsekin korkeakouluja käyneenä ja niissä työskennelleenä usein miettinyt esimerkiksi etäopiskelua. Läsnäpäivinä opettaja puhaltaa opiskelijoihin intoa ja syntyy yhteinen oppimisen ilo. Sitten porukka hajaantuu ja jää oppimisensa kanssa yksin. Useimmiten opiskelualustat eivät ole erityisen helppokäyttöisiä tai inspiroivia ja siellä suoritetaan vain absoluuttisesti pakolliset asiat.

Opiskelualustoilla voisi olla paljon monipuolisempi rooli, kuin pelkkä materiaalien jakelu ja tehtävien suorittaminen. Opettajan ja opiskelijoiden välinen sekä opiskelijoiden keskinäinen kommunikaatio auttaisi säilyttämään tekemisen intoa, kun ajatuksia, tuntemuksia ja tehtäviä voisi jakaa.

Kun läsnäpäivänä yhdessä on ensin saatu luotua innostuksen alku, niin sen jälkeen sitä samaa fiilistä on mahdollista ylläpitää virtuaalisilla välineillä seuraavaan kasvokkain tapahtuvaan kohtaamiseen saakka. Mitä pidempään sen sijaan jonkin asian tiimoilta on hiljaista, sitä todennäköisemmin into laantuu.

Uskon, että niin valtionhallinnossa, koulutuksessa kuin yrityselämässäkin digitaalisten työkalujen rooli yhteisten tunnetilojen ylläpitäjänä kasvaa. Se vaatii työkaluilta paljon. Onni on, että monet uudet työkalut pystyvät paljon parempaan, kuin mihin vanhat ovat koskaan pystyneet. Kerron niistä sinulle mielelläni lisää.


Lataa maksuton opas, jossa käymme läpi viisi tuottavan tiimin tunnetilaa. Haluaisimme esitellä sinulle Tahdon, Turvan, Tarmon, Tempon ja Innon.

Lataa opas

Tiimi, tunne, teknologia

Tietoa kirjoittajasta

Vanhempi konsultti

jussi.sivonen@valtti.com

+358406790880

Jussi rakentaa parempia sisäisen viestinnän ratkaisuja ja kehittää digityötapoja yhdessä asiakkaiden kanssa.

Kirjoitukset (10)